Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Γιατί το αγελαδινό γάλα υπερέχει των φυτικών του εναλλακτικών

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ελάχιστες εναλλακτικές έδειξαν συγκρίσιμα ή ανώτερα επίπεδα ασβεστίου, βιταμίνης D και πρωτεΐνης.

Στην αυξανόμενη τάση προς εναλλακτικές λύσεις γάλακτος φυτικής προέλευσης, όπως η βρώμη, η σόγια και τα αμύγδαλα, τίθεται ένα κρίσιμο ερώτημα: Αντιστοιχούν πραγματικά αυτές οι εναλλακτικές λύσεις με τη θρεπτική αξία του αγελαδινού γάλακτος;

Πρόσφατη έρευνα υπογραμμίζει ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, υστερούν σε διατροφικά οφέλη.

Το αγελαδινό γάλα αποτελεί εδώ και πολύ καιρό κύρια πηγή ζωτικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, της βιταμίνης D και της πρωτεΐνης. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην υγεία.

Ευρήματα της ολοκληρωμένης μελέτης για το γάλα

Μια ολοκληρωμένη ανάλυση περισσότερων από 200 εναλλακτικών γάλακτος φυτικής προέλευσης ρίχνει φως στο θρεπτικό τους περιεχόμενο σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα. Αυτή η εκτενής μελέτη αποκάλυψε ότι μόνο το 12% αυτών των εναλλακτικών λύσεων ανταγωνίζεται το αγελαδινό γάλα όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνη.

Η Abigail Johnson, επίκουρη καθηγήτρια και αναπληρώτρια διευθύντρια στο Συντονιστικό Κέντρο Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, παρουσίασε αυτά τα ευρήματα στο NUTRITION 2023, το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής.

Σύμφωνα με την Johnson: «Η μελέτη παρέχει σαφείς ενδείξεις ότι πολλές εναλλακτικές λύσεις γάλακτος φυτικής προέλευσης δεν φτάνουν το αγελαδινό γάλα όσον αφορά τη διατροφική αξία. Υπό το φως αυτών των ευρημάτων, συνιστάται στους καταναλωτές να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις γάλακτος φυτικής προέλευσης που να αναφέρουν όμως ρητά το περιεχόμενό τους σε ασβέστιο και τη βιταμίνη D.

Επιπλέον, θα ήταν ωφέλιμο να λάβουν υπόψη άλλες πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή τους”.

Εμβάθυνση στα στοιχεία της έρευνας

Το Κέντρο Συντονισμού Διατροφής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα διατηρεί μια εκτενή βάση δεδομένων με περίπου 19.000 τρόφιμα για την αξιολόγηση της διατροφικής πρόσληψης στην ανθρώπινη έρευνα. Η Johnson σημειώνει:

«Οι αξιολογήσεις μας για διατροφικές μελέτες έχουν υπογραμμίσει την αυξανόμενη προτίμηση για εναλλακτικές επιλογές γάλακτος φυτικής προέλευσης. Αυτή η πρωτοβουλία είχε στόχο να ενισχύσει την ποικιλία αυτών των εναλλακτικών στη βάση δεδομένων τροφίμων του Κέντρου Συντονισμού Διατροφής».

Η μελέτη συγκέντρωσε διατροφικά στοιχεία και πληροφορίες συστατικών για 233 εναλλακτικά προϊόντα γάλακτος φυτικής προέλευσης από 23 διαφορετικούς κατασκευαστές. Για κάθε προϊόν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα υπολογισμού θρεπτικών συστατικών για να εκτιμήσουν ολοκληρωμένες πληροφορίες για τα θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα δεδομένα στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για τη σύγκριση του θρεπτικού περιεχομένου προϊόντων σε συγκεκριμένες κατηγορίες (π.χ. γάλα αμυγδάλου, γάλα βρώμης, γάλα σόγιας) τόσο μεταξύ τους όσο και έναντι του αγελαδινού γάλακτος.

Τελικά, μόνο 28 φυτικές εναλλακτικές έδειξαν συγκρίσιμα ή ανώτερα επίπεδα ασβεστίου, βιταμίνης D και πρωτεΐνης σε σύγκριση με το γαλακτοκομικό γάλα.

Βασικές πληροφορίες από την ανάλυση

Περίπου τα δύο τρίτα των προϊόντων της μελέτης προέρχονταν από αμύγδαλα, βρώμη ή σόγια. Αξίζει να σημειωθεί ότι 170 από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις εμπλουτίστηκαν τόσο με ασβέστιο όσο και με βιταμίνη D, με τα επίπεδα εμπλουτισμού να μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται στο γαλακτοκομικό γάλα.

Συγκεκριμένα:

  • Το 76% των προϊόντων με βάση τη βρώμη, το 69% των προϊόντων με βάση τη σόγια και το 66% των προϊόντων με βάση το αμύγδαλο εμπλουτίστηκαν με αυτά τα θρεπτικά συστατικά.
  • Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ποικίλλει σημαντικά, με μέση τιμή 2,0 γραμμάρια ανά 240 χιλιοστόλιτρα υγρού, που κυμαίνεται από 0 έως 12 γραμμάρια.
  • Μόλις 38 (16%) από τις εναλλακτικές που αξιολογήθηκαν διέθεταν επίπεδα πρωτεΐνης ίσα ή περισσότερα από τα 8 γραμμάρια ανά 240 χιλιοστόλιτρα που βρίσκονται στο γαλακτοκομικό γάλα.

Η Johnson υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των ευρημάτων:

«Η έρευνά μας υπογραμμίζει την ανάγκη ενημέρωσης των καταναλωτών ότι πολλές εναλλακτικές λύσεις γάλακτος φυτικής προέλευσης που διατίθενται σήμερα δεν πλησιάζουν καν το αγελαδινό γάλα όσον αφορά τη διατροφική αξία. Η αποτελεσματική επισήμανση των προϊόντων και η δημόσια διατροφική καθοδήγηση διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των καταναλωτών”.

Συμπερασματικά

Παρά τη δημοτικότητα των εναλλακτικών γάλακτος φυτικής προέλευσης, το αγελαδινό γάλα συνεχίζει να έχει κορυφαία διατροφική αξία, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο βασικών θρεπτικών συστατικών που πολλές εναλλακτικές δεν μπορούν να φτάσουν.

 

Iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Viral σε δευτερόλεπτα ο Άκης: Μετά την βασιλόπιτα, έφτιαξε τα πιο γρήγορα πασχαλινά ατομικά τσουρεκάκια – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Αλλάζουν τα πάντα στα κυλικεία των σχολείων: Έρχεται το νέο υγιεινό «μενού», ποιες τροφές θα περιέχει

Efi Nika

Νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό σε γλυκά, αναψυκτικά βλάπτει το έντερο, λένε οι ειδικοί

Efi Nika