Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ποιες μαγειρεμένες τροφές μπορούμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη με ασφάλεια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Στον δυτικό κόσμο το ένα τρίτο περίπου του φαγητού μας καταλήγει στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Αυτό ισούται με περίπου 1.3 δισεκατομμύρια τόνους φαγητού που πετάγεται και έχει μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στα οικονομικά μας.

Αλλά ένα εξαιρετικά χρήσιμο μέσο για να καταπολεμήσουμε αυτό το πρόβλημα είναι η κατάψυξη.

Όμως, πολλοί από εμάς δεν είμαστε καν βέβαιοι για τους κανόνες, τι μπορούμε να καταψύξουμε και τι όχι. Πολλά από τα φαγητά που μαγειρεύουμε μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Έχει σημασία να θυμόμαστε όμως ότι η διαδικασία της κατάψυξης δεν απομακρύνει εντελώς τα βακτήρια, οπότε μην διατηρείτε φαγητό έξω για μέρες πριν μπει στην κατάψυξη.

– Μαγειρεμένα ζυμαρικά (2-3 μήνες)

– Μαγειρεμένα κρέατα (2-3 μήνες)

– Σάλτσες (3-4 μήνες)

– Όσπρια (2-3 μήνες)

– Λαδερά φαγητά, όπως τα φασολάκια και ο αρακάς (2-3 μήνες)

– Ωμή ζύμη (έως 6 μήνες)

– Μαγειρεμένο φαγητό με ρύζι, όπως γιουβαρλάκια ή γεμιστά (2-3 μήνες)

– Ψάρια κα λαχανικά (1-2 εβδομάδες)

– Ψωμί κομμένο σε φέτες (μέχρι 3 μήνες)

Επίσης μπορούμε να καταψύξουμε τις ακόλουθες τροφές:

– Αλεύρι (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν από την κατάψυξη)

– Βούτυρο

– Τριμμένο τυρί

– Βότανα

– Κρασί

– Αυγά, σπασμένα

– Ξηροί καρποί

– Ξεφλουδισμένη μπανάνα

Αρχικά, χρειάζεται να αφήσουμε το μαγειρεμένο φαγητό να κρυώσει καλά, που σημαίνει ότι χρειάζεται να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη. Στη συνέχεια, χρειάζεται να μεταφέρουμε τις μερίδες σε αεροστεγείς συσκευασίες που είναι κατάλληλες για κατάψυξη.

Η καλύτερη επιλογή είναι τα γυάλινα αποθηκευτικά σκεύη. Ωστόσο, χρειάζεστε πυρίμαχο σκεύος αν πρόκειται στο μέλλον να μεταφέρετε κατευθείαν το φαγητό από την κατάψυξη στο φούρνο.

Αυτό που χρειάζεται να θυμόμαστε επίσης είναι να μην γεμίζουμε τα δοχεία μέχρι πάνω με φαγητό, διότι ορισμένα υλικά διογκώνονται όταν καταψύχονται. Για ευκολότερη χρήση, χρησιμοποιήστε ετικέτες, στις οποίες θα αναγράφεται η ημερομηνία αποθήκευσής τους.

 

enallaktikidrasi.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ζητάει όλος ο πλανήτης: Αυτό το Ελληνικό φρούτο σαρώνει παγκοσμίως, σπάει κάθε ρεκόρ εξαγωγών – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Το μοσχομυριστό φρούτο που ενισχύει το κολλαγόνο και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου

Efi Nika

Πάσχα: Πόσες θερμίδες και χοληστερίνη έχει ο οβελίας, η μαγειρίτσα και το κόκκινο αυγό

Efi Nika