Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το κατακόκκινο λαχανικό που προφυλάσσει από καρκίνο και οστεοπόρωση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το μεγαλύτερο δώρο της αμερικανικής Ηπείρου στην Ευρώπη και στον κόσμο ενισχύει την προστασία κατά του καρκίνου, προστατεύει τα οστά και προλαμβάνει την πρόσληψη βάρους. Δείτε σε ποιο λαχανικό αναφερόμαστε.

Ο καρπός της ντομάτας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής διατροφής, καθώς μια χωριάτικη σαλάτα δε λείπει ποτέ από το τραπέζι.

Εκτός αυτού, αποτελεί σημαντική πηγή ιχνοστοιχείων και βιταμινών, όπως βιταμίνη C, A, E, μεγάλες ποσότητες κιτρικού και οξαλικού οξέος, φυλλικό οξύ, β-καροτένιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ενώ έχει ελάχιστο νάτριο και δεν περιέχει χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη.

Τρία είναι όμως μερικά από τα βασικά οφέλη της στην υγεία:

Σύμμαχος κατά του καρκίνου

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική και επαρκής κατανάλωση της ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, κυρίως του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου.

Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και την παχυσαρκία 

Mια ντομάτα μέτριου μεγέθους (150 gr) αποδίδει μόνο 35 θερμίδες και περιέχει αρκετές φυτικές ίνες. Για τους λόγους αυτούς φαίνεται άμεσα η ωφελιμότητά της για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των καρδιοπαθειών, αλλά και της παχυσαρκίας.

Ομοιόσταση οστών

Οι ντομάτες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση της ομοιόστασης των οστών, ενώ έχει φανεί να υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης λυκοπενίου και της μάζας των οστών.

Αντίθετα, σε γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση έχουν βρεθεί χαμηλότερα επίπεδα λυκοπενίου.

 

ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλάζουν τα πάντα στα κυλικεία των σχολείων: Έρχεται το νέο υγιεινό «μενού», ποιες τροφές θα περιέχει

Efi Nika

Νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό σε γλυκά, αναψυκτικά βλάπτει το έντερο, λένε οι ειδικοί

Efi Nika

Τα πασχαλινά κουλουράκια της τεμπέλας: Χωρίς ζύμωμα, με μόνο 3 υλικά και έτοιμα σε 20 λεπτάκια

Efi Nika