Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι να μη φας πριν πέσεις για ύπνο, για να κοιμηθείς όλη νύχτα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Για να μην ξαγρυπνάς όλη τη νύχτα, καλό είναι να αποφύγεις αυτές τις τροφές πριν τον ύπνο
Η ώρα είναι 03:00 το πρωί. Έχει ξυπνήσει εδώ και αρκετή ώρα, κοιτάς το ρολόι και περιμένεις να σε πιάσει πάλι ο ύπνος.

Αλλάζεις συνέχεια πλευρό, σκέφτεσαι τι μπορεί να φταίει και είσαι τόση ώρα ξύπνιος. Το άγχος, είναι σίγουρα μια απάντηση, αλλά μάλλον πρέπει να σκεφτείς και κάτι άλλο. Τι έφαγες πριν πέσεις για ύπνο;

Έφαγες κάτι ελαφρύ ή όχι και τόσο; Τα σνακ που διαταράσσουν το σάκχαρο στο αίμα, αναζωογονούν το νευρικό σύστημα ή χαλάνε την πέψη, είναι συνήθεις ένοχοι για τις άυπνες νύχτες. Ακόμα κι αν κάποιες τροφές είναι αρκετά υγιεινές, θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι χειρότερες επιλογές, πριν τον ύπνο.

Τι να μην φας, λοιπόν, πριν κοιμηθείς, για να μην ξαγρυπνήσεις όλη νύχτα;

Τηγανιτές πατάτες

Τα τηγανητά φαγητά γενικότερα, και οι τηγανιτές πατάτες ειδικότερα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τείνουν να επιβαρύνουν το πεπτικό σου σύστημα. Επιλογές όπως οι τηγανητές πατάτες λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία, και να μη σε αφήσουν να κοιμηθείς όλο το βράδυ.

Cheeseburger

Εντάξει, ένα cheeseburger δεν είναι η ιδανική λύση πριν τον ύπνο. Εκτός από το ότι είναι μια επιλογή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και τον ύπνο σου. Ως τροφή είναι δύσκολο να χωνευτεί ενώ μπορεί δυνητικά να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.

Ενεργειακά ποτά

Για προφανείς λόγους, τα ενεργειακά ποτά είναι ο No1 εχθρός του ύπνου. Είναι βασικά το αντίθετο της ηρεμίας. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και της κακής ποιότητας ύπνου. Αν επιλέξεις να καταναλώσεις κάτι τέτοιο, κάντο τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν από τον ύπνο.

Πιπεριές τσίλι

Αν και η καψαϊκίνη σε αυτές τις πικάντικες πιπεριές είναι γνωστή για οφέλη όπως η μείωση της φλεγμονής και ακόμη και η ανακούφιση από τον πόνο, δεν είναι τόσο καλή για να σε νανουρίσει. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι κόκκινες πιπεριές τσίλι επιδείνωσαν την όξινη παλινδρόμηση σε ασθενείς με Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσο (ΓΟΠΝ). Καλό είναι, λοιπόν, να τις παρακάμψεις πριν πέσεις για ύπνο.

Tacos

Είναι «διπλό χτύπημα», με πολλά λιπαρά και μπαχαρικά που σίγουρα θα επηρεάσουν τον ύπνο σου. Ναι, είναι ένα γρήγορο και εύκολο φαγητό, αλλά το βράδυ μπορεί να σου προκαλέσει πόνο στο στομάχι.

Καραμέλες

Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα είναι το τελευταίο πράγμα που θέλεις, όταν προσπαθείς να κοιμηθείς. Δυστυχώς, αυτό ακριβώς θα συμβεί ένα καταναλώσεις γλυκά πριν τον ύπνο, οπότε καλό είναι να το αποφύγεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Viral σε δευτερόλεπτα ο Άκης: Μετά την βασιλόπιτα, έφτιαξε τα πιο γρήγορα πασχαλινά ατομικά τσουρεκάκια – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Αλλάζουν τα πάντα στα κυλικεία των σχολείων: Έρχεται το νέο υγιεινό «μενού», ποιες τροφές θα περιέχει

Efi Nika

Νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό σε γλυκά, αναψυκτικά βλάπτει το έντερο, λένε οι ειδικοί

Efi Nika