Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Συμβουλές για καλόν ύπνο και όνειρα γλυκά!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Συμβουλές για καλόν ύπνο και όνειρα γλυκά!!!

 

Ποιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας; Μα να «φροντίσετε να κοιμάστε αρκετά και καλά, για να διαφυλάξετε την υγεία και την ευεξία σας».

Με αυτό το σύνθημα γιορτάστηκε η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υπνου, η οποία διοργανώνεται ετησίως από την Παγκόσμια Εταιρεία Ιατρικής Υπνου (WASM) την Παρασκευή της δεύτερης πλήρους εβδομάδας του Μαρτίου. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερα από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από έλλειψη ύπνου.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ αναφέρουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη, την πρόωρη γήρανση και την αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων, μειώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και καταστρέφει την ερωτική ζωή.

Οι ανάγκες…

Πόσο ύπνο, όμως, χρειαζόμαστε; Το Εθνικό Ιδρυμα Υπνου (NSF) των ΗΠΑ αποφάσισε να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, αναθέτοντας σε ομάδα 18 ειδικών στην Ιατρική Υπνου, την ανατομία, τη φυσιολογία, την παιδιατρική, τη νευρολογία, τη γεροντολογία και τη γυναικολογία να εξετάσουν όλες τις δημοσιευμένες μελέτες της δεκαετίας 2004-2014 για τον ύπνο και τις επιδράσεις του στην υγεία.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην επιθεώρηση «Sleep Health» ήταν πως οι ανάγκες σε ύπνο ανά ηλικία διαμορφώνονται ως εξής:

* Νεογέννητα (έως 3 μηνών): 14 – 17 ώρες ύπνο την ημέρα

* Βρέφη (4 – 11 μηνών): 12 – 15 ώρες ύπνο την ημέρα

* Νήπια (1 – 2 ετών): 11 – 14 ώρες ύπνο την ημέρα

* Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3 – 5 ετών): 10 – 13 ώρες ύπνο την ημέρα

* Παιδιά σχολικής ηλικίας (6 – 13 ετών): 9 – 11 ώρες ύπνο την ημέρα

* Εφηβοι (14 – 17 ετών): 8 – 10 ώρες ύπνο την ημέρα

* Νεαροί ενήλικοι (18 – 25 ετών): 7 – 9 ώρες ύπνο την ημέρα

* Ενήλικοι (26 – 64 ετών): 7 – 9 ώρες ύπνο την ημέρα

* Ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών): 7 – 8 ώρες ύπνο την ημέρα

… και οι συστάσεις

Για καλό ύπνο κάθε βράδυ, τα CDC παρέχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

* Μην καταναλώνετε καφεΐνη μετά τις 4 το απόγευμα. Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν ευαισθησία στην καφεΐνη να αποφεύγετε τον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα και τρόφιμα με καφεΐνη τουλάχιστον έξι ώρες πριν πάτε για ύπνο.

* Μη γυμνάζεστε μετά τις 8 το βράδυ. Ούτε να κάνετε γενική καθαριότητα μες στη μαύρη νύχτα. Να κάνετε τις κοπιώδεις δραστηριότητες το πρωί ή αμέσως μετά τη δουλειά σας.

* Απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές. Αντί να περάσετε την τελευταία ώρα πριν αποκοιμηθείτε ανανεώνοντας τη σελίδα σας στο facebook ή σερφάροντας στο Ιντερνετ, κλείστε τηλέφωνα, κομπιούτερ, τηλεοράσεις και κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή και διαβάστε ένα μυθιστόρημα. Εννοείται επίσης ότι δεν θα κοιμάστε με το κινητό στο κομοδίνο, αλλά έξω από το δωμάτιό σας.

* Μην αλλάζετε πρόγραμμα ύπνου το Σαββατοκύριακο. Μπορεί να νομίζετε ότι αυτό σας βοηθάει να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο, στην πραγματικότητα όμως διαταράσσει το βιολογικό σας ρολόι για όλη την ερχόμενη εβδομάδα. Το σταθερό ωράριο ύπνου σάς είναι απολύτως απαραίτητο.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

 

 

tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκεφαλικό: Ποιοι παράγοντες κινδύνου προλαμβάνονται και ποιοι όχι

Efi Nika

Εάν το κάνεις αυτό ενώ οδηγείς, μπορεί να είσαι ψυχοπαθής, λένε οι επιστήμονες

Efi Nika

Ποιοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο καταγμάτων στο ισχίο

newsitamea