Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Βλεφάρισμα: Γιατί ανοιγοκλείνουμε τα μάτια; Η επιστήμη δίνει νέα απάντηση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Δεν ανοιγοκλείνεις τα μάτια για να τα λιπάνεις. Το βλεφάρισμα είναι πολύ περισσότερο από αυτό αναφέρει νέα έρευνα.

Οι περισσότεροι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας, γνωστό και ως βλεφάρισμα, είναι για να τα λιπάνουν ή να καθαρίσουν κάποιο ξένο αντικείμενο όπως μια βλεφαρίδα ή ένα σκουπιδάκι στο μάτι.

Αλλά το βλεφάρισμα των ματιών δεν γίνεται μόνον για αυτούς του λόγους, αναφέρουν οι ερευνητές: Βοηθά τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί αυτό που βλέπει.

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, το να ανοιγοκλείνεις τα μάτια εμποδίζει την ροή των πληροφορίων αλλά οι επιστήμονες γνωρίζουν τον λόγο.

Τι έδειξε η νέα μελέτη

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή εγκεφάλου και γνωστικών επιστημών Michele Rucci στο University of Rochester, παρακολούθησε τις κινήσεις των ματιών που έκαναν οι συμμετέχοντες σε διαφορετικούς τύπους ερεθισμάτων.

Συνδύασαν αυτά τα δεδομένα με προσομοίωση (με μοντελοποίηση σε υπολογιστή) και διαπίστωσαν ότι το βλεφάρισμα ενισχύει την ικανότητα ενός ατόμου να παρακολουθεί “μεγάλα, σταδιακά μεταβαλλόμενα μοτίβα” σε ένα οπτικό πεδίο.

Τι κάνει το βλεφάρισμα;

Αλλάζει τα μοτίβα φωτός καθώς τα μάτια κλείνουν και διεγείρουν τον αμφιβληστροειδή. Δημιουργεί δηλαδή ένα διαφορετικό είδος “οπτικής σηματοδότησης” από αυτό που θα συνέβαινε αν τα μάτια έμεναν απλά ανοιχτά ανά πάσα στιγμή, εξήγησαν οι ερευνητές.

Βελτιώνει- αντί να διαταράσσει – την οπτική επεξεργασία, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την απώλεια στην έκθεση στα ερεθίσματα.

Βοηθά στη δημιουργία της “μεγάλης εικόνας” αυτού που φαίνεται: Για παράδειγμα, όταν μυρίζουμε ή αγγίζουμε κάτι, οι κινήσεις του σώματος βοηθούν τον εγκέφαλο να κατανοήσει τον χώρο. Σύμφωνα με τον Rucci, το βλεφάρισμα βοηθά σε αυτό.

“Δεδομένου ότι οι χωρικές πληροφορίες είναι σαφείς στην εικόνα στον αμφιβληστροειδή, η οπτική αντίληψη διαφέρει. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η όραση μοιάζει με άλλες αισθητηριακές μεθόδους περισσότερο από ό,τι συνήθως υποτίθεται”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Efi Nika

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

newsitamea

Παιδικά εμβόλια: Όλες οι παρενέργειες ανά εμβόλιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

newsitamea