Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Γιατί πρέπει πάντα να μουλιάζετε τους σπόρους chia

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ο κάθε σπόρος καταλήγει να απορροφά έως και 27 φορές το βάρος του σε νερό!

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση να τρώμε σπόρους chia (συνήθως σε παγωμένα smoothies και κρεμώδη παρφέ γιαουρτιού).

Θα βρείτε πολλές αναφορές για το ότι πρέπει πρώτα να μουλιάζετε τους σπόρους chia πριν τους καταναλώσετε, αλλά, δυστυχώς για ένα άτομο, δεν άκουσε αυτή τη συμβουλή.

Το 2014, μια αναφορά περιστατικού περιέγραφε έναν 39χρονο άνδρα που νοσηλεύτηκε στα Επείγοντα με έντονους πόνους στο πάνω μέρος του στομάχου του και δεν μπορούσε να καταπιεί τίποτα (ούτε καν το σάλιο του). Αποδείχθηκε ότι 12 ώρες πριν πάει στο νοσοκομείο, κατάπιε μια κουταλιά της σούπας ξηρούς σπόρους chia και μετά ήπιε ένα ποτήρι νερό.

Οι σπόροι Chia είναι θρεπτικοί, περιέχουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνη και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Μαζί με την υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι άνθρωποι τους τρώνε και στο πλαίσιο προσπάθειας για απώλεια βάρους, βελτιώνοντας παράλληλα τον γλυκαιμικό έλεγχο και την καρδιαγγειακή τους υγεία.

Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτών των σπόρων είναι ότι όταν προστίθενται στο νερό γίνονται μια… κάψουλα υδρογέλης. Ο κάθε σπόρος καταλήγει να απορροφά έως και 27 φορές το βάρος του σε νερό!

Συχνά, αυτό θεωρείται ωφέλιμη “παρενέργεια”, καθώς μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, οι γιατροί βρήκαν ότι αυτό το τζελ από σπόρους chia είχε μπλοκάρει το κάτω μέρος του οισοφάγου.

“Ήταν ένα τζελ από αυτούς τους σπόρους, η συνοχή του ήταν παρόμοια με της υγρής πλαστελίνης, δηλαδή όχι στερεό, αλλά όχι και υγρό. Αυτό ήταν που δυσκόλεψε πολύ την αφαίρεση της απόφραξης. Αρχικά προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ενδοσκόπιο για ενήλικες.

Προσπαθήσαμε να σπρώξουμε την μάζα ή το τζελ των σπόρων chia μέχρι το στομάχι. Αλλά λόγω της συνοχής του, το ενδοσκόπιο απλώς χωνόταν μέσα στην μάζα και δεν την έσπρωχνε”, είπε η επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής αναφοράς, δρ. Rebecca Rawl.

Μετά από πολλές προσπάθειες να απομακρύνει αυτήν την μάζα γέλης chia, η ομάδα τελικά χρησιμοποίησε ένα γαστροσκόπιο για παιδιά και έσπρωξε μικρές ποσότητες της γέλης προς το στομάχι. Το έκαναν αυτό μέχρι που όλη η μάζα σπόρων chia ήταν στο στομάχι.

Αυτό ήταν ένα πολύ σπάνιο περιστατικό, ενδεικτικό του σχετικού κινδύνου. Συνιστάται στους ανθρώπους να μην τρώνε τους σπόρους chia ξηρούς. Είναι καλύτερο να τους αφήνετε να διαστέλλονται πλήρως σε κάποιο υγρό πριν τους καταναλώσετε.

Η σχετική αναφορά δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Gastroenterology.

 

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσοχή: Βάζεις ψώνια από το σούπερ μάρκετ στο αυτοκίνητό σου; Κίνδυνος να πληρώσεις τσουχτερό πρόστιμο

Efi Nika

Ελένη Μενεγάκη: Φτιάχνει κάθε χρόνο τα πιο νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια και λέει το μυστικό της συνταγής της – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Δεν χρειάζεται μίξερ, ούτε ζύμωμα: Η Αργυρώ δίνει την συνταγή για το πιο νόστιμο Πασχαλινό τσουρέκι

Efi Nika