Newsitamea.gr
AMEA news NEWS FEED ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Το νέο καρότσι για ψώνια στο σουπερ μάρκετ που θα βοηθήσει χιλιάδες γονείς παιδιών με αναπηρία!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα καθημερινά προβλήματα των γονέων που έχουν παιδιά με αναπηρία είναι αμέτρητα. Χωρίς υπερβολή. Σκεφτείτε όλα όσα κάνετε καθημερινά, να πρέπει να τα φέρετε εις πέρας έχοντας και ένα παιδί σε αμαξίδιο. Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο και άλλες φορές φαντάζει ακατόρθωτο.

Πιθανότατα χρειάζεσαι μεγαλύτερο αυτοκίνητο, κάποιο με τεράστιο πορτ μπαγκάζ. Χώρος αρκετός δηλαδή για να μπει ένα αμαξίδιο και όλα τα απαραίτητα για ένα μικρό παιδί. Εννοείται και το ειδικό κάθισμα αυτοκίνητου για παιδιά, δεν προχωράμε μέτρο χωρίς αυτό! Χρειάζεσαι επίσης απόλυτη πρόσβαση παντού. Σε ασανσέρ, σε κυλιόμενες σκάλες, σε αυτόματα ανοιγόμενες πόρτες, σε πεζοδρόμια με σωστές ράμπες. Κατά προτίμηση χωρίς κάποιος «γάιδαρος» να τις έχει μπλοκάρει με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή του.

Ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί για αρκετές σελίδες. Όμως το θέμα μου σήμερα αφορά κάτι άλλο. Το νέο καρότσι που μπορεί να βοηθήσει τους γονείς στο σούπερ μάρκετ, και όχι μόνο! Αρχικά να αναφέρω ότι δεν είναι νέο, με την έννοια ότι δεν βγήκε χθες. Κυκλοφορεί περίπου 3 χρόνια στην Βρετανία και σειρά μετά είχαν οι ΗΠΑ. Σκοπός είναι να μπορέσει να βρεθεί σε καταστήματα παντού ανά τον κόσμο. Όχι απαραίτητα το ίδιο, αλλά κάποιο παρόμοιο, ίσως και πιο εξελιγμένο.

GoTo Shop Cart

Ο λόγος για το GoTo Shop Cart (πάω για ψώνια καρότσι, σε ελεύθερη μετάφραση).

Είναι ειδικά σχεδιασμένο για γονείς και φροντιστές νεαρών παιδιών με αναπηρίες και είναι πολύ πιο άνετο για το παιδί. Το καρότσι περιλαμβάνει ένα ειδικά σχεδιασμένο κάθισμα. Το οποίο καθαρίζεται άμεσα και πολύ εύκολα με ένα υγρό πανάκι. Είναι ασφαλές, με 5 ρυθμιζόμενα σημεία για να προσαρμοστούν στο κάθε παιδί. Το μαξιλαράκι που ακουμπά το κεφάλι είναι επίσης ρυθμιζόμενο.

Και το βασικότερο του σημείο: ότι είναι ανοιχτό από μπροστά οπότε μπορεί ο καθένας να βάλει το παιδί να καθίσει πολύ εύκολα. Χωρίς να προσπαθεί να το χωρέσει με το ζόρι ανάμεσα στο μεταλλικό πλέγμα του καροτσιού, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα. Είναι ιδανικό για χρήση από παιδιά 2 έως 8 ετών και με βάρος ως 35 κιλά.

Στην Βρετανία όταν ξεκίνησε κατέκλυσε την αγορά και βρέθηκε σε 1.500 καταστήματα. Δυστυχώς(η ευτυχώς) πλέον δεν υπάρχει ακριβής αριθμός, καθώς έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ειδικά από τη στιγμή που πάτησε σε αμερικάνικο έδαφος, το συγκεκριμένο καρότσι το διαθέτουν πολλές μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ (Target, Wegmans).

Φωτογραφία από κατάστημα Σκλαβενίτη.

Στην Ελλάδα έγινε γνωστό πριν ένα χρόνο πως στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη υπάρχει ένα ειδικό καρότσι για αγορές για τα άτομα με αναπηρία. Με την υπόσχεση πως θα εξαπλωθεί σε όλα τα καταστήματα. Η εταιρία Σκλαβενίτη γενικώς έχει δείξει ένα πολύ καλό κοινωνικό προφίλ. Με βάση τον άνθρωπο και τις ανάγκες όλων. Ίσως να μπορέσει στο άμεσο μέλλον να προσθέσει και το GoTo Shop Cart στις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Σαφώς θα ήταν υπέροχο να το κάνουν όλες οι μεγάλες και μικρές εταιρίες σούπερ μάρκετ.

Πως μπορείς να «οδηγήσεις» ένα καρότσι και ένα αμαξίδιο ταυτόχρονα;

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε μια μητέρα καθώς προσπαθεί να κάνει τα ψώνια της μαζί με την μικρή της κόρη που χρησιμοποιεί αμαξίδιο. Πως μπορείς να «οδηγήσεις» ένα καρότσι και ένα αμαξίδιο ταυτόχρονα; Βασικά δεν μπορείς. Χάνεις πολύτιμο χρόνο, ταλαιπωρείς το σώμα σου και ταυτόχρονα το ίδιο το παιδί. Όσο υπεύθυνος γονέας και αν είσαι, θα αναγκαστείς να ζοριστείς και εσύ και το παιδί σου.

Η χαρά της μικρής στο βίντεο είναι τεράστια όταν ετοιμάζεται να ανεβεί στο νέο καρότσι για ψώνια. Όμως ακόμα μεγαλύτερη είναι η χαρά και η ανακούφιση της μητέρας. Κυριολεκτικά της λύνει τα χέρια ώστε να μπορεί να κάνει τις αγορές της και να νιώθει πως το παιδί της δεν ταλαιπωρείται, είναι ασφαλή, χαμογελαστό και περνάει ευχάριστα.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Άλλο ένα παράδειγμα πως δεν χρειάζεται να προσαρμοστούν τα άτομα με αναπηρίες στον κόσμο των δήθεν «κανονικών και φυσιολογικών». Αλλά να προσαρμοστεί η κοινωνία προς όλους! Το συγκεκριμένο καρότσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε γονέα! Είτε έχει μαζί του ένα νεογέννητο μωρό ή ένα μεγαλύτερο και πιο δραστήριο παιδί! Η ευκολία και η πρόσβαση, δεν θα έπρεπε να αφορά μόνο τα ΑμεΑ. Είναι υπόθεση όλων μας. Ας κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη ακόμα και σε απλά καθημερινά πράγματα. Που σώζουν τους πάντες από κούραση, από εξάντληση και ας το παραδεχτούμε, από πολλά νεύρα.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: Για τη συγγραφή του άρθρου αντλήθηκαν πληροφορίες από www.themighty.com , www.fireflyfriends.com , www.ipop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

24χρονη που είναι μισή παιδί και μισή ενήλικη, έγινε μοντέλο και αποστόμωσε όσους την κορόιδευαν για το σώμα της – ΦΩΤΟ

Efi Nika

29χρονη έγκυος διαγνώστηκε με καρκίνο, είπε ΟΧΙ στην έκτρωση στις αρχές της εγκυμοσύνης και έσωσε 2 ζωές – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Η ιστορία των προσθετικών μελών και το αρχαιότερο που βρέθηκε σε μούμια!

Βογιατζής Ηλίας