Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Το σουτιέν που μπορεί να ανιχνεύσει τον Καρκίνο στα πρώιμα στάδιά του και να σώσει τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Έφηβος που κόντεψε να χάσει τη μητέρα του από καρκίνο του μαστού δημιουργεί σουτιέν που μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του μαστου και να σώσει τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο τη ζωή των ασθενών αλλά και τις οικογένειές τους. Έτσι, όταν ο 13χρονος Julian Rios Cantu έμαθε πως η μητέρα του είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού για δεύτερη φορά, επηρεάστηκε πολύ.

Ήθελε να βεβαιωθεί ότι τόσο οι ίδιες οι γυναίκες όσο και οι οικογένειές τους δεν θα χρειάζονται πλέον να ανησυχούν μήπως χάσουν τη ζωή τους από τον καρκίνο του μαστού.

Έτσι, ο 18χρονος σήμερα Cantu, δημιούργησε μαζί με τους φίλους του την Higia Technologies, αντικείμενο της οποίας είναι η δημιουργία σουτιέν που μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του μαστού στα πρώιμα στάδιά του.

Η μητέρα του Cantu εμφάνισε καρκίνο και στους δυο της μαστούς και υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή. Όμως, ευτυχώς κατάφερε να σώσει τη ζωή της.

«Η διάγνωση άργησε πολύ», εξηγεί ο Cantu στο βίντεο που έβγαλε για την διαφήμιση του σουτιέν. «Η μητέρα μου έχασε και τους δυο της μαστούς και παραλίγο να χάσει και τη ζωή της».

Η μητέρα του ένιωσε σαν να «ακρωτηριάστηκε» εξαιτίας της ασθένειας.

«Και όλα αυτά τα υπέφερε εξαιτίας μίας αργοπορημένης διάγνωσης και της ανεπάρκειας των σημερινών μεθόδων διάγνωσης», ανέφερε.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι βασική για να μην γίνει ο καρκίνος θανατηφόρος, όπως και οι μαστεκτομές. Παρόλο που οι περισσότερες γυναίκες εξετάζονται στο στήθος τακτικά, είναι δύσκολη η ανίχνευση ανεπαίσθητων αλλαγών στο στήθος.

Το «σουτιέν της αυτοανίχνευσης» λύνει το πρόβλημα καθώς περιέχει 200 αισθητήρες που μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του μαστού στο πρώιμό του στάδιο.

Ο Cantu  και οι φίλοι του πρόσφατα κέρδισαν 20.000 δολλάρια στον παγκόσμιο διαγωνισμό Ευρεσιτεχνίας νέων για τη δημιουργία του Eva bra, που ακόμη βρίσκεται σε πρότυπο στάδιο.

Οι γυναίκες φορούν το σουτιέν για 60-90 λεπτά την εβδομάδα και οι αισθητήρες ανιχνεύουν αλλαγές στην υφή, το χρώμα και τη θερμοκρασία καθώς οι καρκινικοί όγκοι αυξάνουν τη θερμοκρασία λόγω της αυξημένης ροής αίματος.

Το σουτιέν στέλνει τις πληροφορίες σε μία εφαρμογή και ενημερώνει τις γυναίκες και τους ογκολόγους για τυχόν αρνητικές μεταβολές. Χάρη στην Higia Technologies η διάγνωση γίνεται εγκαίρως και σώζονται ζωές κατά 95%.

Το Eva Bra  βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν είναι έγκυρο για τη διάγνωση του καρκίνου καθώς πρέπει να διεξαχθούν ιατρικές έρευνες.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις σχετικά με το εάν το σουτιέν είναι αξιόπιστο για την ανίχνευση όγκων και σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα να βασίζονται οι γυναίκες αποκλειστικά και μόνο σε τεχνολογικά επιτεύγματα που δεν έχουν ελεγχθεί μέσω αξιόπιστων ερευνητικών δοκιμών», αναφέρει η Anna Parman, ερευνήτρια για τον καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι πολύ ωραίο να βλέπει κανείς νέους ανθρώπους όπως ο Julian να εμπλέκονται με την επιστήμη και να έχουν ιδέες σχετικά με τη διάγνωση του καρκίνου. Όμως είναι απαραίτητα και τα πειράματα για να επιβεβαιωθεί εάν τέτοιου είδους επιτεύγματα όντως έχουν αντίκρισμα».

Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του επιτεύγματος αυτού. Ωστόσο, το να βλέπει κανείς νέους όπως ο Cantu  να θέλουν να βελτιώσουν τον κόσμο είναι πολύ ικανοποιητικό από μόνο του.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου, βίντεο και εικόνων –shareably.net

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika

Μήνας ευαισθητοποίησης απώλειας άκρων ο Απρίλιος, σε αύξηση οι ακρωτηριασμοί.

Βογιατζής Ηλίας