Newsitamea.gr
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ζήλια: Πώς θα την αντιμετωπίσετε σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ίσως ο φίλος σας πήρε αύξηση. Ή είδατε τον σύντροφός σας να μιλάει με τον/τη γείτονα (ή τη γειτόνισσα). Και νιώσετε μια μικρή ζήλια. 

Ευτυχώς όμως αυτό το συναίσθημα εξαφανίζεται μετά από λίγο. Αλλά τι συμβαίνει όταν δεν φεύγει; Τι γίνεται αν η ζήλια σας συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο έντονη στο σημείο αρχίζει να επηρεάζει τη σχέση σας;

Ίσως είναι καιρός να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα. Δείτε πώς θα το πετύχετε.

Είναι φυσιολογικό να ζηλεύετε; 

Η αλήθεια είναι πως όλοι οι άνθρωποι ζηλεύουν μερικές φορές – είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Βιολογικά και συναισθηματικά, ο πρώτος μηχανισμός επιβίωσής μας είναι η προσκόλλησή μας σε άλλους. Η ζήλια μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι απειλείται η προσκόλλησή σας σε ένα αγαπημένο πρόσωπο – το οποίο με τη σειρά του σας κάνει να νιώθετε ότι απειλείστε.

Με απλά λόγια περιμένετε από τα αγαπημένα σας πρόσωπα να σας κάνουν να νιώθετε ασφαλείς. Όταν δεν το κάνουν, ζηλεύετε. Ίσως πίνετε πάντα καφέ με τον ίδιο φίλο τα Σάββατα, αλλά τότε ξεκινά τα μαθήματα φωτογραφίας το Σαββατοκύριακο και δεν έχει χρόνο να συναντηθεί μαζί σας πλέον. Ξαφνικά νιώθετε  δεν νοιάζεται τόσο πολύ για εσάς και αρχίζετε να ζηλεύετε που  ξοδεύει χρόνο στα μαθήματα ζωγραφικής, αντί να είναι μαζί σας.

Σενάρια όπως αυτί είναι αρκετά κοινά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνα. Η ζήλια μπορεί να σας επηρεάσει αρνητικά σε πολλούς τομείς της ζωής σας. Το χειρότερο από όλα; Μπορεί να βλάψει σοβαρά τις σχέσεις σας.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη ζήλια με έναν υγιή τρόπο

Ίσως πιστεύετε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη ζήλια είναι απλά να την αγνοήσετε και να προχωρήσετε. Αλλά το να προσποιείστε ότι τα συναισθήματά σου δεν υπάρχουν, μπορεί να είναι μια κακή επιλογή. Γιατί στην πορεία η ζήλια γίνεται τοξική, δρα με υπερβολικούς τρόπους και μπορεί να γίνει εξαιρετικά καταστροφική.

Για να ελέγξετε τα συναισθήματά σας, αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε πώς αισθάνεστε πραγματικά – και πώς θέλετε να ανταποκριθείτε – πριν κάνετε μια άλλη κίνηση.

Μάθετε από πού προέρχεται πραγματικά η ζήλια σας

Τα συναισθήματα της ζήλιας προέρχονται από κάτι που έχει κάνει το άτομο στο παρελθόν ή προέρχονται από τις δικές σας ανασφάλειες. Αν καταλάβετε την απάντηση, μπορεί να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και να το ξεπεράσετε.

Γράψτε αυτό που νιώθετε

Το να εκφράσετε όλα όσα νιώθετε σε ένα χαρτί μπορεί μερικές φορές να επιβραδύνει τα δυσμενή συναισθήματά σας και να σας βοηθήσει να σκεφτείτε πιο καθαρά, πριν λάβετε μια απόφαση που ίσως μελλοντικά μετανιώσετε.

Μιλήστε για αυτό που νιώθετε

Μόλις είστε ήρεμοι και ξεκαθαρίσετε το πώς αισθάνεστε πραγματικά, εκφράστε στο άλλο άτομο. Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς σχετικά με το τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σας και να ζητήσετε βοήθεια.

Τέλος, μην αφήσετε τη ζήλια σας να ξεφύγει από τον έλεγχο. Είναι φυσιολογικό να ζηλεύετε μερικές φορές, αλλά όταν νιώθετε έντονη ζήλια, τότε τα συναισθήματά σας είναι τοξικά και πρέπει να τα αντιμετωπίσετε με έναν θεραπευτή.

ΠΗΓΗ: jenny.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια είναι τα 6 σημάδια που οδηγούν στο νευρικό κλονισμό;

Efi Nika

Η μάνα είναι σαν το αλάτι. Η απουσία της κάνει τα πάντα άνοστα

Efi Nika

Για να αγαπηθείς, πρέπει πρώτα να σε αγαπήσεις

Efi Nika