Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Τελικά είναι η χρήση μαγειρικής σόδας αποτελεσματική για την καούρα;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Χρήση μαγειρικής σόδας για καούρα: Είναι αποτελεσματική;

Η καούρα είναι ένα σύμπτωμα της παλινδρόμησης οξέος που προκαλεί μια αίσθηση καψίματος στο στήθος σας και μια πολύ δυσάρεστη γεύση στο στόμα σας.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα μπορεί να δοκιμάσουν διάφορες συμβουλές και κόλπα για να απαλλαγούν από αυτό το κοινό πρόβλημα ή ακόμα και να στραφούν σε φάρμακα.

Ορισμένα μη που περιέχουν διττανθρακικό νάτριο έχουν αποδειχθεί αποτελεσματική θεραπεία για την καούρα.

Ωστόσο, μερικοί χρησιμοποιούν επίσης την κοινή μαγειρική σόδα για την καούρα. Ναι, αυτό που πιθανότατα μπορείτε να βρείτε στο ντουλάπι της κουζίνας σας αυτή τη στιγμή. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τη μαγειρική σόδα για την καούρα και για τα οφέλη ή τους περιορισμούς που μπορεί να έχει.

Τι ακριβώς είναι η μαγειρική σόδα;

Η μαγειρική σόδα, επίσης γνωστή ως διττανθρακικό νάτριο, είναι ένας τύπος αλατιού που αποτελείται από ιόντα νατρίου και διττανθρακικού. Συνήθως εμφανίζεται ως λευκό κρυσταλλικό στερεό ή λεπτή σκόνη.

Αυτό συμβαίνει πιθανώς επειδή χρησιμοποιείται συχνά ως παράγοντας ψησίματος που ενεργοποιείται από ένα υγρό και ένα οξύ για να βοηθήσει στη διόγκωση, βοηθώντας επομένως τα γλυκά να γίνουν ελαφριά και αφράτα.

Είναι σημαντικό να ξεχωρίζετε τη μαγειρική σόδα από το μπέικιν πάουντερ, ειδικά όταν τη χρησιμοποιείτε έξω από την κουζίνα.

Η διαφορά είναι ότι το τελευταίο είναι ένας πλήρης διογκωτικός παράγοντας, που σημαίνει ότι περιέχει διττανθρακικό νάτριο και οξύ και επομένως δεν είναι μόνο αλκαλική σκόνη όπως η μαγειρική σόδα.

Ενώ το μπέικιν πάουντερ περιορίζεται περισσότερο για χρήση στην κουζίνα, η μαγειρική σόδα έχει μια ποικιλία από πρόσθετες οικιακές χρήσεις και οφέλη για την υγεία.

Ποια είναι μερικά οφέλη από τη μαγειρική σόδα

Εκτός από το ψήσιμο και τον καθαρισμό, η μαγειρική σόδα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, το διττανθρακικό νάτριο μπορεί να βοηθήσει άτομα με ουρολοίμωξη καθώς κάνει τα ούρα τους πιο αλκαλικά. Είναι γνωστό ότι θεραπεύει άφθες, τα μικρά αλλά οδυνηρά έλκη στο εσωτερικό του στόματός σας.

Επιπλέον, το μούλιασμα της μαγειρικής σόδας μπορεί να καταπραΰνει την φαγούρα του δέρματος από τσιμπήματα.

Επιπλέον, η μαγειρική σόδα είναι ένα φυσικό αντιόξινο (μια ουσία που χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση του οξέος του στομάχου), γι’ αυτό και πολλοί τη χρησιμοποιούν για να απαλλαγούν από την καούρα.

Η σχέση μεταξύ της μαγειρικής σόδας και της ανακούφισης από την καούρα έγκειται στο γεγονός ότι η μαγειρική σόδα έχει αλκαλικό pH και ως εκ τούτου μπορεί να εξουδετερώσει το υπερβολικό οξύ του στομάχου που προκαλεί αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Η μαγειρική σόδα αντιμετωπίζει την καούρα;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η μαγειρική σόδα λειτουργεί ως μία από τις φυσικές θεραπείες για την καούρα χάρη στο διττανθρακικό νάτριο. Πώς λειτουργεί λοιπόν σε περίπτωση καούρας; Έχει αλκαλικό pH, το οποίο εξουδετερώνει γρήγορα την περίσσεια του στομαχικού οξέος που προκαλεί συμπτώματα, μιμούμενη πολλά αντιόξινα που δεν συνταγογραφούνται.

Έτσι, αν αναρωτιέστε πώς να απαλλαγείτε από την καούρα γρήγορα, η μαγειρική σόδα μπορεί να είναι η σωστή απάντηση.

Ωστόσο, προσπαθήστε να μην το παρακάνετε. Μια ξαφνική και σημαντική μείωση της οξύτητας του στομάχου μπορεί να προκαλέσει ανάκαμψη οξέος και τα συμπτώματα της παλινδρόμησης μπορεί να επανεμφανιστούν ακόμη χειρότερα από πριν. Επίσης λάβετε υπόψη ότι μια τέτοια ανακούφιση από την καούρα μπορεί να είναι μόνο προσωρινή.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα για να διευκολύνετε τα πεπτικά προβλήματα;

Τώρα που γνωρίζετε τις μυστικές δυνάμεις μιας απλής σπιτικής θεραπείας, ίσως αναρωτιέστε πώς να αντιμετωπίσετε πραγματικά την καούρα με αυτήν.

Η όλη διαδικασία είναι αρκετά απλή – η διάλυση μέχρι και ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι κρύο νερό λέγεται ότι είναι η καλύτερη δόση για τα προβλήματα καούρας. Είναι καλύτερο να πίνετε το μείγμα αργά για να αποφύγετε παρενέργειες όπως αέρια και διάρροια.

Η θεραπεία θα πρέπει πάντα να συζητείται με τον γιατρό σας, ειδικά εάν δεν είστε σίγουροι πόση μαγειρική σόδα να πάρετε για την καούρα. Παρά το γεγονός ότι είναι αποτελεσματική, υπάρχουν επίσης ορισμένοι άλλοι περιορισμοί αυτής της θεραπείας που δεν την καθιστούν απαραίτητα την ασφαλέστερη επιλογή για όλους.

Πρώτον, ο συνδυασμός μαγειρικής σόδας και νερού για την καούρα προορίζεται μόνο για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μακροχρόνια θεραπεία. Επιπλέον, δεν πρέπει να παίρνετε μαγειρική σόδα εντός 2 ωρών από τη λήψη άλλων φαρμάκων.

Και ο λόγος είναι ότι εξουδετερώνει το οξύ του στομάχου σας, το οποίο μπορεί επίσης να επιβραδύνει την απορρόφηση κάποιου φαρμάκου ή να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του.

Αυτή η θεραπεία δεν συνιστάται για έγκυες γυναίκες και παιδιά κάτω των 6 ετών. Επιπλέον, εάν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλή σε νάτριο, να έχετε κατά νου ότι η μαγειρική σόδα είναι ένα είδος αλατιού, επομένως συνιστάται προσοχή.

Τέλος πρέπει να γνωρίζετε πως η μαγειρική σόδα δεν συνιστάται ως μακροχρόνια θεραπεία, ειδικά για άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Εάν αντιμετωπίζετε χρόνιες καούρες που παρεμποδίζουν την καθημερινότητά σας, μιλήστε με τον γιατρό σας που θα σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη επιλογή θεραπείας για εσάς.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα

Efi Nika

Τι να προσέχουν οι καρδιοπαθείς το Πάσχα

Efi Nika

Υψηλή χοληστερόλη: Μία καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά

Γιώργος Newsitamea