Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πώς η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου μας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όταν το δέρμα σας εκτίθεται στο ηλιακό φως, δημιουργεί τη βιταμίνη D, μια σημαντική θρεπτική ουσία για τη διατήρηση της υγείας

Η βιταμίνη D αναφέρεται συχνά ως «η βιταμίνη του ήλιου» επειδή οι ακτίνες UV από τον ήλιο ενεργοποιούν τη σύνθεση της στο σώμα.

Η βιταμίνη D είναι γνωστή για τα πολλαπλά οφέλη που μας προσφέρει όπως η ρύθμιση της απορρόφησης ασβεστίου και φωσφόρου και η φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά αυτή η απαραίτητη βιταμίνη συμβάλει επίσης στην ενίσχυση των κυττάρων του εντέρου.

Η υγεία του εντέρου και το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι εξαιρετικά αλληλένδετα και η βιταμίνη D είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του μικροβιώματος. Το 70 τοις εκατό του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο.

Μια συγχρονική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 στο Metabolism εξέτασε 150 υγιείς ενήλικες, τους χώρισε με βάση την πρόσληψη βιταμίνης D. Η ανάλυση έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D συσχετίζονται με την αφθονία καλών βακτηρίων στο έντερο, υποδεικνύοντας μια πιθανή σχέση μεταξύ των δύο.

Η βιταμίνη D βοηθά επίσης το σώμα σας να αυτορυθμιστεί μετά από μια μόλυνση. Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί σωστά, η ανοσοαπόκρισή σας ενεργοποιείται για να καταπολεμήσει τη μόλυνση.

Αφού φύγει η λοίμωξη, είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτή την ανοσολογική απόκριση, ώστε να μην έχετε φλεγμονή όλη την ώρα και η βιταμίνη D μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στο φυσιολογικό.

Πώς να πάρετε βιταμίνη D

Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι από το φως του ήλιου. Η επόμενη καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι τα ολόκληρα τρόφιμα, ειδικά τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η πέστροφα.

Τα μανιτάρια περιέχουν μια παραλλαγή της βιταμίνης D και ορισμένες μάρκες αυξάνουν την ποσότητα της βιταμίνης D στα μανιτάρια τους εκθέτοντας τα σε υπεριώδη ακτινοβολία. Το γάλα μπορεί να είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D. Άλλα τρόφιμα που είναι επίσης εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, είναι τα γιαούρτια, χυμοί πορτοκαλιού και δημητριακά πρωινού.

Η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης D θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει δυσμενώς με άλλα φάρμακα ή να προκαλέσει το σώμα σας να απορροφήσει πάρα πολύ ασβέστιο, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως πέτρες στους νεφρούς.

Εάν παίρνετε μια βιταμίνη ή συμπλήρωμα που περιέχει βιταμίνη D, πάρτε την μαζί με ένα γεύμα ή σνακ που περιέχει λίγο λίπος για καλύτερη απορρόφηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ζητάει όλος ο πλανήτης: Αυτό το Ελληνικό φρούτο σαρώνει παγκοσμίως, σπάει κάθε ρεκόρ εξαγωγών – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Το μοσχομυριστό φρούτο που ενισχύει το κολλαγόνο και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου

Efi Nika

Πάσχα: Πόσες θερμίδες και χοληστερίνη έχει ο οβελίας, η μαγειρίτσα και το κόκκινο αυγό

Efi Nika