Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

6 συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν οστεοπόρωση και τι να κάνεις γι΄αυτό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αν θέλετε να προλάβετε την οστεοπόρωση, δείτε τι να προσέξετε για την καλή υγεία των οστών.

Τη λένε «σιωπηρή νόσο», γιατί τα συμπτώματά της ενδέχεται να μην είναι ορατά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι όμως σήμερα η οστεοπόρωση είναι το δεύτερο συχνότερο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως, μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 1 στις 3 γυναίκες, αλλά και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους οστεοπορωτικό κάταγμα, ενώ στην Ευρώπη κάθε περίπου 30 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένα κάταγμα εξαιτίας της οστεοπόρωσης.

Τι είναι η οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι η πιο συχνή πάθηση των οστών και χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική πυκνότητα και αλλοίωση της δομής των οστών, με συνέπεια τη μείωση της αντοχής τους και τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Δείτε τι να προσέξετε για την καλή υγεία των οστών

Το πολύ αλάτι

Όσο περισσότερο αλάτι τρώτε, τόσο περισσότερο ασβέστιο φεύγει από το σώμα σας. Τρόφιμα όπως ψωμί, τυριά και αλλαντικά έχουν μερικές από τις υψηλότερες μετρήσεις σε αλάτι.

Δεν χρειάζεται να κόψετε εντελώς το αλάτι, αλλά στοχεύστε σε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα.

Το σκοτάδι

Το σώμα παράγει βιταμίνη D στο φως του ήλιου. Μόνο 10-15 λεπτά στον ήλιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην παραγωγή της βιταμίνης D. Αλλά μην το παρακάνετε. Πάρα πολύς χρόνος στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Η ηλικία σας, το χρώμα του δέρματος, η εποχή του χρόνου και η χώρα που ζείτε μπορεί να δυσκολέψει την παραγωγή βιταμίνης D. Γι αυτό μπορείτε να προσθέστε εμπλουτισμένα δημητριακά, χυμούς και γάλατα (συμπεριλαμβανομένων αμυγδάλων, σόγιας, ρυζιού ή άλλων γαλακτοκομικών φυτών, καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά) στη διατροφή σας. Και ρωτήστε το γιατρό σας εάν χρειάζεστε συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Το αλκοόλ

Όταν βγαίνετε με φίλους, ένας ακόμη γύρος σφηνάκια ή ποτού μπορεί να ακούγεται διασκεδαστικός. Αλλά για να ελέγξετε την απώλεια οστών, θα πρέπει να περιορίσετε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε. Δεν συνιστάται περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το πώς το σώμα σας απορροφά ασβέστιο.

Το κάπνισμα

Όταν εισπνέετε τακτικά τον καπνό του τσιγάρου, το σώμα σας δεν μπορεί να σχηματίσει νέα υγιή οστά. Όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο χειρότερο γίνεται. Αλλά αν σταματήσετε το κάπνισμα μπορείτε να μειώσετε αυτούς τους κινδύνους και να βελτιώσετε την υγεία των οστών σας, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια.

Το χαμηλό βάρος

Ένα χαμηλό σωματικό βάρος, ΔΜΣ 18,5 ή λιγότερο, σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα κατάγματος και απώλειας οστικής μάζας. Εάν είστε λιποβαρείς ρωτήστε το γιατρό σας εάν χρειάζεστε περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή σας.

Την καθιστική ζωή

Το οστό είναι ένας ζωντανός ιστός, που ανταποκρίνεται στην άσκηση με το να γίνεται δυνατότερος. Και όταν λέμε άσκηση εννοούμε την άσκηση δύναμης, την άρση βάρους, την βελτίωση της αντοχής αλλά και τις ασκήσεις που γίνονται με τη βοήθεια του ίδιου του βάρους του σώματός σας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλάζουν τα πάντα στα κυλικεία των σχολείων: Έρχεται το νέο υγιεινό «μενού», ποιες τροφές θα περιέχει

Efi Nika

Νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό σε γλυκά, αναψυκτικά βλάπτει το έντερο, λένε οι ειδικοί

Efi Nika

Τα πασχαλινά κουλουράκια της τεμπέλας: Χωρίς ζύμωμα, με μόνο 3 υλικά και έτοιμα σε 20 λεπτάκια

Efi Nika