Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η παχυσαρκία;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Εάν ο γιατρός σάς πει ότι είστε παχύσαρκοι, δεν σημαίνει ότι θέλει να σας προσβάλλει. Αντίθετα, χρησιμοποιεί έναν συγκεκριμένο ιατρικό όρο – παχυσαρκία – για να σας μιλήσει για το βάρος σας.

Η λέξη «παχυσαρκία» αναφέρεται σε μεγάλη ποσότητα σωματικού λίπους. Συνήθως βασίζεται στο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος), τον οποίο μπορείτε να ελέγξετε με τη χρήση ενός υπολογιστή ΔΜΣ. Ο ΔΜΣ συγκρίνει το βάρος σας με το ύψος σας.

Εάν ο ΔΜΣ σας είναι 25 – 29.9, είστε υπέρβαροι αλλά όχι παχύσαρκοι. Ο ΔΜΣ από 30 και άνω θεωρείται παχυσαρκία.

Πώς μπορεί η παχυσαρκία να επηρεάσει την υγεία σας

Λόγω της παχυσαρκίας, επεξηγούνται ορισμένες διαταραχές που αντιμετωπίζετε, όπως:

– υψηλή πίεση του αίματος

-καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό

– διαβήτης τύπου 2

– υψηλή χοληστερόλη

– προβλήματα στις αρθρώσεις λόγω του υπερβολικού βάρους

– προβλήματα με την αναπνοή, συμπεριλαμβανομένης της υπνικής άπνοιας, κατά την οποία ενδέχεται να σταματήσετε να αναπνέετε για λίγο κατά τη διάρκεια του ύπνου

-πέτρες στη χολή

Οι μικρές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν

Το ευχάριστο είναι ότι η απώλεια βάρους γίνεται σταδιακά. Ακόμη και μία μικρή απώλεια βάρους μπορεί να συμβάλει θετικά στην υγεία σας και στη διάθεσή σας. Ίσως να μη χρειάζεται να χάσετε τόσο βάρος όσο πιστεύετε ότι πρέπει για να αρχίσετε να βλέπετε την υγεία σας να βελτιώνεται.

Για αρχή, βάλετε ως σκοπό να χάσετε 1-2 κιλά την εβδομάδα. Οι ενήλικες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι πρέπει να προσπαθήσουν να χάσουν το 5-10% του τωρινού τους βάρους μέσα σε 6 μήνες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος.

Εάν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε με ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να θέσετε προσωπικούς στόχους και να σας συστήσει και σε άλλους ειδικούς που μπορούν να σας καθοδηγήσουν και να σας βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων σας. Για παράδειγμα, ο διατροφολόγος μπορεί να σας βοηθήσει με ένα καλό πρόγραμμα διατροφής και ο σωματικός θεραπευτής ή γυμναστής μπορεί να σας βοηθήσει να κινείστε περισσότερο.

Σιγά σιγά, θα επιθυμείτε να πετυχαίνετε σταδιακή πρόοδο και να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που θα σας ωφελήσουν μακροπρόθεσμα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αρχίσετε να χάνετε βάρος και να αισθάνεστε καλύτερα.

Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου  webmd.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνος σε αυχένα και μέση: Ποια είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης;

Efi Nika

Γιατί ξυπνάμε λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι;

newsitamea

Παιδικά εμβόλια: Όλες οι παρενέργειες ανά εμβόλιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

newsitamea