Αγκινάρες.. για το συκώτι, το έντερο, την χοληστερίνη, την οστεοπόρωση, την αναιμία, τα αρθριτικά, τον καρκίνο.
Αγκινάρες, η διατροφική τους αξία, κατάλληλες για το συκώτι, το έντερο, την χοληστερίνη, την οστεοπόρωση, την αναιμία, τα αρθριτικά, τον καρκίνο. …. της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγος, medlabnews.gr
Οι αγκινάρες έχουν περισσότερη θρεπτική αξία όταν αποχυμώνονται παρά όταν μαγειρεύονται. Περιέχουν Κάλιο, Σίδηρο, Ιώδιο και Φώσφορο, καθώς και βιταμίνες Α και Β.
Τα φύλλα της είναι μεγάλα με βαθιές σχισμές, χρώμα γκριζωπό στο κάτω μέρος και το στέλεχος της είναι μακρύ με διακλαδώσεις. Πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες κατά την άνοιξη ή το φθινόπωρο ενώ ο βλαστός της ξεραίνεται το καλοκαίρι.
Από το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική το άνθος, που έχει σχήμα σφαιρικό, λίγο μακρύ και σαρκώδες. Μαγειρεύεται αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, ενώ στην Κρήτη τρώγεται και ωμή με λεμόνι, πολύ νόστιμη και «ειδικός» μεζές για τσικουδιά.
Μέση Διατροφική Ανάλυση 100 γραμμάρια Φρέσκιας Αγκινάρας (Cynara scolymus)
(Πηγή : USDA National Nutrient data base)
Συστατικό | % ΤΗΣ ΣΗΠ | |
ΕΝΕΡΓΕΙΑ | 47kcal | 2% |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ | 10,51 γρ. | 8% |
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ | 3,27 γρ. | 6% |
ΟΛΙΚΑ ΛΙΠΑΡΑ | 0.15 γρ. | 0,50% |
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ | 5,4 γρ. | 14% |
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ | ||
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ | 68μg | 17% |
ΝΙΑΣΙΝΗ | 1.046 mg | 6.5% |
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ | 0,338 mg | 7% |
ΠΥΡΙΔΟΞΙΝΗ | 0.116 mg | 9% |
ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ | 0.066 mg | 5% |
ΘΕΙΑΜΙΝΗ | 0.072 mg | 6% |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C | 11.7 mg | 20% |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α | 13IU | 0,50% |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε | 0.19 mg | 1% |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ | 14,8 μg | 12% |
ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ | ||
ΝΑΤΡΙΟ | 94 mg | 6% |
ΚΑΛΙΟ | 370 mg | 8% |
ΜΕΤΑΛΛΑ | ||
ΑΣΒΕΣΤΙΟ | 44 mg | 4% |
ΧΑΛΚΟΣ | 0,321 mg | 27% |
ΣΙΔΗΡΟΣ | 1,28 mg | 16% |
ΜΑΓΝΗΣΙΟ | 60 mg | 15% |
ΦΩΣΦΟΡΟΣ | 90 mg | 13% |
ΣΕΛΗΝΙΟ | 0,2 μg | < 0,5% |
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ | 0,49 mg | 4,50% |
ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΑ | ||
β-ΚΑΡΟΤΕΝΙΟ | 8 μg | |
ΛΟΥΤΕΙΝΗ – ΖΕΑΞΑΝΘΙΝΗ | 464 μg |
Χάρη στην κυναρίνη και ένα άλλο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σιλυμαρίνη, οι αγκινάρες είναι πολύ ωφέλιμες για το συκώτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν ακόμη και να αναγεννήσουν τον ηπατικό ιστό. Οι αγκινάρες εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική ως θεραπεία για παθήσεις του ήπατος και οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πλέον την ορθή αυτή χρήση.
Όλα τα οφέλη της αγκινάρας, υπάρχουν όσο αυτή είναι φρέσκια. Όταν μπαίνει στην κατάψυξη ή γίνεται τουρσί, δεν έχει καμία αξία.
Θεραπευτική χρήση: