Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Γιατί να προτιμήσεις το κατσικίσιο γάλα;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δεν υπάρχει έλλειψη γάλακτος στην αγορά σήμερα. Από το κλασικό αγελαδινό γάλα έως τα μη γαλακτοκομικά εναλλακτικά προϊόντα που παρασκευάζονται από σχεδόν κάθε είδος ξηρών καρπών και φυτών που μπορείτε να φανταστείτε.

Γιατί όμως να προτιμήσετε το κατσικίσιο γάλα;

Όλες αυτές οι ποικιλίες γάλακτος σάς επιτρέπουν να επιλέξετε τους τύπους που έχουν την καλύτερη γεύση για εσάς και ταιριάζουν με τη διατροφή που ακολουθείτε. Αν και υπάρχει από πάντα, το κατσικίσιο γάλα είναι κάπως καινούριο όταν πρόκειται για επιλογές στα ράφια των καταστημάτων.

Σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα και τα φυτικά γάλατα, το κατσικίσιο γάλα προσφέρει περισσότερη πρωτεΐνη και άλλα μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλιμα για την καλή υγεία. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Οφέλη από κατσικίσιο γάλα
Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, η πρωτεΐνη είναι ένα πολύ σημαντικό μακροθρεπτικό συστατικό. Παρέχει στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Παίζει επίσης βασικό ρόλο στην ανάπτυξη, καθώς βοηθά στην οικοδόμηση των οστών, των μυών και του δέρματος.

Η πρωτεΐνη βοηθά επίσης στην κυκλοφορία του αίματος, στην πέψη και στην ισορροπία των ορμονών. Και επειδή χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια και χρόνο για να την πέψετε, παίζει ρόλο στο να σας κρατά χορτάτους και ικανοποιημένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συμβάλλοντας στη διατήρηση υγιούς βάρους.

Η ημερήσια σύσταση πρωτεΐνης για έναν υγιή ενήλικα είναι περίπου 0,8 g/kg σωματικού βάρους, αλλά οι ατομικές ανάγκες ποικίλλουν.

Είναι πηγή ασβεστίου

Όταν πρόκειται για μέταλλα, το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό. Είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα σας, με την πλειοψηφία του να αποθηκεύεται στα οστά σας. Εξαιτίας αυτού, η λήψη αρκετού ασβεστίου από τη διατροφή σας είναι σημαντική για να διατηρήσετε τα οστά και τα δόντια σας δυνατά και υγιή.

Το ασβέστιο είναι επίσης σημαντικό για την πήξη του αίματος, τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και την υγεία των νεφρών.

Πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη ασβεστίου. Οι γυναίκες ηλικίας 19-50 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν 1.000 mg την ημέρα και οι άνδρες ηλικίας 19-70 ετών χρειάζονται 1.000 mg την ημέρα. Οι συστάσεις για την ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου αυξάνονται ελαφρώς με την ηλικία.

Εάν δυσκολεύεστε να καταναλώνετε αρκετό ασβέστιο, σκεφτείτε να προσθέσετε κατσικίσιο γάλα στη διατροφή σας.

Παρέχει κάλιο

Ο πιο σημαντικός ρόλος του καλίου στο σώμα σας είναι να διατηρεί τα επίπεδα υγρών μέσα στα κύτταρα σε ένα φυσιολογικό εύρος. Λειτουργεί μαζί με το νάτριο, το οποίο διατηρεί τα επίπεδα υγρών έξω από τα κύτταρα εντός φυσιολογικού εύρους.

Η λήψη της σωστής ποσότητας καλίου στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση και πέτρες στα νεφρά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υγεία των οστών και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Παρέχει άλλα σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά

Το κατσικίσιο γάλα είναι πλούσιο και σε άλλα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι κατσικίσιο γάλα παρέχει περίπου το 8,5% της RDA για μαγνήσιο . Το μαγνήσιο ρυθμίζει το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση και βοηθά στη λειτουργία των μυών, των οστών και των νεύρων. Όπως το ασβέστιο, έτσι και το μαγνήσιο διατηρεί σταθερό τον καρδιακό σας ρυθμό.

Το κατσικίσιο γάλα παρέχει επίσης φώσφορο. Ο φώσφορος παίζει ρόλο στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των νεύρων και των μυών σας. Χρησιμοποιείται επίσης για ενέργεια. Η λήψη αρκετού φωσφόρου στη διατροφή σας είναι απαραίτητη για τη σωστή υγεία των νεφρών και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Το κατσικίσιο γάλα περιέχει βιταμίνη Α . Η βιταμίνη Α παίζει ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι υποστηρίζει την υγεία των ματιών και την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων (που βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων). Η βιταμίνη Α μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υποστήριξη της μνήμης.

Είναι μια εναλλακτική λύση για όσους έχουν δυσανεξίες/αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα

Το κατσικίσιο γάλα θεωρείται ότι χωνεύεται πιο εύκολα από το αγελαδινό και γι’ αυτό μπορεί να είναι καλύτερα ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα. Λόγω της σύνθεσης του κατσικίσιου γάλακτος, ορισμένα άτομα που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα μπορεί επίσης να μπορούν να καταναλώνουν κατσικίσιο γάλα ως υποκατάστατο.

Σημειώστε ότι εάν έχετε τροφικές δυσανεξίες ή αλλεργίες, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε οποιοδήποτε νέο τρόφιμο ή ποτό. Το κατσικίσιο γάλα μπορεί να είναι κατάλληλο υποκατάστατο για κάποιους, αλλά όχι για άλλους.

Ποιες είναι οι χρήσεις του κατσικίσιου γάλακτος;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το κατσικίσιο γάλα μπορεί να καταναλωθεί με τον ίδιο τρόπο που θα καταναλώνατε το αγελαδινό γάλα. Η γεύση είναι ελαφρώς διαφορετική λόγω της διαδικασίας παστερίωσης.

Είναι πιο παχύρρευστο και πιο κρεμώδες, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί εξαιρετικά σε πολλές συνταγές.

Το κατσικίσιο γάλα μπορεί να χτυπηθεί και να προστεθεί στον καφέ ή μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στα smoothies.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Viral σε δευτερόλεπτα ο Άκης: Μετά την βασιλόπιτα, έφτιαξε τα πιο γρήγορα πασχαλινά ατομικά τσουρεκάκια – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Αλλάζουν τα πάντα στα κυλικεία των σχολείων: Έρχεται το νέο υγιεινό «μενού», ποιες τροφές θα περιέχει

Efi Nika

Νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό σε γλυκά, αναψυκτικά βλάπτει το έντερο, λένε οι ειδικοί

Efi Nika