Newsitamea.gr
SPORT AMEA ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Θα διασχίσει το στενό της Μάγχης κολυμπώντας μόνο με τα χέρια!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η Σόφη (Sophie Etheridge) είναι 31 ετών και ετοιμάζεται να βάλει τον εαυτό της σε μια δύσκολη και επώδυνη διαδικασία. Ενώ το κολύμπι είναι απίστευτα θεραπευτικό για εκατομμύρια ανθρώπους, υπάρχουν και αυτοί που το νερό δεν τους τρομάζει, αλλά τους πονάει. Υπάρχουν πολλές αναπηρίες και ειδικά οι σπάνιες παθήσεις που σχεδόν ποτέ δεν ακούμε ή διαβάζουμε για αυτές. Μια τέτοια πάθηση έχει και η Σόφη, όμως αποφάσισε να προσπεράσει τον πόνο και το φόβο.

Θα διασχίσει το στενό της Μάγχης κολυμπώντας μόνο με τα χέρια!

Το στενό της Μάγχης, στα αγγλικά ονομαζόμενο English Channel και στα γαλλικά La Manche, που σημαίνει κυριολεκτικά το Μανίκι. Έχει μια απόσταση από 34χλμ το μικρότερο πλάτος με μεγαλύτερο τα 240χλμ. Είναι ο πορθμός που χωρίζει τη Μεγάλη Βρετάνια με την υπόλοιπη Ευρώπη. Μπορεί τα νερά να είναι ρηχά, όμως παραμένουν ορμητικά και κρύα. Γιατί πηρέ μια τέτοια απόφαση η Σόφη; Θα σας μεταφέρω την ιστορία της αμέσως.

Η Σόφη ήταν κολυμβήτρια από την παιδική της ηλικία και απολάμβανε να συμμετέχει σε τρίαθλο. Μέχρι που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο το 2011. Αυτό την άφησε με μόνιμο πόνο, περιορισμένη κινητικότητα και εξαρτωμένη από αναπηρικό αμαξίδιο. Διαγνώστηκε με ινομυαλγία, μια μακροχρόνια συνθήκη η οποία προκαλεί πόνους σε όλο το σώμα. Παράλληλα διαγνώστηκε και με το σύνδρομο CRPS.

Το σύνδρομο CRPS (Complex Regional Pain Syndrome) τύπου I και ΙΙ, αποτελεί μια ιδιαίτερή κατηγορία συνδρόμων πόνου με στοιχεία καυσαλγίας, συμμετοχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος και ιδιαίτερη αντοχή σε συντηρητικές θεραπείες, με ή χωρίς τραυματισμό νεύρων. Παλαιότερα αναφερόταν ως συμπαθητική αλγοδυστροφία. *

Όπως περιγράφει η ίδια: μια όχι και τόσο κατανοητή πάθηση όπου το άτομο βιώνει επίμονο, έντονο και εξουθενωτικό πόνο. Αυτός ο πόνος μπορεί να απλωθεί σε όλο της το σώμα. Το βραδύ αναγκάζεται να κοιμάται με ένα κλουβί αναμεσά στα πόδια της ώστε το πάπλωμα να μην τα αγγίζει.

Πως άλλαξε το σκεπτικό της.

Τα πρώτα 2-3 χρόνια μετα το ατύχημα ήταν σε μια κατάσταση που απέφευγε να κάνει οτιδήποτε γιατί θα την πονούσε. Το κολύμπι όμως ήταν πάντα το χαρούμενο μέρος της ενώ παράλληλα η ψυχική της υγεία πάλευε να αντιμετωπίσει την απώλεια της δραστήριας ζωής της. Το να επανέλθω μέσα στην ανοιχτή θάλασσα και το κολύμπι ήταν μια μεγάλη και εξαιρετικά επίπονη διαδικασία. Στην αρχή μπορούσε να αντέξει μόνο για 5 λεπτά με τα πόδια της μέσα στο νερό της πισίνας.

Τελικά μετα από 2 μήνες ήμουν ικανή να ανεχτώ τον πόνο, τόσο ώστε να μπορώ επιτέλους να αρχίσω να κολυμπώ. Ένιωσα υπέροχα. Ναι ήταν επώδυνο όμως όσο κολυμπούσα ένιωσα ελεύθερη. Συγκεντρώθηκα στην ικανότητα μου και όχι στην αναπηρία μου. Όλη η νοοτροπία μου άρχισε να αλλάζει. Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πόδια της όμως για μια ακόμη φορά κατάφερε να γίνει μια δυνατή κολυμβήτρια.

Κάποια στιγμή είπε αρκετά με το να είναι το μόνο άτομο με αναπηρία που συμμετέχει σε διαγωνίσματα κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης. Ίδρυσε το 2021 ένα γκρουπ μέσω του Facebook με το όνομα Προσαρμοστικοί και Ανάπηροι κολυμβητές Ανοιχτής Θαλάσσης (Adaptive and Disabled Open Water Swimmers group). Σήμερα απαριθμεί σχεδόν 1.000 μέλη, κάτι που αποδεικνύει πως τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να κάνουν ότι χρειάζεται αν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Με μεγαλύτερο περιορισμό συνήθως την πρόσβαση ώστε να μπουν και να βγουν από το νερό.

Ο σκοπός της επώδυνης προσπάθειας της.

Η Σόφη δεν έχει να αποδείξει κάτι σε κανέναν, εκτός ίσως στον εαυτό της. Ο σκοπός όμως της προσπάθειας της είναι διαφορετικός. Θέλει να συγκεντρώσει χρήματα μέσα από δωρεές για να προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε δασκάλους κολύμβησης, ώστε να γίνουν ειδικοί στην κολύμβηση με αναπηρίες. Και σε δασκάλους με αναπηρίες να συμμετέχουν στην προπόνηση ανοιχτής θαλάσσης. Για αυτό το σκοπό θα δοκιμάσει να κολυμπήσει 48χλμ(περίπου 30 μίλια).

Θα ξεκινήσει την Πέμπτη 17 Αυγούστου από το Ντόβερ και θα έχει την ομάδα της να την ακολουθεί με βάρκα. Έχω πολλά πράγματα να σκεφτώ και το μεγαλύτερο είναι να ελέγξω και να διαχειριστώ τον πόνο καθώς θα κολυμπώ. Το να είμαι στο νερό πονάει, το να με χτυπούν τα κύματα θα πονάει περισσότερο. Έχω μάθει πως να κολυμπώ ελέγχοντας αυτό το επίπεδο του πόνου. Ο σωματικός και ο ψυχικός πόνος θα είναι ίδιος.

Η προσπάθεια της θα γίνει αποδεκτή και επισήμως μόνο εάν μπει και βγει από το νερό αβοήθητη. Την ώρα που θα έχει φτάσει στη Γαλλία τα πόδια της θα είναι μουδιασμένα, οπότε ήδη προετοιμαζεται να το καταφέρει με τον πισινό της στην παράλια. Δεν έχει ψευδαισθήσεις για το τι θα αντιμετωπίσει. Δεν είναι εύκολο, περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανεβεί με επιτυχία στην κορυφή του Έβερεστ, συγκριτικά με όσους κολύμπησαν και διέσχισαν το Αγγλικό κανάλι επιτυχημένα. Καλή επιτυχία να της ευχηθούμε και ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος, η προσπάθεια της αξίζει πολλά μπράβο!

 

Έρευνα, μετάφραση, σύνταξη και επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: www.bbc.com

*Χρησιμοποιήθηκε κομμάτι από την διαδικτυακή σελίδα του Νευροχειρουργού κ. Πέιος Δημήτρης για την επεξήγηση της σπάνιας πάθησης. https://nevroxeirourgos-peios.gr/ 

Email επικοινωνίας: iliasvogiatzis@gmail.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika

Μήνας ευαισθητοποίησης απώλειας άκρων ο Απρίλιος, σε αύξηση οι ακρωτηριασμοί.

Βογιατζής Ηλίας

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika