Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το «αντιπαθητικό» λαχανικό που προστατεύει από καρκίνο και νευροεκφυλιστικές νόσους – Οι φύτρες του είναι πανίσχυρες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μια φυτική ένωση που αφθονεί σε ένα όχι και τόσο δημοφιλές λαχανικό – και μάλιστα στις φύτρες του -, φαίνεται πως δρα ενάντια σε σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Οι περισσότεροι πιθανόν να έχουμε μια παιδική ανάμνηση, όπου μπαίνουμε στο σπίτι μετά το σχολείο και μυρίζει πολύ περίεργα, μάλλον δυσάρεστα θα έλεγε κανείς. Η μαμά έχει μαγειρέψει κάτι ιδιαίτερο και δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να το φάμε. Κάποιοι δέχονται κατόπιν διαμαρτυριών, ενώ άλλοι κάνουν την επανάστασή τους και δεν αγγίζουν αυτό το πιάτο.

Ο λόγος φυσικά για το μπρόκολο, που στοιχειώνει τους παιδικούς διατροφικούς εφιάλτες πολλών. Πέρα, ωστόσο, από την περίεργη μυρωδιά και την ιδιαίτερη γεύση του, το μπρόκολο κρύβει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία και θα πρέπει να καταναλώνεται τακτικά.

Στις ήδη γνωστές ευεργετικές του ιδιότητες, ερευνητική ομάδα από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα ήρθε να προσθέσει άλλη μία, εξαιρετικά σημαντική: Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Redox Biology, οι φύτρες του μπρόκολου εμπεριέχουν μια φυτική ένωση, η οποία συσχετίστηκε με θεραπευτικές ιδιότητες ενάντια σε σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάφορων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, χάρη σε ορισμένες φυτικές ενώσεις, όπως τα γλυκοζινολικά και τα ισοθειοκυανικά, των οποίων οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις προάγουν την υγεία.

Ωστόσο, η δράση μιας άλλης ένωσης, των πολυσουλφιδίων δεν είχε μελετηθεί επαρκώς μέχρι πρότινος. Τα πολυσουλφίδια εμπεριέχονται κατά κύριο λόγο σε λαχανικά, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια και πιστεύεται ότι διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Ταυτόχρονα, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις βλάβες και βοηθούν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε ομαλά επίπεδα.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να διερευνήσουν τα επίπεδα πολυσουλφιδίων στις φύτρες του μπρόκολου, καθώς υποβάλλονται σε διαδικασία βλάστησης και ανάπτυξης. Η έρευνά τους βασίστηκε σε παλαιότερες εργασίες, που είχαν διαπιστώσει την αφθονία μορίων πολυσουλφιδίου στα σταυρανθή λαχανικά. Από τη μελέτη προέκυψε ότι η συνολική περιεκτικότητα σε πολυσουλφίδια στα φύτρα του μπρόκολου αυξήθηκε κατά σχεδόν 20 φορές κατά τη διάρκεια των φάσεων βλάστησης και ανάπτυξης.

Αυτά τα ενδιαφέροντα ευρήματα υποδηλώνουν ότι στην άφθονη παρουσία πολυσουλφιδίων στις φύτρες του μπρόκολου μπορεί να οφείλονται, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, οι ευεργετικές ιδιότητες του μπρόκολου στην υγεία.

Παράλληλα, τα νέα ερευνητικά συμπεράσματα αναδεικνύουν τις φύτρες του μπρόκολου ως μια ακόμη πιο υγιεινή επιλογή για κατανάλωση σε σύγκριση με το ώριμο μπρόκολο, καθώς περιέχει 7 φορές περισσότερα πολυσουλφίδια.

«Η ανακάλυψη της σημαντικά αυξημένης παρουσίας πολυσουλφιδίων στο μπρόκολο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βλάστησης υποδηλώνει ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία βλάστησης και ανάπτυξης των φυτών.

Περαιτέρω διερεύνηση της φαρμακολογικής λειτουργίας αυτών των άγνωστων στοιχείων θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων προληπτικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων και φαρμάκων για ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος, η φλεγμονή και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες», δήλωσε ο δρ. Shingo Kasamatsu, επίκουρος καθηγητής του Graduate School of Science στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα.

 

ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Viral σε δευτερόλεπτα ο Άκης: Μετά την βασιλόπιτα, έφτιαξε τα πιο γρήγορα πασχαλινά ατομικά τσουρεκάκια – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Αλλάζουν τα πάντα στα κυλικεία των σχολείων: Έρχεται το νέο υγιεινό «μενού», ποιες τροφές θα περιέχει

Efi Nika

Νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό σε γλυκά, αναψυκτικά βλάπτει το έντερο, λένε οι ειδικοί

Efi Nika