Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι επίδραση έχει η καφεΐνη στα παιδιά;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Είναι κακή η καφεΐνη για το παιδί σας;

Πολλά από τα τρόφιμα και τα ποτά που λαχταρούν τα παιδιά και οι έφηβοι περιέχουν καφεΐνη. Μπορείτε να τη βρείτε στα αναψυκτικά, στα ενεργειακά ποτά, στις σοκολάτες ακόμα και στο ζεστό κακάο. Εάν τα παραπάνω είναι μερικά από τα αγαπημένα του παιδιού σας, θα μπορούσε να καταναλώνει περισσότερη καφεΐνη από ό,τι νομίζετε.

Περίπου το 73 τοις εκατό των παιδιών καταναλώνουν καφεΐνη κάθε μέρα, σύμφωνα με το CDC. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 3 στα 4 παιδιά να καταναλώνουν τακτικά καφεΐνη.

Είναι κακή η καφεΐνη για το παιδί σας;

Η καφεΐνη είναι διεγερτικό. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του σώματος. Σε αυτή την περίπτωση, διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Στους ενήλικες, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια.

Στα παιδιά όμως η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να επηρεάσει τον ύπνο. Μπορεί επίσης να τα δυσκολέψει ώστε να καταλάβουν πότε είναι κουρασμένα. Επιπλέον μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή τους και να επιδεινώσει το άγχος, ακόμη και να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Δεν γνωρίζουμε πολλά για το πώς η καφεΐνη επηρεάζει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο ενός παιδιού. Αλλά τα παιδιά (ειδικά τα μικρά σε ηλικία) μπορεί να είναι ευαίσθητα στις επιπτώσεις της καφεΐνης.

Ο FDA δεν έχει βγάλει σύσταση σχετικά με την καφεΐνη για τα παιδιά ή τους εφήβους. Ωστόσο, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά να μην αποτελεί η καφεΐνη μέρος της διατροφής του παιδιού.

Τι γίνεται με τους έφηβους;

Καθώς όλο και περισσότεροι έφηβοι πίνουν αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά, έχουν γίνει το επίκεντρο όσο αφορά την κατανάλωση καφεΐνης. Η AAP αναφέρει ότι οι έφηβοι δεν πρέπει να καταναλώνουν ενεργειακά ποτά και σπάνια χρειάζονται αθλητικά ροφήματα. Πιο συγκεκριμένα τα ενεργειακά ποτά ενέχουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία, λόγω των διεγερτικών που περιέχουν και δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται από παιδιά ή εφήβους.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών (AAFP) δηλώνει ότι ο FDA θα πρέπει να ορίσει κατευθυντήριες γραμμές για τα ενεργειακά ποτά, τα οποία θα πρέπει να δοκιμάζονται και να ελέγχονται. Η AAFP είναι επίσης κατά της εμπορίας και της πώλησης ενεργειακών προϊόντων σε παιδιά κάτω των 18 ετών.

Κρυμμένη καφεΐνη

Γνωρίζετε ήδη ότι ο καφές, τα ενεργειακά ποτά και η σοκολάτα περιέχουν καφεΐνη. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η καφεΐνη μερικές φορές «κρύβεται» και σε άλλα τρόφιμα και ποτά. Και δεν θα τη βρείτε καν στις ετικέτες των συστατικών. Επειδή η καφεΐνη δεν είναι θρεπτικό συστατικό, οι κατασκευαστές τροφίμων δεν υποχρεούνται να την αναφέρουν στην ετικέτα των τροφίμων.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα τροφών και ποτών στα οποία μπορεί να κρύβεται η καφεΐνη:

Γιαούρτι
Παγωτό
Μπάρες πρωτεΐνης
Αρωματισμένα νερά

Είναι δύσκολο να αποφύγεις εντελώς την καφεΐνη. Αλλά μπορείτε να προσπαθήσετε να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα που καταναλώνει το παιδί σας καθημερινά.

Μια καλή αρχή είναι να προσπαθήσετε να μειώσετε τα αναψυκτικά από τη διατροφή του παιδιού σας. Εάν το παιδί σας πίνει πολλά αναψυκτικά, ίσως χρειαστεί να ξεκινήσετε σιγά σιγά. Επίσης εάν είναι δραστήριο, αντισταθείτε στην επιθυμία να του προσφέρετε αθλητικά ποτά.

Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να πείσετε τους εφήβους να περιορίσουν τα ροφήματα με καφεΐνη. Οι έφηβοι μπορεί να παραπονιούνται ότι χρειάζονται την ενεργειακή ώθηση που τους παρέχει η καφεΐνη.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τους ενθαρρύνετε να ασκούνται. Η άσκηση μπορεί να τους κάνει να κοιμούνται καλύτερα και να έχουν περισσότερη ενέργεια.

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει πάρει υπερβολική δόση καφεΐνης, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας. Οι υπερδοσολογίες είναι σπάνιες αλλά συμβαίνουν. Σύμφωνα με το Poison Control, τα σημάδια πιθανής υπερβολικής δόσης καφεΐνης μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά.

Τα ήπια συμπτώματα περιλαμβάνουν τρέμουλο των χεριών και στομαχικές διαταραχές. Τα σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και κώμα (απώλεια συνείδησης).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παντρέψου αυτόν που θα σε επιλέγει κάθε μέρα και θα σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια

Efi Nika

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Efi Nika

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

newsitamea