Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι συμβαίνει στη μνήμη σου όταν πίνεις γάλα κάθε μέρα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η δημοτικότητα του αγελαδινού γάλακτος έχει δει σκαμπανεβάσματα με τα χρόνια. Με αυξημένη εστίαση στο περιβάλλον και τις φυτικές δίαιτες, η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να μην είναι τόσο σεβαστή όσο παλιά. 

Είμαι σίγουρη ότι έχετε ακούσει ότι τα γαλακτοκομικά προκαλούν ακμή, αυξάνουν τις φλεγμονές και μπορεί να είναι ακόμη και ο λόγος που δεν χάνετε βάρος. Spoiler: Για όσους δεν έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή είναι αλλεργικοί στα γαλακτοκομικά, η έρευνα δεν υποστηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετά οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωση ενός θρεπτικού ποτηριού γάλακτος.

Ωστόσο οι ενήλικες που τείνουν να τρώνε μια πιο ποικίλη διατροφή, είναι πιθανό να λαμβάνουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά από άλλα τρόφιμα. Εκτός από εξαιρετική πηγή ασβεστίου, το γάλα περιέχει και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ιώδιο.

Τα υγιή οστά είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη όσον αφορά την κατανάλωση γάλακτος, αλλά αποδεικνύεται ότι μπορείτε να κάνετε πολλά και για τη μνήμη σας όταν πίνετε γάλα κάθε μέρα. Και αυτή τη φορά, η σύσταση είναι για ενήλικες που θέλουν να αποτρέψουν εγκεφαλικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

Υπάρχει ένα αντιοξειδωτικό στον εγκέφαλό σας που ονομάζεται γλουταθειόνη ή GSH που ενισχύεται από την τακτική κατανάλωση γάλακτος και αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία του εγκεφάλου και τη μνήμη.

Η γλουταθειόνη εμποδίζει τον εγκέφαλό σας να «σκουριάσει»

Επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κάνσας ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών αγελαδινό γάλα καθημερινά μπορεί να επηρεάσει θετικά την παραγωγή γλουταθειόνης στον εγκέφαλό σας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αποτρέψει τη «σκουριά» του εγκεφάλου σας λόγω οξειδωτικού στρες.

Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers, απασχολούσε 73 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 60 και 89 ετών και τους χώρισε σε δύο ομάδες – μια ομάδα ελέγχου που κατανάλωνε ήδη λιγότερο από 1,5 φλιτζάνι γάλα την ημέρα και μια ομάδα παρέμβασης που έπινε τρία φλιτζάνια χαμηλό – λιπαρό γάλα 1% καθημερινά, για τρεις μήνες.

Στο τέλος της δοκιμής, έγιναν απεικονιστικές τομογραφίες εγκεφάλου για την παρακολούθηση των επιπέδων γλουταθειόνης. Τα ηλικιωμένα άτομα στην ομάδα ελέγχου δεν εμφάνισαν σημάδια αύξησης των επιπέδων αντιοξειδωτικών, ενώ τα άτομα της ομάδας παρέμβασης εμφάνισαν μέση αύξηση περίπου 5%.

Έχουμε σκεφτεί από καιρό ότι το γάλα είναι πολύ σημαντικό για τα οστά και πολύ σημαντικό για τους μύες.

Όμως αυτή η μελέτη δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι σημαντικό και για τον εγκέφαλό. Σε μια διαφορετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Dairy Journal, στην οποία συμμετείχαν 972 άτομα ηλικίας 23 έως 98, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν γαλακτοκομικά 5-6 φορές την εβδομάδα, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης από εκείνους που δεν το έκαναν .

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές απέδωσαν την ώθηση στην υγεία του εγκεφάλου στο μαγνήσιο στο αγελαδινό γάλα.

Αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν γάλα κάθε μέρα;

Λοιπόν, αν δεν έχετε ευαισθησίες στο αγελαδινό γάλα, δεν είναι κακό να συμπεριλάβετε το γάλα στην καθημερινή σας διατροφή ακόμα και ως ενήλικας. Μάλιστα, για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συνιστάται η τακτική κατανάλωση γάλακτος για την πρόληψη του εκφυλισμού των μυών και της οστεοπόρωσης. Τα γαλακτοκομικά είναι μια απίστευτα σημαντική ομάδα τροφίμων για τους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν.

Όμως όπως με κάθε τρόφιμο, να θυμάστε ότι το μέτρο είναι το κλειδί. Δεδομένου ότι υπάρχουν γαλακτοπαραγωγοί παντού, δοκιμάστε να επιλέξετε ένα γάλα που παράγεται τοπικά. Η σύνδεση με έναν τοπικό αγρότη μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε ένα προϊόν καλύτερης ποιότητας που θα επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον επίσης.

Τώρα όσον αφορά την κατανάλωση τριών ποτηριών γάλακτος καθημερινά για να ενισχύσετε τη μνήμησας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πω οι ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο KU έχουν πει ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί πώς ακριβώς το γάλα ενισχύει τα επίπεδα γλουταθειόνης.

Γι αυτό και ίσως θα έπρεπε να περιμένουμε μέχρι να γίνουν περισσότερες μελέτες για το θέμα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Viral σε δευτερόλεπτα ο Άκης: Μετά την βασιλόπιτα, έφτιαξε τα πιο γρήγορα πασχαλινά ατομικά τσουρεκάκια – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Αλλάζουν τα πάντα στα κυλικεία των σχολείων: Έρχεται το νέο υγιεινό «μενού», ποιες τροφές θα περιέχει

Efi Nika

Νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό σε γλυκά, αναψυκτικά βλάπτει το έντερο, λένε οι ειδικοί

Efi Nika