Newsitamea.gr
NEWS FEED ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Λιναρόσπορος: Πώς ωφελεί την υγεία-ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πολύ πριν θεωρηθεί υπερτροφή, ο λιναρόσπορος χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία λινών υφασμάτων.

Παρότι εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, πλέον τον βρίσκετε κυρίως στα καταστήματα τροφίμων καθώς έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

O λιναρόσπορος ή αλλιώς flaxseed αποτελεί τον καρπό του φυτού Linum. Η καλλιέργειά του ξεκίνησε από την αρχαιότητα στην Αίγυπτο και η πρώτη πιθανή χρήση του ως τρόφιμο ήταν ως συστατικό του ψωμιού αλλά και ως καθαρτικό.

Στις μέρες μας αναγνωρίζεται ως τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς πληθώρα επιστημονικών μελετών επιβεβαιώνουν τις θετικές επιδράσεις του στην υγεία.

Δείτε αναλυτικά στις εικόνες που ακολουθούν ποιες είναι αυτές:

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού: Είναι πλούσιος σε λιγνάνες, φυτοθρεπτικά συστατικά που έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση και την καταστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Μία κουταλιά λιναρόσπορων έχει περισσότερες λιγνάνες από 10 φλιτζάνια φράουλες. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία επίσης βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου.

Βοηθάει στην πέψη: Περιέχει διαλυτές και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες ρυθμίζουν την πέψη.

Απώλεια βάρους: Οι ίδιες ίνες μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, καθώς προκαλούν αίσθημα κορεσμού και αποτρέπουν την υπερφαγία, το τσιμπολόγημα και την πρόσληψη περιττών θερμίδων.

Ωφελεί την ευαίσθητη επιδερμίδα: Αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα που κοκκινίζει και φαγούρα, καταναλώνετε καθημερινά μία κουταλιά λιναρόσπορων. Ενισχύουν τον φραγμό της επιδερμίδας και σταματούν τη φλεγμονή.

Ωφελεί την καρδιά: Οι φυτικές ίνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά και οι λιγνάνες είναι τρία συστατικά που ωφελούν την υγεία της καρδιάς, καθώς συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Προλαμβάνουν επίσης την απορρόφηση της χοληστερίνης.

Με πληροφορίες από Medical Daily

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αδυνάτισμα: Με διαλειμματική νηστεία ή μέτρηση θερμίδων; Οι ερευνητές του Johns Hopkins απαντούν

Efi Nika

Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία – Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά

Efi Nika

Σας αρέσουν τα θαλασσινά; Διατρέχετε ένα κίνδυνο που συχνά υποτιμάται

Efi Nika