Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι πολύτιμες φλούδες που διατηρούν τα τρόφιμα φρέσκα και προστατεύουν το περιβάλλον

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Εν μέσω αυξανόμενου προβληματισμού σχετικά με τη συσσώρευση μη βιοδιασπώμενων πλαστικών απορριμμάτων στο περιβάλλον.

Μια ερευνητική ομάδα από τη Βραζιλία δημιούργησε μια καινοτόμο, βιοδιασπώμενη συσκευασία από υλικά ανανεώσιμων πηγών, που υπόσχεται να μειώσει τα απόβλητα, αλλά και να διατηρεί φρέσκα τα τρόφιμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Εάν ανοίξετε το ψυγείο σας την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, πιθανότατα όλο και κάποιο ξεχασμένο τρόφιμο που έχει πλέον χαλάσει και χρειάζεται πέταμα θα βρείτε. Είναι γεγονός ότι συχνά, η προσπάθειά μας να έχουμε επάρκεια τροφίμων μας οδηγεί σε υπερβολές, με σημαντικές ποσότητες τροφίμων να καταλήγουν στα σκουπίδια.

Ένας τρόπος για να μειώσουμε αυτό το φαινόμενο είναι να περιορίσουμε τις περιττές αγορές, ψωνίζοντας μόνο τα απαραίτητα και όσα είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να καταναλώσουμε.

Θα βοηθούσε, όμως, αν βρίσκαμε κι έναν τρόπο να διατηρούμε τα τρόφιμα φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό τον τρόπο αναζήτησε μια ερευνητική ομάδα από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Κρατικού Πανεπιστημίου Campinas και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων του Σάο Πάολο, που διεξήγαγε μια σχετική έρευνα, αναφορικά με μια καινοτόμο συσκευασία που θα μπορούσε να συμβάλλει στη διατήρηση των τροφίμων. Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύονται στο Food Packaging and Shelf Life.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν, ειδικότερα, μια μεμβράνη από λιμονένιο, μια χημική ένωση που εμπεριέχεται στη φλούδα των εσπεριδοειδών και χιτοζάνη, μια ουσία που προέρχεται από εξωσκελετούς καρκινοειδών.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών τους, οι ερευνητές ήρθαν αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα: Παρά τις υποσχόμενες αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του λιμονενίου, η πτητικότητά του θέτει προκλήσεις στην δημιουργία συσκευασιών τροφίμων.

Θέλοντας να ξεπεράσουν αυτόν τον περιορισμό, στράφηκαν σε ένα παράγωγο λιμονενίου, το πολυλιμονένιο, γνωστό για τη σταθερότητά του. «Χρησιμοποιήσουμε το πολυλιμονένιο, καθώς δεν είναι πτητικό ή ιδιαίτερα ασταθές», δήλωσε σχετικά ο Roniérik Pioli Vieira, συντάκτης της μελέτης και καθηγητής στο FEQ-UNICAMP. Η χιτοζάνη, από την άλλη, επιλέχθηκε ως βασικό υλικό λόγω της φυσικής προέλευσης και των προστατευτικών ιδιοτήτων της.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι ο συνδυασμός των δύο συστατικών θα δημιουργούσε μια ανθεκτική συσκευασία με βιοενεργά χαρακτηριστικά.

Στις εργαστηριακές δοκιμές, οι ερευνητές πειραματίστηκαν με διαφορετικές αναλογίες λιμονενίου και πολυλιμονενίου αναμεμειγμένων με χιτοζάνη, δεδομένης της εγγενούς ασυμβατότητάς τους. Η ομάδα χρησιμοποίησε πολυμερισμό, χρησιμοποιώντας μια πολική ένωση, για να ενισχύσει τη συνοχή του μείγματος. Η ανάλυση των μεμβρανών που προέκυψαν έδειξε ευνοϊκά αποτελέσματα.

«Οι μεμβράνες με το πρόσθετο πολυλιμονένιο ξεπέρασαν τις επιδόσεις του λιμονενίου, ειδικά ως προς την αντιοξειδωτική τους δράση, η οποία ήταν περίπου 2 φορές πιο ισχυρή», ανέφερε ο δρ. Vieira. Εκτός από την ισχυρή αντιοξειδωτική του ικανότητα, το υλικό έδειξε επίσης ικανό να αποκλείει την υπεριώδη ακτινοβολία.

Παρά τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα, οι συσκευασίες δεν είναι ακόμη έτοιμες να διατεθούν στο εμπόριο. Εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις αναφορικά με την κλιμάκωση της παραγωγής πλαστικών με βάση τη χιτοζάνη και τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής πολυλιμονενίου. «Η ομάδα μας εργάζεται πάνω σε αυτό.

Προσπαθούμε να δείξουμε την πολυλειτουργικότητα αυτής της σύνθεσης, η προέλευση της οποίας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές», τόνισε ο δρ. Vieira, προσθέτοντας ότι διερευνά επίσης τις εφαρμογές του πολυλιμονενίου σε άλλους τομείς, όπως η βιοϊατρική.

 

ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάσχα: Πόσες θερμίδες και χοληστερίνη έχει ο οβελίας, η μαγειρίτσα και το κόκκινο αυγό

Efi Nika

Μαγειρίτσα: Πώς να καθαρίσετε σωστά έντερα και εντόσθια – Κίνδυνος δηλητηρίασης

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Η μέθοδος που ανακουφίζει 7 στους 10 με φυσικό τρόπο

Efi Nika