Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Θυρεοειδής και εμμηνόπαυση: Πώς συνδέονται μεταξύ τους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το γνωρίζατε πως θυρεοειδής και εμμηνόπαυση συνδέονται μεταξύ τους;

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που παράγει ορμόνες, οι οποίες ελέγχουν διάφορες λειτουργίες σε όλο το σώμα. Αυτές οι ορμόνες ελέγχουν την καρδιά, την πέψη, την αναπνοή, τη θερμοκρασία του σώματος και πολλές άλλες σωματικές λειτουργίες. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:

  • Θυροξίνη (Τ4).
  • Τριιωδοθυρονίνη (Τ3)
  • Καλσιτονίνη

Όταν αυτά τα επίπεδα ορμονών μεταβάλλονται, τα συστήματα του σώματος δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα που υποδηλώνουν πρόβλημα ή μπορεί να μην υπάρχει κάποιο σύμπτωμα. Επίσης τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο σταδιακά που να περνούν απαρατήρητα ή θα μπορούσαν εύκολα να μπερδευτούν με άλλα ιατρικά θέματα.

Εμμηνόπαυση

Το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφουν την εμμηνόπαυση ως την αλλαγή στα στάδια της ζωής όταν οι γυναίκες:

  • Δεν έχουν πλέον περίοδο
  • Δεν μπορούν να μείνουν έγκυες
  • Δεν είχαν περίοδο για 12 ολόκληρους μήνες

Η εμμηνόπαυση συχνά συγχέεται με την περίοδο όπου η έμμηνος ρύση γίνεται ακανόνιστη, οι ορμόνες αλλάζουν, ξεκινούν οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις και εμφανίζονται αλλαγές στη διάθεση, όπως η κατάθλιψη μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Ωστόσο, αυτή η περίοδος είναι γνωστή ως περιεμμηνόπαυση.

Η περιεμμηνόπαυση ξεκινά συνήθως μεταξύ 45-55 ετών, αν και ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα, και πορεί να διαρκέσει κατά μέσο όρο επτά χρόνια αλλά και από δέκα έως 15.

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν με την εμμηνόπαυση αυξάνουν τα θέματα υγείας όπως:

  • Καρδιακή ασθένεια
  • Οστεοπόρωση

Υπάρχει σχέση μεταξύ του θυρεοειδούς και της εμμηνόπαυσης;

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό σύστημα. Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του θυρεοειδούς και των αναπαραγωγικών οργάνων που είναι γνωστή ως άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-γοναδικού (HPG). Ο άξονας HPG ρυθμίζει τις ορμόνες που απελευθερώνονται από τις ωοθήκες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη.

Όταν οι γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες μειώνουν την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης. Και όταν η μία πλευρά αλλάζει, δημιουργεί μια αντίδραση και η άλλη πλευρά ανταποκρίνεται.

Σε αυτή την περίπτωση, επηρεάζεται η υπόφυση που απελευθερώνει την TSH για τον έλεγχο του θυρεοειδούς. Έτσι, ο θυρεοειδής λαμβάνει μικτά μηνύματα από την υπόφυση και μπορεί να αρχίσει να απελευθερώνει διαφορετικά επίπεδα Τ4 ή Τ3.

Είναι εγγυημένο ότι θα συμβεί αυτό; Οχι. Θα συμβεί αυτό σε κάθε γυναίκα; Οχι. Είναι αυτό μια πιθανότητα; Ναι. Αξίζει να το εξετάσετε εάν έχετε ανησυχίες; Σίγουρα.

Τι πρέπει να κάνετε αν ανησυχείτε;

Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με το εάν τα συμπτώματά σας σχετίζονται με την εμμηνόπαυση ή συνδέονται με τον θυρεοειδή σας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Ο έλεγχος του θυρεοειδούς είναι απλός και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες εάν φταίει ο θυρεοειδής σας. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν. Δεν χρειάζεται να υποφέρετε μόνο και μόνο επειδή αυτό είναι μέρος της ζωής.

Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται για τις περισσότερες γυναίκες μεταξύ των 40 και των 50 ετών. Ως φυσικό μέρος της ζωής, πολλές γυναίκες αποδέχονται ότι αυτά τα συμπτώματα είναι φυσιολογικά. Ωστόσο, μερικές φορές προκαλούνται από άλλα προβλήματα, όπως ο θυρεοειδής. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα, καθιστώντας δύσκολη την ανακάλυψη και τη θεραπεία τους.

Οι ορμόνες και στα δύο συστήματα μπορεί να αλλάξουν λόγω της εμμηνόπαυσης, επομένως μπορεί να φταίει το ένα, το άλλο ή και τα δύο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ABS: Το σπάνιο σύνδρομο που λίγο έλειψε να βάλει στη φυλακή έναν αθώο

Efi Nika

Το κοινό παυσίπονο που μας προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Efi Nika

Ο καρκίνος δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι ή για το αν έχεις παιδί

Efi Nika