Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι τροφές που δεν πρέπει να φάτε πριν κολυμπήσετε – Πόσο πρέπει να περιμένουμε πριν βουτήξουμε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πόσο πρέπει να περιμένουμε πριν βουτήξουμε, αν έχουμε φάει;

Δυστυχώς για ένα ακόμη καλοκαίρι η χώρα καταγράφει αριθμούς ρεκόρ σε πνιγμούς στις θάλασσες και σε πισίνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα είχαν καταναλώσει και φαγητό, γεγονός που έχει καθοριστικό ρόλο σε έναν πνιγμό.

Ο οργανισμός χρειάζεται περίπου τέσσερις ώρες για να διασπάσει ένα κανονικό γεύμα. Όχι μία, ούτε μιάμιση. Το καλοκαίρι όμως, παραβλέπουμε την συγκεκριμένη πληροφορία και πολλές φορές παραμελώντας τους κινδύνους, βουτάμε σε πισίνες και θάλασσες με γεμάτο στομάχι.

Μια πρακτική, πολύ επικίνδυνη, αφού κατά την διαδικασία της πέψης όλο το οξυγόνο και η ενέργειά μας κατευθύνεται προς το στομάχι, ενώ παράλληλα απομακρύνεται το γαλακτικό οξύ που σωρεύεται στους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της πέψης αυξάνεται η θερμοκρασία του οργανισμού. Με το να μπούμε στη θάλασσα –και αφού έχουμε καθίσει έστω και λίγα λεπτά στον ήλιο- υπάρχει ένας πρώτος σοβαρός κίνδυνος για θερμικό σοκ από τη διαφορά θερμοκρασίας του σώματος που έρχεται σε επαφή με το νερό (όσο ζεστό κι αν είναι).

Επομένως το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να έχουμε κατά νου, είναι να βουτάμε στη θάλασσα τουλάχιστον με μία απόσταση 3-4 ωρών από τη στιγμή που καταναλώσαμε ένα γεύμα, ακόμα κι αν κάποιοι επιμένουν ότι μετά από μία ώρα όλα είναι εντάξει. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν και μερικές τροφές τις οποίες είναι προτιμότερο να αποφύγουμε τις ημέρες που γνωρίζουμε πως θα κολυμπήσουμε:

Όσπρια όπως φασόλια, φακές και αρακάς

Τα όσπρια, και ειδικά τα φασόλια και οι φακές είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάτι εξαιρετικό για την υγεία του οργανισμού, αλλά όχι όταν πρόκειται να κολυμπήσουμε. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, κράμπες, αλλά και έντονη δυσφορία μέσα στο νερό, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πικάντικες και καυτερές τροφές

Τα καυτερά φαγητά μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ αν κολυμπάτε σε ύπτια θέση, είναι μεγάλη η πιθανότητα γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης. Αν βρίσκεστε μέσα στο νερό ενώ σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρεπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και με ήρεμες, μαλακές κινήσεις να προσπαθήσετε να βγείτε από το νερό.

Καφεΐνη

Μια συνήθεια που ακολουθούν οι περισσότεροι, καθώς έχουμε συνδυάσει την ξεκούρασή κάτω από την ομπρέλα με έναν ωραίο παγωμένο καφέ.

Δυστυχώς, ο καφές αποτελεί μία επιλογή υψηλού ρίσκου, καθώς η καφεΐνη μπορεί μεν να μας γεμίζει με ενέργεια, όμως, είτε βρίσκεται στον καφέ είτε σε ενεργειακά ποτά μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία γίνεται ακόμη χειρότερη κάτω από τον ήλιο και την αλμύρα της θάλασσας.

Αλκοόλ

Στο ίδιο πλαίσιο, όσο και να αγαπάμε τον συνδυασμό ενός ποτού με την παραλία, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Μία μπύρα ή ένα καλοκαιρινό κοκτέιλ μπορεί να είναι αυτό που ζητάμε σε μία ζεστή μέρα στη θάλασσα, ωστόσο το αλκοόλ ακόμα και σε μικρή ποσότητα, μπορεί να οδηγήσει επίσης σε αφυδάτωση.

Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ, όχι μόνο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού, αλλά και αποφυγή ατυχημάτων σε παραλίες, κάτι που συμβαίνει συχνά σε τουριστικές περιοχές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα

Efi Nika

Τι να προσέχουν οι καρδιοπαθείς το Πάσχα

Efi Nika

Υψηλή χοληστερόλη: Μία καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά

Γιώργος Newsitamea