Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Tο ροχαλητό προκαλεί πρόωρη γήρανση στον εγκέφαλο μας; Μάθετε τι να κάνετε…

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όσοι ροχαλίζουν μπορεί να γερνάει περισσότερο ο εγκέφαλος τους κατά πολλά χρόνια διαφορά με κάποιον που δεν ροχαλίζει. Επίσης μπορεί να προκαλείται ζημιά στον εγκέφαλο καθώς στερούνται το βαθύ ύπνο.

Αυτά έχουν ανακαλύψει πρόσφατα ερευνητές σε πανεπιστήμιο της Γαλλίας (The University of Paris-Cite, Paris). Η έρευνα αφορά τη σύνδεση των παραμέτρων του ύπνου με τους βιοδείκτες της νευροαπεικόνισης των εγκεφαλοαγγειακών ασθενειών σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες με υπνική άπνοια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο στον ιατρικό κύκλο και μόλις τον περασμένο Ιούλιο έγιναν ευρύτερα γνωστά μετα τη δημοσίευση τους στον επιστημονικό κύκλο μέσω του ιατρικού περιοδικού Neurology.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το δυνατό ροχαλητό και η μπλοκαρισμένη αναπνοή συχνά σχετίζεται με την υπνική άπνοια. Η οποία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, να οδηγήσει στη νόσο Αλτσχάιμερ και να προκαλέσει τη μείωση της γενικής γνωστικής ικανότητας.

Μικροσκοπικές βλάβες στον εγκέφαλο, γνωστές και ως υπερεντάσεις, λειτουργούν ως βιοδείκτες που υποδεικνύουν την υγεία του εγκέφαλου. Οι βλάβες αυτές επικρατούν περισσότερο με την πάροδο της ηλικίας ή τη μη-ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση.

Συμμετέχοντες με σοβαρή υπνική άπνοια είχαν περισσότερες υπερεντάσεις της λευκής ουσίας του εγκέφαλου συγκριτικά με όσους πάσχουν από ήπια ή μέτρια υπνική άπνοια. Παρουσίασαν επίσης μείωση στην ακεραιότητα των νευροαξόνων του εγκέφαλου, αυτοί δηλαδή που ενώνουν τα νευρικά κύτταρα.

Ο βαθύς ύπνος είναι μια από τις καλύτερες ενδείξεις του ποιοτικού ύπνου. Η έρευνα βρήκε πως για κάθε 10% μείωσης του βαθύ ύπνου οι υπερεντάσεις της λευκής ουσίας αυξάνονταν. Αυτή η αύξηση ισοδυναμεί με 2.3 χρόνια γήρανσης τους εγκέφαλου. Η ίδια μείωση του 10% στη διάρκεια του βαθύ ύπνου συνδέεται με τη μείωση της ακεραιότητας των νευροαξόνων. Αυτή η ύφεση είναι παρόμοια με την κατάσταση του εγκέφαλου μας να δείχνει 3 χρόνια γηραιότερος.

Τι είναι το ροχαλητό και στατιστικά.

Αν όλα τα παραπάνω σας μπέρδεψαν με τους επιστημονικούς όρους, θα προσπαθήσω να σας απλοποιήσω τη σημασία των αποτελεσμάτων της έρευνας. Στην έρευνα συμμετείχαν 140 άτομα που έπρεπε να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια κατά τη διάρκεια της εξέτασης ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε όσο πιο έγκυρα αποτελέσματα. Το ροχαλητό είναι κάτι που μας επηρεάζει όλους, άντρες και γυναίκες, ενήλικες ή παιδιά.

Ο γιατρός Γεώργιος Χρυσοβιτσιωτης αναφέρει στην ιστοσελίδα του τα εξής για το ροχαλητό.

Ροχαλητό λέμε τον θόρυβο της αναπνοής στον ύπνο από τη δόνηση των μαλακών ιστών του στόματος ή του φάρυγγα. Η δόνηση προκαλείται από τον «φραγμό» στην ελεύθερη δίοδο του αέρα από τη μύτη μέχρι την τραχεία, σε συνδυασμό με τον μειωμένο μυϊκό τόνο λόγω του ύπνου. Το ροχαλητό «προσβάλλει» παιδιά, ενηλίκους και ηλικιωμένους σε όλες τις χώρες και προκαλεί πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ας δούµε κάποια από τα ενδιαφέροντα στατιστικά µελετών στην Αμερική, που ελάχιστα διαφέρουν -ή και καθόλου- από αυτά της ελλάδας. άπλώς για την ελλάδα δεν έχουµε διενεργήσει ακόµα επιδηµιολογικές µελέτες για να ξέρουμε τα ακριβή νούμερα:

  • Οι άνδρες ροχαλίζουν 2 φορές συχνότερα από τις γυναίκες. Η διαφορά αυτή, όµως, µειώνεται µετά την εµµηνόπαυση και η αναλογία γίνεται περίπου ίδια στους ηλικιωμένους
  • Σε κάθε ελληνική οικογένεια υπάρχει τουλάχιστον ένα άτοµο που ροχαλίζει
  • Ο κακός ύπνος προκαλεί τροχαία και εργατικά ατυχήματα και μάλιστα ακόμα περισσότερα από ότι η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος (μέθη)
  • Γνωστά ατυχήματα όπως του διαστημικού λεωφορείου Challenger και το ατύχημα του πυρηνικού εργοστασίου στο Chernobyl, έχουν αποδοθεί σε ανθρώπινα λάθη λόγω κακού ύπνου
  • Η υπνηλία λόγω κακού ύπνου από το ροχαλητό προκαλεί στην άμερική ετησίως 100.000 τροχαία ατυχήματα, 40.000 τραυματίες και 1.550 νεκρούς, δηλαδή το 5% των θανάτων στον δρόμο οφείλεται στην Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας
  • Όποιος πάσχει από Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας έχει 600% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα
  • Όποιος πάσχει από Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας έχει 400% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει εγκεφαλικό
  • Όποιος πάσχει από Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας έχει 300% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο
  • Το 42% των ανδρών που πάσχουν από Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία και ανικανότητα
  • Το 50% των ατόμων που πάσχουν από Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας πάσχουν ταυτόχρονα και από υπέρταση
  • Ο/η σύντροφος που δεν ροχαλίζει, χάνει τουλάχιστον 1 ώρα ύπνου κάθε βράδυ στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι από το ροχαλητό του άλλου! Επίσης, µπορεί να ξυπνάει µέχρι και 20 φορές/ώρα ύπνου χωρίς να το θυμάται το πρωί, με αποτέλεσμα να έχει και αυτός υπνηλία!

 

Το όχι και τόσο αθώο ροχαλητό.

Επειδή το έχουμε συνηθίσει από τους γονείς μας, από το σύντροφο μας ή και από τον ίδιο τον εαυτό μας δε σημαίνει πως το ροχαλητό δεν έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία. Αν κάτι φαίνεται ξεκάθαρα από τη νέα επιστημονική έρευνα και τα ιατρικά στοιχεία, είναι πως αξίζει και πρέπει να το ψάξετε.

Μην χρησιμοποιείτε αδίκως σπρέι για τη μύτη από τα συνηθισμένα του εμπορίου για το κρύωμα. Ούτε οτιδήποτε μπορεί απλά να σας προτείνει ένα δικό σας άτομο. Αντιθέτως βρείτε έναν ειδικό ΩΡΛ, κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις και ανακαλύψτε τι προκαλεί το ροχαλητό σε εσάς. Εμπειρικά μιλώντας νόμιζα πως μπορεί να πάσχω από υπνική άπνοια όμως βρέθηκα να έχω διογκωμένες κόγχες στο εσωτερικό της μύτης. Κάτι που απαιτεί διαφορετικές τεχνικές θεραπείας. Το τεστ ύπνου όμως που έκανα τότε ήταν η απάντηση στο ερώτημα μου: γιατί ροχαλίζω;

Προσπερνώντας το πρόβλημα σήμερα, μπορεί να σας στοιχίσει χρόνια ζωής και ποιοτικού ύπνου, που κακώς τα στερείστε. Αν ο σύντροφος σας υποφέρει ή ένα δικό σας άτομο, συζητήστε το μαζί τους, εξηγήστε τους τις βλαβερές συνέπειες του ροχαλητού και ενθαρρύνετε τους να το ψάξουν. Πάντα όμως με ειδικό γιατρό και όχι με γιατροσόφια ή άγνωστης προέλευσης φάρμακα.

 

Έρευνα, σύνταξη και επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: n.neurology.org, Medscape.com, www.orl.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου»: Τι γιορτάζουμε την Μεγάλη Πέμπτη, ο Μυστικός Δείπνος και η προδοσία του Ιούδα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Μητέρα έδιωξε κακήν κακώς τον νονό του γιου της επειδή του έφερε λαμπάδα από οργανισμό για καρκινοπαθή παιδιά

Efi Nika

Σοκ στην παραλία της Αγίας Μαρίνας: 55χρονος έκανε βουτιά και μετά από λίγο επέπλεε νεκρός, ούρλιαζαν οι λουόμενοι – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika