Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το μοσχομυριστό φρούτο που ενισχύει το κολλαγόνο και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η χαρακτηριστική όξινη γεύση των λεμονιών απογειώνει γλυκά και αλμυρά πιάτα. Πόσα όμως γνωρίζετε για τη διατροφική τους αξία; 

Μυρωδάτα, δροσερά και ζουμερά, τα λεμόνια ξεχωρίζουν για την στυφή τους γεύση αλλά και για την ευκολία τους να ενταχθούν τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα.

Τα ιδιαίτερα αυτά φρούτα αποτελούν πολύ κάτι περισσότερο από μια απλή γαρνιτούρα, καθώς προσφέρουν σημαντικά οφέλη στη συνολική υγεία.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Μαζί με άλλα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια αποτελούν άφθονη πηγή φυτικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή. Ο χυμός ενός λεμονιού παρέχει πάνω από το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C, σημειώνει η Lacy Puttuck, διαιτολόγος στο Λας Βέγκας.

Η βιταμίνη C είναι γνωστό ότι συνδέεται με την υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και μάλιστα μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, και ενισχύοντας την υγεία της καρδιάς.

Ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου

Από ορούς μέχρι κρέμες προσώπου ή ματιών, όπου κι αν περιέχεται η βιταμίνη C είναι ένα δημοφιλές συστατικό περιποίησης του δέρματος, λόγω της ικανότητάς της να φωτίζει το δέρμα να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου.

Το κολλαγόνο είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που δίνει στο δέρμα τη δομή και την ελαστικότητά του. Το δέρμα παράγει φυσικά το κολλαγόνο, ωστόσο η παραγωγή του μειώνεται με την ηλικία. Έτσι, η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα λεμόνια, μπορεί να δώσει στο δέρμα μια νεανική όψη.

Αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου 

«Ο συνδυασμός τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως τα λεμόνια, με φυτικές πηγές σιδήρου μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου», εξηγεί η Mia Syn, διαιτολόγος στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας. Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη, ο συνδυασμός βιταμίνης C και σιδήρου θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας σε νεαρές γυναίκες.

Αποτελούν πηγή φυτικών ινών 

Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και τα λεμόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Ένα φλιτζάνι λεμόνια παρέχει σχεδόν 6 γραμμάρια φυτικών ινών. Τα λεμόνια συγκεκριμένα περιέχουν έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών που ονομάζεται πηκτίνη, η οποία μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, τονίζει η Bonnie Roney, διαιτολόγος. Ωστόσο, οι φυτικές ίνες βρίσκονται μόνο σε ολόκληρα λεμόνια, όχι σε χυμό λεμονιού.

Αποτρέπουν τις πέτρες στα νεφρά

Η κατανάλωση νερού με λεμόνι αποτελεί ένα κοινό σπιτικό γιατροσόφι για την πρόληψη της πέτρας στα νεφρά και υπάρχουν κάποιες έρευνες που την υποστηρίζουν, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Τα λεμόνια περιέχουν κιτρικό οξύ, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσπαση των μικρότερων νεφρικών λίθων. Σε γενικότερο πλαίσιο, η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της πέτρας στα νεφρά.

 

ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς πολύ κόπο: Χάσε 7 κιλά σε έναν μήνα με τη δίαιτα του γιαουρτιού

Efi Nika

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

Efi Nika

Λιποδιαλυτικό ρόφημα: Σπιτική συνταγή του λεπτού για αποτοξίνωση και γρήγορη απώλεια βάρους, με φυσικό τρόπο

Efi Nika