Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι 7 μεγαλύτεροι μύθοι για τις θερμίδες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η μέτρηση των θερμίδων μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αλλά όχι εάν κάνετε ένα από αυτά τα 7 κοινά λάθη.

Μπορεί να νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για τις θερμίδες. Πολλοί άνθρωποι τις μετρούν, τις κόβουν και τις αθροίζουν για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Αλλά όταν πρόκειται για απώλεια βάρους , υπάρχει στην πραγματικότητα ακόμα μεγάλη σύγχυση σχετικά με την καταμέτρηση των θερμίδων.

Αποδεικνύεται ότι πολλές από τις πιο κοινές πεποιθήσεις για τις θερμίδες είναι στην πραγματικότητα απλώς μύθοι. Ακολουθούν επτά από τους πιο γνωστούς μύθους για τη μέτρηση θερμίδων.

Μύθος 1: Όλες οι θερμίδες δημιουργούνται ίσες

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όσο μένουν σε έναν ορισμένο αριθμό θερμίδων την ημέρα, τρώνε υγιεινά. Ο μύθος ότι όλες οι θερμίδες δημιουργούνται ίσες μπορεί να εμποδίσει την κατανάλωση μιας ισορροπημένης, θρεπτικής διατροφής. Δεν μπορείτε να συγκρίνετε 100 θερμίδες σολομού με 100 θερμίδες μπισκότων. Είναι λάθος να πιστεύετε ότι όλες οι θερμίδες είναι ίδιες.

Μύθος 2: Το σέλινο έχει αρνητικές θερμίδες

Τα αγγούρια, τα ραπανάκια, το μαρούλι και άλλα λαχανικά πλούσια σε νερό λέγονται επίσης μερικές φορές ότι είναι τροφές με αρνητικές θερμίδες, αλλά όπως και με το σέλινο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μύθος. Δεν υπάρχουν τροφές με αρνητικές θερμίδες.

Μύθος 3: Οι διαροφικές ετικέτες θερμίδων είναι 100 τοις εκατό ακριβείς

Αυτό που βλέπετε δεν είναι απαραίτητα αυτό που λαμβάνετε όταν πρόκειται για πληροφορίες για τις θερμίδες στις διατροφικές ετικέτες. Υπάρχει περιθώριο για τους κατασκευαστές τροφίμων, αφού βάσει νόμου μπορούν να αποκλίνουν εως και 20 τοις εκατό όσο αφορά τις θερμίδες, σύμφωνα με τον FDA.

Αυτό σημαίνει ότι ένα προϊόν που τρώτε και πιστεύετε ότι έχει 200 ​​θερμίδες μπορεί στην πραγματικότητα να έχει έως και 240 θερμίδες. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity διερεύνησε την ακρίβεια των διατροφικών ετικετών και διαπίστωσε ότι τα προσυσκευασμένα γεύματα είχαν 8 τοις εκατό περισσότερες θερμίδες κατά μέσο όρο από ό,τι έλεγαν οι ετικέτες τους.

Μύθος 4: Εάν κόψετε 3.500 θερμίδες, θα χάσετε 1 κιλό

Αυτός ο μύθος για τις θερμίδες είναι μια κατάφωρη υπεραπλούστευση της επιστήμης. Το συνολικό μέγεθος του σώματος, η γενετική, ο ύπνος και το άγχος μπορούν όλα να περιπλέξουν αυτόν τον γενικό κανόνα.

Καθώς ένα σώμα χάνει βάρος, η ποσότητα των θερμίδων που χρειάζεται για να διατηρήσει αυτό το βάρος μειώνεται. Τα μαθηματικά ότι 3.500 θερμίδες ισούται με ένα κιλό απλά δεν ισχύει και φυσικά δεν λαμβάνει υπόψη άλλους παράγοντες όπως το φύλο και η αλλαγή των συνηθειών διατροφής και άσκησης.

Μύθος 5: Το σώμα σας απορροφά κάθε θερμίδα από ένα φαγητό

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του αριθμού των θερμίδων που περιέχει ένα δεδομένο τρόφιμο και του πόσες θερμίδες απορροφά το σώμα σας από αυτό το φαγητό. Ο αριθμός των θερμίδων που μπορείτε να αφομοιώσετε μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου σας , μεταξύ άλλων. Σε μια μελέτη οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο αριθμός των θερμίδων μπορεί να ποικίλλει μεταξύ ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων.

Και μετά υπάρχουν και οι φυτικές ίνες. Επειδή το σώμα σας δεν απορροφά φυτικές ίνες (είναι το δύσπεπτο μέρος των φυτών), η ποσότητα που περιέχει ένα τρόφιμο μπορεί επίσης να επηρεάσει τις θερμίδες που πραγματικά λαμβάνετε.

Μύθος 6: Η ένδειξη των θερμίδων που καίγονται στον διάδρομο του γυμναστηρίου ή στο πρόγραμμα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης είναι ακριβής

Είναι πολύ συνηθισμένο για τους ανθρώπους να αποφασίζουν να φάνε ένα επιπλέον σνακ ή να έχουν επιδόρπιο με βάση έναν αριθμό που παρέχεται από τη συσκευή τους. Ωστόσο, μια μελέτη από το 2020 διαπίστωσε ότι οι ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης υπερ- ή υποτιμούσαν τις θερμίδες που έκαιγαν. Κανένας από τους ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης δεν θεωρήθηκε ότι παρέχει αποδεκτά μέτρα ενεργειακής δαπάνης. Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν λάθος τον αριθμό των θερμίδων που τρώνε και επίσης έχουν μια λανθασμένη ιδέα για το πόσες θερμίδες έκαψαν, χάρη σε αυτές τις συσκευές.

Μύθος 7: Η μέτρηση των θερμίδων είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους

Μπορεί η μέτρηση των θερμίδων να είναι ένας χρήσιμος οδηγός για την απώλεια βάρους; Σίγουρα ναι, αλλά δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ότι δεν θα χάσετε ποτέ τα περιττά κιλά, εάν δεν μπορείτε να δεσμευτείτε να παρακολουθείτε κάθε θερμίδα – ειδικά όταν η έρευνα υποδηλώνει το αντίθετο. Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να μην είναι το χρυσό εισιτήριο για την απώλεια βάρους που οι άνθρωποι υποθέτουν ότι θα είναι.

Και μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι άλλες διατροφικές αλλαγές , όπως για παράδειγμα, η εξάλειψη των υπέρ- επεξεργασμένων τροφίμων, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, η μελέτη σχεδιάστηκε για να καθορίσει εάν μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες ή χαμηλή σε λιπαρά ήταν καλύτερη για την απώλεια βάρους.

Καμία ομάδα δεν μέτρησε θερμίδες, αλλά τους δόθηκαν διατροφικές συμβουλές. Και οι δύο ομάδες έχασαν περίπου την ίδια ποσότητα βάρους και αυτό που είχαν κοινό ήταν μια δίαιτα με φυσικά ολόκληρα τρόφιμα και όχι επεξεργασμένα.

Λοιπόν, μετρήστε ή μην μετράτε τις θερμίδες σας, αλλά να ξέρετε ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι αυτή που λειτουργεί για εσάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό σε γλυκά, αναψυκτικά βλάπτει το έντερο, λένε οι ειδικοί

Efi Nika

Τα πασχαλινά κουλουράκια της τεμπέλας: Χωρίς ζύμωμα, με μόνο 3 υλικά και έτοιμα σε 20 λεπτάκια

Efi Nika

Ποια είναι η σχέση μεταξύ υδατανθράκων και αύξησης βάρους

newsitamea