Newsitamea.gr
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

«Τέλος το πέναλτι 30%»: Διευκρινίσεις από τον υφυπουργό Εργασίας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις αλλαγές που φέρει αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Όπως τόνισε εστιάζοντας στους εργαζόμενους συνταξιούχους μπαίνει τέλος στο πέναλτι 30% ενώ επεσήμανε ότι «θα παρακρατείται το 10% του έξτρα μισθού».

«Έχουμε όλο το κομμάτι που έχει να κάνει με τις συντάξεις αλλά και τα προβλήματα της καθημερινότητας που είναι κυρίως οργανωτικά. Στις κύριες συντάξεις έχει γίνει τεράστια πρόοδος και πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει και με τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις» δήλωσε μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους που έρχεται «τέλος» στο πέναλτι του 30%, ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε πως, «είναι γύρω στους 32.000 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Δεν είναι συνολικά γιατί δεν γίνεται περικοπή σε συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ και άλλες μικρές κατηγορίες. Ο αριθμός με το νέο νομοσχέδιο θα μεγαλώσει πολύ.

Επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 60% και μειώθηκε στο 30%. Η περικοπή του 30% γινόταν είτε δούλευες με πλήρες ωράριο είτε 1 ώρα. Το 10% δεν είναι πάνω στη σύνταξη είναι πάνω στα εισοδήματα που θα έχουμε από την αυτοαπασχόληση. Αυτή την στιγμή από τα χρήματα που δίνουμε για συντάξεις, το 50% των χρημάτων το βάζει ο φορολογούμενος δεν είναι από εισφορές. Από την 1/1/24 θα εφαρμοστεί αυτό».

«Σκεφτόμαστε την αναμόρφωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους»

Μιλώντας για τους ανθρώπους με αναπηρία που επιθυμούν να δουλέψουν ο Παναγιώτης Τσακλόγλου είπε: «Επειδή ακόμα δεν έχει γίνει ενοποίηση των κανόνων, ουσιαστικά όλες οι παροχές δίνονται με τους κανόνες των ταμείων που υπήρχαν. Οι κανόνες διέφεραν από ταμείο σε ταμείο.

Τώρα θα πάρουμε την πιο ευνοϊκή ρύθμιση από όλα, η οποία ήταν του ΙΚΑ και αυτή θα εφαρμοστεί σε όλα τα ταμεία. Τώρα δίνεται μία ευκαιρία απασχόλησης σε έναν μεγάλο αριθμό ανάπηρων συνταξιούχων. Αυτό που πρέπει να γίνει και ελπίζω να γίνει κάποια στιγμή και «καίει», είναι να χωριστεί το κομμάτι το προνοιακό από το ασφαλιστικό.

Αν ήταν ξεχωριστά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η σύνταξη αναπηρίας δίνεται σε άτομα που δεν μπορούν να έρθουν στην αγορά εργασίας».

Κάνοντας ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους επεσήμανε «σκεφτόμαστε την αναμόρφωσή της, αλλά αυτό που χρηματοδοτεί την ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι για το ΑΚΑΓΕ, που η θέσπισή του είναι προμνημονιακή. Κι ήταν από τις λίγες φορές που η κυβέρνηση έκανε σχεδιασμό με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Το έκαναν αυτό εξαιτίας των δημογραφικού προβλήματος. Αυτή όμως η εισφορά είναι σχεδιασμένη με κακό τρόπο, και αν ξεπεράσεις έστω και ένα ευρώ το όριο, φορολογείται όλη σου η σύνταξη με τον συγκεκριμένο συντελεστή.

Δεν το έχουμε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά είναι στις προθέσεις μας να το εξετάσουμε».

 

dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

7 φράσεις που χρησιμοποιούν οι ευφυείς άνθρωποι

Efi Nika

Είχε μέσα ολόκληρο σκουλήκι, το κόλλησε από ζώο: Της είπαν ότι πεθαίνει, μόλις είδαν αυτό στο συκώτι της έπαθαν σοκ

Efi Nika

Όταν περνά από μπροστά σου ασθενοφόρο, πες από μέσα σου αυτή την προσευχή να γίνει καλά ο άνθρωπος που είναι μέσα

Efi Nika