Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

8 τροφές που δεν πρέπει να φάτε πριν ταξιδέψετε με αεροπλάνο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι τροφές που καταναλώνεις πριν από την επιβίβαση μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την εμπειρία σου

Είτε έχεις είτε δεν έχεις κανονίσει ακόμα το πρώτο ταξίδι για το 2024, πρέπει να γνωρίζεις τις τροφές που καλό είναι να αποφεύγεις πριν από μια πτήση.

Ναι, ξέρουμε συνήθως στο μυαλό σου αυτό που σε απασχολεί πρωτίστως είναι το εάν τα κιλά της βαλίτσας σου ξεπερνούν το επιτρεπόμενο όριο, εάν θα έχει ουρά στο check in κι εάν θα κάτσεις στο παράθυρο στο αεροπλάνο.

Αλλά, υπάρχει ακόμα ένα θεματάκι στο οποίο αξίζει να δώσεις προσοχή πριν πετάξεις: οι διατροφικές σου επιλογές. Κι αυτό, γιατί οι τροφές που καταναλώνεις πριν από την επιβίβαση μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την εμπειρία σου κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ποιες είναι, όμως, οι τροφές που πρέπει να αποφύγεις;

Τηγανιτό φαγητό

Όλοι ψάχνουμε κάτι γρήγορο να τσιμπήσουμε πριν την πτήση. Ε, και είναι λογικό να πέσεις στον πειρασμό να φας μερικές τηγανιτές πατάτες, για παράδειγμα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να το σκεφτείς ξανά.

Για αρχή, τα τηγανιτά φαγητά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν από ό,τι οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε φούσκωμα και πιθανή στομαχική διαταραχή.

Φασόλια

Όταν βρίσκεσαι στο αεροπλάνο, η πίεση αλλάζει και αυτό μπορεί να προκαλέσει τη διόγκωση του εντέρου σου. Και σίγουρα, μια τροφή που δεν θα σε βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση, είναι τα φασόλια. Τα φασόλια δεν έχουν μόνο υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, αλλά περιέχουν επίσης ραφινόζη – έναν υδατάνθρακα που το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει εύκολα.

Σκόρδο

Μια κοινή τροφή που προκαλεί φούσκωμα είναι το σκόρδο, το οποίο περιέχει υψηλά επίπεδα ενός τύπου φυτικών ινών, που ονομάζονται φρουκτάνες. Πολλοί άνθρωποι έχουν ήπια δυσανεξία στις φρουκτάνες, γεγονός που μπορεί να σου προκαλέσει φούσκωμα, δυσφορία στο στομάχι και υπερβολικά αέρια.

Μπρόκολο

Σίγουρα, λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο ή το κουνουπίδι είναι από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείς να επιλέξεις. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τις απαραίτητες βιταμίνες και είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες, σε σύγκριση με πολλά άλλα λαχανικά.

Ωστόσο, το μπρόκολο θα μπορούσες να το αποφύγεις εάν θέλεις να παραγγείλεις κάτι στο αεροδρόμιο, πριν την πτήση. Κι αυτό γιατί είναι τόσο πλούσιο σε φυτικές ίνες, που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και υπερβολικά αέρια.

Κρεμμύδι

Για τους ίδιους λόγους που πρέπει να αποφεύγεις το σκόρδο πριν από μια πτήση, πρέπει να αποφεύγεις και το κρεμμύδι. Τόσο το σκόρδο όσο και τα κρεμμύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτάνες, οι οποίες και πάλι είναι εκείνες οι ίνες στις οποίες ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια μη αναγνωρισμένη δυσανεξία.

Επίσης, να θυμάσαι ότι με τον ίδιο τρόπο που το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη αναπνοή, μπορούν να το κάνουν και τα κρεμμύδια.

Αχλάδια και μήλα

Τα μήλα και τα αχλάδια είναι σούπερ υγιεινά σνακ λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, αλλά όταν πρόκειται να πετάξεις με αεροπλάνο, ίσως να επιλέξεις κάτι άλλο.

Τα αχλάδια και τα μήλα είναι γνωστό ότι ενδεχομένως προκαλούν κοιλιακό φούσκωμα ή δυσφορία μετά την κατανάλωσή τους, λόγω των υψηλών επιπέδων φρουκτόζης τους. Σε πολλούς ανθρώπους, η φρουκτόζη μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι και φούσκωμα.

Καφές

Πριν πιεις ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ, σκέψου μερικές πιθανές παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσεις κατά τη διάρκεια της πτήσης. Για αρχή, τα πολλά υγρά αυξάνουν την ανάγκη για ούρηση και προφανώς αυτό είναι ενοχλητικό.

Εκτός από το παραπάνω, ο καφές μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα άγχους σε άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στην καφεΐνη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα ή στομαχικές διαταραχές.

Τσίχλα

Μπορεί κι εσύ να ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που μασούν τσίχλα κατά τη διάρκεια της πτήσης, για να μην αισθάνεσαι πίεση στα αυτιά σου. Ωστόσο, αυτό το κόλπο μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και δυσφορία στο στομάχι.

Όταν μασάς τσίχλα, καταπίνεις πολύ περισσότερο αέρα από ό,τι συνήθως, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό σε γλυκά, αναψυκτικά βλάπτει το έντερο, λένε οι ειδικοί

Efi Nika

Τα πασχαλινά κουλουράκια της τεμπέλας: Χωρίς ζύμωμα, με μόνο 3 υλικά και έτοιμα σε 20 λεπτάκια

Efi Nika

Ποια είναι η σχέση μεταξύ υδατανθράκων και αύξησης βάρους

newsitamea