Newsitamea.gr
ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Τι σημαίνει ο Αυτισμός για εμένα;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τι σημαίνει ο Αυτισμός για εμένα;

Σχετικά με την αποδοχή του αυτισμού και την ενημέρωση πάνω σε αυτόν. Αποδεχτείτε ότι είμαι αυτιστική.

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που είχα την ευλογία να λάβω την καθυστερημένη μου διάγνωση και να συνειδητοποιήσω ότι ανήκω στο φάσμα του αυτισμού (ASD). Αυτό που θέλω είναι να γίνω αποδεκτή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εμένα ως αυτιστική. Ο καθένας που βρίσκεται στο φάσμα αντιμετωπίζει διαφορετικές καταστάσεις. Τι σημαίνει ο αυτισμός για εμένα;

Θέλω να γίνω αποδεκτή για τη δυσκολία μου σχετικά με τη βλεμματική επαφή. Σας παρακαλώ, θέλω να γνωρίζετε ότι σας ακούω προσεκτικά όταν μιλάτε. Ίσως πιο προσεκτικά σε σχέση με άλλους ανθρώπους που γνωρίζετε. Θέλω να γίνω αποδεκτή που έχω έντονα συναισθήματα παρόλο που ίσως πιστεύετε ότι δεν έχω καθόλου. Και εκτός από αυτά, θέλω οι άλλοι να συνειδητοποιήσουν πως κάποιες φορές δυσκολεύομαι πάρα πολύ να ελέγξω αυτά τα συναισθήματα. Παλαιότερα, είχα τάσεις αυτοκαταστροφής. Σήμερα αυτοδιεγείρομαι.

Ελπίζω πως καταλαβαίνετε πως παρόλο που έχω μεγάλη συμπόνια για τους άλλους (εξάλλου είμαι και βέγκαν γιατί λυπάμαι τα ζώα) κάποιες φορές δυσκολεύομαι με τη θεωρία του νου. Αυτό με δυσκολεύει πολλές φορές να «μπω στη θέση σας». Ελπίζω πως καταλαβαίνετε πως μπορώ έστω και έτσι να σας αγαπήσω και πολύ μάλιστα.

Σας παρακαλώ, αποδεχτείτε το ότι γνωρίζω υπερβολικά πολλές πληροφορίες για λίγα πράγματα. Έχω περιορισμένα ενδιαφέροντα και θα μπορούσα να μιλάω για ώρες γι’ αυτά. Θα κάνω ωστόσο ό,τι καλύτερο μπορώ για να ακούσω και τις δικές σας προτιμήσεις.

Και πάνω από όλα, αποδεχτείτε το γεγονός ότι είμαι αυτιστική. Μην θεωρήσετε πως είμαι νευροτυπική επειδή φαίνομαι «φυσιολογική», έχω δουλειά, διαμέρισμα κτλ. Πασχίζω πολύ σκληρά γι’ αυτά τα πράγματα και αντιλαμβάνομαι πολύ καλά ότι καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρω αυτά που οι νευροτυπικοί θεωρούν ως δεδομένα. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι είμαι διαφορετική και θα αποδεχτώ και εγώ τις δικές σας διαφορές.

Τι είναι αυτισμός;

Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη αναπτυξιακή διαταραχή που τυπικά εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 χρόνων της ζωής. Το αποτέλεσμα μιας νευρολογικής δυσλειτουργίας που επιδρά στην λειτουργικότητα εγκεφάλου, ο αυτισμός και οι σχετιζόμενες συμπεριφορές υπολογίζεται ότι εμφανίζεται σε ποσοστό 1: 500 των ατόμων (Κέντρα Ελέγχου Διαταραχών και Πρόληψης 1997). Εμφανίζεται σε ποσοστό 4/1 σε αγόρια από κορίτσια και δεν έχει επιλεκτικότητα σε φυλές, εθνικότητες και κοινωνικές ομάδες. Το οικογενειακό εισόδημα, ο τρόπος ζωής και το μορφωτικό επίπεδο δεν διαφοροποιούν την πιθανότητα της εμφάνισης του αυτισμού.

Ο αυτισμός επιδρά στην φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου στις περιοχές της κοινωνικής αντίδρασης και της επικοινωνίας. Τα παιδιά και οι ενήλικες με αυτισμό έχουν τυπικές δυσκολίες στην λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, την κοινωνική συναναστροφή και τις δραστηριότητες παιχνιδιού και ελεύθερου χρόνου. Η διαταραχή τους δυσκολεύει να επικοινωνήσουν με τους άλλους και να σχετιστούν με τον έξω κόσμο. Σε μερικές περιπτώσεις, επιθετικότητα και αυτο-τραυματιστικές συμπεριφορές μπορεί να εμφανιστούν. Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να εμφανίσουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις κορμού (χτύπημα χεριών, περιστροφές κλπ) ασυνήθιστες αντιδράσεις σε ανθρώπους ή ελκυστικότητα σε αντικείμενα και αντίσταση στις αλλαγές στις ρουτίνες. Μπορεί επίσης να εμφανίζουν ευαισθησία στις 5 αισθήσεις της όρασης, ακοής, αφής, όσφρησης και γεύσης.

Αυτισμός: Πρώιμα συμπτώματα σε βρέφη και νήπια

  • Το παιδί…
  • δεν κάνει επαφή με τα μάτια (π.χ. δεν κοιτάει την μητέρα όταν εκείνη το θηλάζει)
  • δεν χαμογελά όταν του χαμογελούν
  • δεν ανταποκρίνεται στο όνομά του, ή στον ήχο μιας γνώριμης φωνής
  • δεν ακολουθεί, οπτικά, αντικείμενα
  • δεν δείχνει, ή δεν χαιρετάει, ή δεν χρησιμοποιεί άλλες χειρονομίες για να
    επικοινωνεί
  • δεν ακολουθεί αυτό που του δείχνετε με το χέρι σας
  • δεν κάνει θορύβους για να κερδίσει την προσοχή σας
  • δεν σας “προκαλεί” για, ή δεν ανταποκρίνεται στα χάδια
  • δεν μιμείται τις κινήσεις σας και τις εκφράσεις του προσώπου σας
  • δεν σηκώνει τα χέρια του προς εσάς για να το πάρετε στην αγκαλιά σας
  • δεν παίζει με άλλα άτομα
  • δεν ζητάει βοήθεια για κάτι που δεν μπορεί να κάνει μόνο του

Επιμέλεια κειμένου: Σωτηριάδου Χριστίνα

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika

Μήνας ευαισθητοποίησης απώλειας άκρων ο Απρίλιος, σε αύξηση οι ακρωτηριασμοί.

Βογιατζής Ηλίας

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika