Το βούτυρο κακάο είναι βασικό συστατικό σε πολλά επιδόρπια και γλυκά με σοκολάτα, όπου τους προσδίδει μια κρεμώδη υφή.
Το βούτυρο κακάο είναι ένα τριγλυκερίδιο. Ένα είδος λίπους που βρίσκεται φυσικά στους κόκκους κακάο και σε άλλες πηγές. Εξάγεται από τους κόκκους κακάο μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στην παραγωγή διαφόρων καλλυντικών, φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων σοκολάτας.
Γνωστό και ως “η τροφή των θεών” από τους Μάγια, το φυτό κακάο (Theobroma cacao) χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα για την παρασκευή σοκολάτας, που εκείνη την εποχή ήταν ένα ρόφημα κακάο που παρασκευαζόταν με ζεστό νερό.
Το βούτυρο κακάο είναι υπεύθυνο για τις ιδιότητες τήξης της σοκολάτας, ένα χαρακτηριστικό που όχι μόνο καθορίζει την ποιότητα και τη γεύση της, αλλά επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αποθηκευτεί.
Πώς παρασκευάζεται το βούτυρο κακάο
Ο κόκκος κακάο περιέχει περίπου 40 έως 50% λίπος, με τη μορφή βουτύρου κακάο. Οι κόκκοι υφίστανται μια σειρά μετασχηματισμών και επεξεργασίας για τη δημιουργία διαφορετικών συστατικών κακάο, συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου κακάο και της σκόνης κακάο.
Αρχικά, οι κόκκοι κακάο καθαρίζονται και ξεφλουδίζονται. Στη συνέχεια, μπορούν να καβουρδιστούν, ή να ζυμωθούν. Η ζύμωση είναι πιθανώς καλύτερη μέθοδος επεξεργασίας. Διατηρεί περισσότερο τη σταθερότητα του βουτύρου κακάο κατά την παραγωγή και βοηθά στην ανάπτυξη του αρώματος του.
Οι κόκκοι μεταποιούνται σε κομματάκια και λικέρ κακάο, το οποίο συμπιέζεται για να εξαχθεί το βούτυρο κακάο. Στη συνέχεια, το βούτυρο κακάο χρησιμοποιείται για την παρασκευή σοκολάτας. Άλλα τελικά προϊόντα της επεξεργασίας κακάο περιλαμβάνουν το κέικ και τη σκόνη κακάο.