Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ειδήσεις

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης που μπορεί να «κόψει» πολλά χρόνια ζωής

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αναπόσπαστο κομμάτι του παζλ της μακροζωίας αποτελεί η βιταμίνη του ήλιου καθώς η έλλειψή της από τον οργανισμό θα μπορούσε να μειώσει το προσδόκιμο ζωής, διευκρινίζει νεότερη μελέτη.

Απαραίτητη θεωρείται η βιταμίνη D για τη συνολική υγεία, αλλά και για την πρόληψη του πρόωρου θανάτου. Σύμφωνα με νεότερη και μακροσκελή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, επιβεβαιώθηκε μια συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης της βιταμίνης του ήλιου με τα υψηλά επίπεδα θνησιμότητας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, στην Αδελαΐδα της Νότιας Αυστραλίας διεξήγαγαν μια μη γραμμική μελέτη τυχαιοποίησης με βάση τη μενδελική τυχαιοποίηση σε 307.601 συμμετέχοντες από τη βάση δεδομένων U.K. Biobank από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αξιολόγησαν γενετικές ενδείξεις που θα πρόδιδαν τον αιτιώδη ρόλο της χαμηλής συγκέντρωσης της βιταμίνης D στη θνησιμότητα.

Ανάμεσα στα γενετικά δεδομένα που αξιολόγησαν συμπεριλαμβάνονταν και οι μετρήσεις της 25-υδροξυβιταμίνης D (25-(OH) D) των συμμετεχόντων. Κατέγραψαν επίσης και ανέλυσαν τόσο τα δεδομένα θνησιμότητας για όλες τις αιτίες όσο και τα δεδομένα θνησιμότητας για συγκεκριμένες αιτίες.

Μέσα σε 14 χρόνια ερευνητικής παρακολούθησης, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε σημαντικά με την αύξηση των συγκεντρώσεων της βιταμίνης D και τα ισχυρότερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στα άτομα που βρίσκονταν στο εύρος της σοβαρής ανεπάρκειας.

Μάλιστα, σημείωσαν ότι πρόσφατες εκτιμήσεις για τον επιπολασμό της σοβαρής ανεπάρκειας της βιταμίνης D κυμαίνονται από 5 έως 50% του πληθυσμού, με τα ποσοστά να ποικίλλουν ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού.

Tα συγκεκριμένα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη για στρατηγικές δημόσιας υγείας, για να διατηρηθούν σε υγιή επίπεδα οι τιμές της βιταμίνης D.

Bιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών, των μυών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα με την έκθεση στο ηλιακό φως, αλλά μπορεί να ληφθεί και από ορισμένες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια, το κόκκινο κρέας, τα αυγά και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Τα κύρια οφέλη της βιταμίνης D είναι τα εξής:

  • Υγεία των οστών και των δοντιών: Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα στα παιδιά και οστεοπόρωση στους ενήλικες.
  • Ανοσοποιητικό σύστημα: Η βιταμίνη D παίζει ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες λοιμώξεις, όπως η γρίπη και η πνευμονία.
  • Άλλα οφέλη: Η βιταμίνη D έχει επίσης συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για ορισμένες άλλες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Οι συνιστώμενες ημερήσιες πρόσληψης βιταμίνης D για ενήλικες είναι οι εξής:

  • 15 μg (600 IU) για άτομα ηλικίας 19-70 ετών
  • 20 μg (800 IU) για άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών

Οι άνθρωποι που έχουν υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και τα άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D.

Τα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στα οστά
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Κόπωση
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Αυξημένη ευαισθησία στις λοιμώξεις

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να διαγνωστεί με εξέταση αίματος.

ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Viral σε δευτερόλεπτα ο Άκης: Μετά την βασιλόπιτα, έφτιαξε τα πιο γρήγορα πασχαλινά ατομικά τσουρεκάκια – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Αλλάζουν τα πάντα στα κυλικεία των σχολείων: Έρχεται το νέο υγιεινό «μενού», ποιες τροφές θα περιέχει

Efi Nika

Νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό σε γλυκά, αναψυκτικά βλάπτει το έντερο, λένε οι ειδικοί

Efi Nika