Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Βάλε κι άλλες ελιές στη χωριάτικη – Όλοι οι λόγοι που οι ελιές είναι ένα υγιεινό superfood!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τις τρώμε στη χωριάτικη σαλάτα, τις τρώμε με όσπρια, με τις “αλοιφές” και βέβαια σκέτες ως μεζέ. Και καλά κάνουμε γιατί οι ελιές έχουν ένα σωρό οφέλη για την υγεία μας.

Τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία τα γνωρίζουμε καλά αφού τα καλά λιπαρά του συμβάλουν στην προστασία της καρδιαγγειακής μας υγείας, στην πέψη και στη λειτουργία του εντέρου.

Τελευταία όμως οι ελιές έχουν έρθει επίσης στο προσκήνιο ως ένα υγιεινό superfood και πολύ μας ευχαριστεί αυτό (για να μιλήσω εκ μέρους όλων όσοι λατρεύουν τις ελιές σε κάθε χρώμα, κάθε μέγεθος και με κάθε άρτυμα!).

Είναι οι ελιές υγιεινές;

Οι ελιές είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη Ε και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά και μελέτες δείχνουν ότι μπορεί, εκτός από την καρδιά, να έχουν προστατευτική δράση κατά της οστεοπόρωσης και ορισμένων μορφών καρκίνου. Τι δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία;

Ελιές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Οι ελιές, κάθε ποικιλίας, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τα οποία, σύμφωνα με έρευνα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής αλλά και στη μείωση της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών στον οργανισμό.

Μια παλαιότερη μελέτη του 2009 έδειξε ότι η κατανάλωση ενός είδους πάστας ελιάς αύξησε σημαντικά τα επίπεδα γλουταθειόνης στο αίμα, ενός από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στο σώμα μας.

Ελιές για την υγεία της καρδιάς

Η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και η αρτηριακή πίεση είναι και οι δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Το ελαϊκό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στις ελιές, σχετίζεται με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Αναθεώρηση μελετών βρήκε ότι μπορεί να ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και να προστατεύει την LDL (κακή) χοληστερόλη από την οξείδωση, αν και ορισμένοι ειδικοί λένε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να στηριχθούν όλα αυτά.

Ωστόσο, προς αυτή την προστατευτική επίδραση από την κατανάλωση ελιών στην καρδιά συνηγορούν κι άλλες μελέτες, που σημειώνουν ότι οι ελιές και το ελαιόλαδο μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, έναν βασικό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

Ελιές για την υγεία των οστών

Έχει βρεθεί ότι τα ποσοστά οστεοπόρωσης είναι χαμηλότερα στις μεσογειακές χώρες από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που οδηγεί σε εικασίες ότι οι ελιές μπορεί να προστατεύουν από αυτή την πάθηση.

Πώς γίνεται αυτό; Ορισμένες από τις φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στις ελιές και το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας σε μελέτες σε ζώα και σε εργαστήριο. Επιπλέον, μελέτες παρατήρησης υποδεικνύουν ότι η τήρηση μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών.

Ελιές για την πρόληψη του καρκίνου

Κάτι που οδήγησε τους ειδικούς να διερευνήσουν αυτή την πιθανή σχέση είναι το γεγονός ότι οι ελιές και το ελαιόλαδο καταναλώνονται ευρέως στην περιοχή της Μεσογείου, όπου τα ποσοστά καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών είναι χαμηλότερα από ό,τι σε άλλες δυτικές χώρες.

Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά και ελαϊκό οξύ. Μελέτες παρατήρησης και μελέτες σε εργαστήριο δείχνουν ότι οι ενώσεις αυτές  που βρίσκουμε στις ελιές διαταράσσουν τον κύκλο ζωής των καρκινικών κυττάρων στο στήθος, το παχύ έντερο και το στομάχι. (Δείτε εδώ και εδώ και εδώ.)

Ωστόσο, απαιτούνται μακροχρόνιες, ελεγχόμενες μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν η κατανάλωση ελιών ή ελαιολάδου οδηγεί σε χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τις ελιές

Οι επιτραπέζιες ελιές είναι πλούσιες σε πρόσθετο αλάτι, γι’ αυτό και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο -ή να αποφεύγονται- από ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση ή όσους χρειάζεται για λόγους υγείας να μειώσουν το νάτριο στη διατροφή τους.

Πόσες ελιές να τρώμε

Παρότι υγιεινές, οι ελιές έχουν αρκετές θερμίδες, συν το αλάτι που προαναφέραμε. Θεωρητικά 5-6 ελιές τη μέρα θα μπορούσαν να μας προσφέρουν τα οφέλη τους και να δώσουν νοστιμιά και γεύση στις σαλάτες και τα κύρια γεύματά μας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό σε γλυκά, αναψυκτικά βλάπτει το έντερο, λένε οι ειδικοί

Efi Nika

Τα πασχαλινά κουλουράκια της τεμπέλας: Χωρίς ζύμωμα, με μόνο 3 υλικά και έτοιμα σε 20 λεπτάκια

Efi Nika

Ποια είναι η σχέση μεταξύ υδατανθράκων και αύξησης βάρους

newsitamea