Newsitamea.gr
ΑΝΔΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΓΕΙΑ NEWS

Γιατί να μη πάτε σούπερ μάρκετ εάν είστε άυπνοι!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

super market

Γιατί να μη πάτε σούπερ μάρκετ εάν είστε άυπνοι!

Μια μελέτη από τη Σουηδική Εταιρεία Παχυσαρκίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό, Obesity διαπίστωσε ότι υπήρχαν υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης, της ορμόνης που αυξάνει την πείνα, σε όσους είχαν στερηθεί τον ύπνο για μια μέρα. Όσοι είχαν κοιμηθεί μια ολόκληρη νύχτα, είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα γκρελίνης.

Στη μελέτη, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι εξαιτίας του δεδομένου αυτού θα πρέπει να υπάρχει κα επίδραση στις αποφάσεις υψηλότερης εγκεφαλικής λειτουργίας και αυτοελέγχου, όταν ο άυπνος βρεθεί σε σούπερ μάρκετ. Εκείνοι που είχαν στερηθεί τον ύπνο θα έπρεπε αισθάνονται την έλλειψη και γι΄ αυτό να οδηγούνται στην αγορά τροφίμων με υψηλότερες θερμίδες.

Η μελέτη διαπίστωσε πράγματι ότι όσοι είχαν υποστεί στέρηση ύπνου αγόραζαν τρόφιμα με περισσότερες θερμίδες και σε μεγαλύτερες ποσότητες, απ΄ότι αν είχαν κοιμηθεί κανονικά την προηγούμενη νύχτα.

maninshop

Παρότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν ένα συγκεκριμένο πρωινό πριν ξεκινήσουν τα ψώνια τους, είτε είχαν ξενυχτήσει είτε είχαν κοιμηθεί την προηγούμενη νύχτα, η αγορά τροφίμων τις ημέρες που είχε προηγηθεί ξενύχτι ήταν κατά 9% αυξημένη από πλευράς θερμιδικής αξίας και κατά 18% αυξημένη από πλευράς ποσότητας.

Πολλές φορές έχει αναφερθεί πως η στέρηση ύπνου συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους. Η μελέτη αυτή δείχνει πώς μεταφράζεται ο κακός ύπνος σε αγορές τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας, το οποίο είναι ένα βασικό μέρος του κύκλου.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν θα πάω στον επιτάφιο, δεν θα βάψω αυγά, ούτε θα κάνω Πασχαλινό τραπέζι. Μαζεύω λεφτά για το ρεύμα

Efi Nika

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα

Efi Nika

Πολλές χιλιάδες ευρώ ακόμη και σήμερα: Τόσο αξίζουν πραγματικά τα 30 αργύρια που πήρε ο Ιούδας για την προδοσία

Efi Nika