Το φαγητό, καλό ή junk food, γλυκό ή αλμυρό, είναι απόλαυση. Είναι κάτι σαν μια γενική παραδοχή, δεδομένο σχεδόν. Κι όμως, υπάρχουν συγκεκριμένα συστατικά που αποδεδειγμένα ανεβάζουν την διάθεση, απαλύνουν τον πόνο ή εξομαλύνουν το «στρες».
Συγκεκριμένα μόρια σε σοκολάτα, μια ποικιλία από μούρα και τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν δείξει θετική επίδραση στη διάθεση. Μάλιστα, ορισμένα συστατικά που προσδίδουν γεύση είναι δομικά παρόμοια με βαλπροϊκό οξύ, μια ουσία, που όπως αναφέρθηκε πιο πάνω χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση διάφορων ψυχιατρικών καταστάσεων που σχετίζονται με την διάθεση, όπως η διπολική διαταραχή.
Οι άνθρωποι έχουν αναγνωρίσει τις ιδιότητες διαφόρων τροφίμων στην αλλαγή της διάθεσης για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως τονίζεται στο nutrinews, της παραπάνω μελέτης, στόχος όχι μόνο της φαρμακοβιομηχανίας αλλά περισσότερο της τεχνολογίας τροφίμων είναι να εντοπιστούν οι χημικές ενώσεις που επηρεάζουν τις εναλλαγές της διάθεσης, βοηθούν στη διατήρηση της γνωστικής υγείας, βελτιώνουν την πνευματική εγρήγορση και την καθυστέρηση της εμφάνισης της απώλειας της μνήμης.