Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ροχαλητό: Ο μεγαλύτερος εχθρός της υγείας – 5 top συμβουλές για να το σταματήσετε – ΒΙΝΤΕΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το ροχαλητό δεν είναι μόνο ενοχλητικό, αλλά μπορεί και να απειλήσει διαφορετικά όργανα του σώματος, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος. Ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών και απαλλαγείτε μια για πάντα .

Όλοι μας έχουμε σκεφτεί να αλλάξουμε σπίτι -και όχι απλά δωμάτιο– μέχρι και να πάρουμε… διαζύγιο λόγω του ροχαλητού των συντρόφων μας. Το ροχαλητό όμως, όσο ενοχλητικό κι αν είναι, δεν «κλέβει» μόνο τον ύπνο των ανθρώπων που κοιμούνται μαζί σας, αλλά μπορεί και να «κλέψει» πόντους από την υγεία μας.

Σύμφωνα με τον Δρ Colin Sullivan, ειδικό στον ύπνο από την Αυστραλία, το δυνατό ροχαλητό δεν είναι καθόλου φυσιολογικό, ούτε και ακίνδυνο: «Το ροχαλητό καταστρέφει τους αεραγωγούς και διακόπτει τον ύπνο, ενώ αποτελεί προάγγελο διαφορετικών διαταραχών για πάρα πολλούς ανθρώπους, και πιθανότατα για την πλειονότητα, όπως για την υπνική άπνοια» εξηγεί.

Η υπνική άπνοια θεωρείται υπεύθυνη για την διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου για μερικά δευτερόλεπτα και εν τέλει για το ροχαλητό.

Επιπλέον, το ροχαλητό διαταράσσει τον βαθύ ύπνο, τον οποίο ο οργανισμός χρειάζεται για να παράγει αυξητικές ορμόνες που επιδιορθώνουν τους μύες, τα οστά και τους ιστούς. Εξάλλου, ο διαταραγμένος ύπνος έχει συσχετιστεί με πλήθος χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου.

Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, το ροχαλητό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία συγκέντρωσης, κόπωση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ούτε, όμως, και η υγεία του εγκεφάλου μένει ακέραιη λόγω του ροχαλητού. Μια μελέτη από ερευνητές της Mayo Clinic διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ροχαλίζουν έχουν μειωμένη υγεία του εγκεφάλου και θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αντίστοιχα, ειδικοί στη Σουηδία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη οξυγόνου λόγω του ροχαλητού από την υπνική άπνοια θα μπορούσε να συνδεθεί με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Πώς θα μειωθεί το ροχαλητό 

Ο Δρ Sina Joorabchi, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος στη Φλόριντα, δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok με τις συμβουλές του για να σταματήσει το ροχαλητό.

Oι πέντε συμβουλές που δίνει ο ειδικός είναι:

  • Αποφύγετε να κοιμάστε ανάσκελα, καθώς οι ιστοί στο πίσω μέρος του λαιμού σας μπορούν να καταρρεύσουν, θέτοντάς σας έτσι σε κίνδυνο για ροχαλητό.
  • Ανασηκώστε το σώμα σας όσο κοιμάστε, σε μια γωνία 30 μοιρών, με ένα μαξιλάρι, για να ανοίξετε τους αεραγωγούς σας.
  • Παραλείψτε το αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου, επειδή χαλαρώνει τους ιστούς στο λαιμό σας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες ροχαλητού.
  • Φροντίστε οι αεραγωγοί της μύτης να είναι ανοιχτοί.
  • Υιοθετήστε καλές συνήθειες ύπνου, όπως να ρυθμίσετε τον χρόνο ξεκούρασης σε 7 με 8 ώρες.
@doctor.sina

Decrease Snoring➡️ Try these 5 tips to tonight! #snoring #nose #alcohol

♬ Superhero (Heroes & Villains) – Instrumental – Metro Boomin

ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika