Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τελικά είναι πιο υγιείς οι χορτοφάγοι;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

20141101_5454944d0e69c

Τελικά είναι πιο υγιείς οι χορτοφάγοι;

 

Εξ’αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας Χορτοφαγίας είναι μία καλή ευκαιρία να αναρωτηθούμε κατά πόσο τελικά οι χορτοφάγοι είναι πιο υγιείς έναντι των κρεατοφάγων.

“Κάθε φορά που τρώω κρέας νιώθω κάπως ένοχη τη συνείδησή μου”, είχε πει ο Einstein και το ίδιο νιώθω και εγώ. Πάντοτε θεωρούσα ότι η κρεατοφαγία δεν είναι και η καλύτερη επιλογή που μπορεί να κάνει κανείς για την υγεία του, αλλά και το περιβάλλον. Από την άλλη, τις ενοχές μου επιτείνει και η φράση του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω «Τα ζώα είναι φίλοι μου…. και δεν τρώω τους φίλους μου».

Η έρευνα που θα διαβάσατε δεν μπορεί να με βοηθήσει ως προς το δεύτερο σκέλος των ενοχών μου, ωστόσο μπορεί να με καθησυχάσει ως προς τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση κρέατος στην υγεία. Οι ειδικοί που την πραγματοποίησαν υποστηρίζουν ότι οι χορτοφάγοι δεν είναι πιο υγιείς σε σχέση με τους κρεατοφάγους.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι χορτοφάγοι κινδυνεύουν λιγότερο από τις χρόνιες παθήσεις. Επιπλέον θεωρούσαμε ότι η χορτοφαγική διατροφή μειώνει τα καρδιαγγειακά προβλήματα, αφού μειώνει τα επίπεδα της “κακής” χοληστερίνης, αυξάνοντας τα επίπεδα της “καλής”, ενώ πολλοί πίστευαν ότι μειώνει τον κίνδυνο να νοσήσει κανείς από καρκίνο.

Οι χορτοφάγοι είναι συνήθως σίγουροι για τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει στην υγεία τους μια διατροφή χωρίς κρέας.

Όμως αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες σχετίζονται με προβλήματα υγείας και υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι χορτοφάγοι επισκέπτονται τους γιατρούς τους περισσότερες φορές σε σχέση με τους κρεατοφάγους και ότι είναι πιο επιρρεπείς σε αλλεργίες, καρκίνο και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Συγκεκριμένα από τη μελέτη φάνηκε ότι όσοι δεν τρώνε κρέας, έχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και κατά 50 % αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και καρκίνου. Επίσης, είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος.

Ωστόσο, η έρευνα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Graz της Αυστρίας, αποκάλυψε ότι οι χορτοφάγοι τείνουν να είναι πιο υγιείς σε άλλα πεδία. Όπως φάνηκε είναι συνήθως πιο δραστήριοι και καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν και τείνουν να έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Η έρευνα αποκάλυψε ακόμη ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε υψηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση είναι πιο πιθανό να είναι χορτοφάγοι.

Η έρευνα έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος του εντέρου. Οι ερευνητές πάντως υποστηρίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη δήλωσαν ότι: «Η μελέτη μας έδειξε ότι οι ενήλικες που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή είναι λιγότερο υγιείς (όσον αφορά τον καρκίνο, τις αλλεργίες και τις διαταραχές της ψυχικής υγείας), έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής, και χρειάζονται επίσης πιο συχνή ιατρική φροντίδα».

Τελικά είναι πιο υγιείς οι χορτοφάγοι;

Σύμφωνα με παλιότερη μελέτη οι χορτοφάγοι ίσως απολαμβάνουν καλύτερο σεξ. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Hormones and Behavior»,όσοι καταναλώνουν τόφου και άλλες φυτικές τροφές, μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερη σεξουαλική ζωή, σε σχέση με τους κρεατοφάγους. Πολλοί θεωρούν ότι ορισμένες φυτικές τροφές μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των ορμονών του σεξ και να αυξήσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα και αυτό φάνηκε να επιβεβαιώνεται και επιστημονικά από τους ειδικούς.

Πάντως σε κάθε περίπτωση το μόνο που μπορεί να αποκομίσει κανείς από τις αντιφατικές έρευνες που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το θέμα της χορτοφαγίας είναι το συμπέρασμα ότι ούτε οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι πανάκεια, ούτε η κατανάλωση κρέατος έγκλημα.

Το μέτρο και σε αυτή την περίπτωση είναι ο καλύτερος σύμβουλος.

 

 

 

pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 τροφές για να ενισχύσετε την εγκεφαλική σας δύναμη

Γιώργος Newsitamea

Αέρια: Τι σημαίνουν για το έντερο και την υγεία μας

Γιώργος Newsitamea

Καρκίνος: Ποια διατροφή βοηθά τους ασθενείς να τον αντιμετωπίσουν καλύτερα

Efi Nika