Newsitamea.gr
AMEA news ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Τα θέματα εκπαιδευτικών με αναπηρία και εκπαιδευτικών με παιδιά με αναπηρία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

handicapped_2

Επείγοντα θέματα εκπαιδευτικών με αναπηρία και εκπαιδευτικών με παιδιά με αναπηρία

Επανέρχεται στο θέμα των εκπαιδευτικών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των εκπαιδευτικών με παιδιά με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε με σθένος τις προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. για τα εκπαιδευτικά θέματα.

Η υπ’ αριθ. 131128/Ε1/20.08.2015 εγκύκλιος πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής 2015-2016 αποκλείει συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευτικών με αναπηρία από την τοποθέτησή τους σε ΚΕΔΔΥ και στο πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία (παράλληλη στήριξη). Πρόκειται φυσικά για κατάφωρη αδικία εις βάρος των εκπαιδευτικών με αναπηρία και συνιστά διάκριση, η οποία είναι αντίθετη με την κείμενη νομοθεσία και αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα και με την Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι εκπαιδευτικοί που έχουν απώλεια όρασης ή ακοής ή είναι τετραπληγικοί – παραπληγικοί με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω δεν μπορούν να δηλώσουν υποψηφιότητα για τις επιλογές που αναφέρονται στις περιπτώσεις γ και δ, δεδομένου ότι προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μόνο σε ΣΜΕΑΕ και σε Τμήματα Ένταξης».

Εκ παραλλήλου με την κατάργηση του Πίνακα Α, το εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών με αναπηρία είναι καταδικασμένο.

Το συγκινητικό γράμμα στους δασκάλους των μικρών παιδιών με αναπηρία!

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. επαναφέρει της προτάσεις της ..

Αναγκαίες ρυθμίσεις για επίλυση θεμάτων που αφορούν σε εκπαιδευτικούς με αναπηρία και εκπαιδευτικούς γονείς ατόμων με βαριά αναπηρία

 

Κύριε Υπουργέ,
Το Υπουργείο Παιδείας διαχρονικά, δεν έχει αντιμετωπίσει με τη δέουσα προσοχή τα θέματα των εκπαιδευτικών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση ούτε και των εκπαιδευτικών που είναι γονείς ατόμων με βαριές αναπηρίες, παρόλο που η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει θέσει πολλές φορές στο παρελθόν την ανάγκη λήψης ειδικών προστατευτικών μέτρων. Αντίθετα, ακόμη και οι προστατευτικές διατάξεις που ίσχυαν στο παρελθόν, όπως ο Πίνακας Α, καταργήθηκαν.

Με την υπ’ αριθ. 131128/Ε1/20.08.2015 Εγκύκλιο πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής 2015-2016, η οποία εκδόθηκε βάση της υπ’ αριθ. 128005/Δ2 Απόφασης (ΦΕΚ 2217 Β΄/2014) ερχόμαστε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με τον περιορισμό των εκπαιδευτικών με αναπηρία από την τοποθέτησή τους σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, στις επισημάνσεις της παρ. 4 της προαναφερόμενης εγκυκλίου αναφέρει: «Οι εκπαιδευτικοί που έχουν απώλεια όρασης ή ακοής ή είναι τετραπληγικοί – παραπληγικοί με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω δεν μπορούν να δηλώσουν υποψηφιότητα για τις επιλογές που αναφέρονται στις περιπτώσεις γ και δ, δεδομένου ότι προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μόνο σε ΣΜΕΑΕ και σε Τμήματα Ένταξης».
Όπως διαπιστώνουμε με την παρούσα εγκύκλιο, αποκλείονται συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευτικών με αναπηρία από την τοποθέτησή τους σε ΚΕΔΔΥ και στο πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία (παράλληλη στήριξη). Αναντίρρητα αυτό το γεγονός οδηγεί σε κατάφωρη αδικία εις βάρος των εκπαιδευτικών με αναπηρία και συνιστά διάκριση, η οποία είναι αντίθετη με την κείμενη νομοθεσία και αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα και με την Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία κυρώθηκε με την ψήφιση του ν. 4074/2012 από τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Εάν λάβουμε υπόψη και το καθεστώς πρόσληψης εκπαιδευτικών ατόμων με αναπηρία όπως έχει διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο με την κατάργηση του Πίνακα Α, είναι εμφανές ότι το εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών με αναπηρία είναι καταδικασμένο.
Βάσει των ανωτέρω, επαναφέρουμε και υποβάλλουμε ξανά τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και στο παρελθόν στο Υπουργείο σας για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία και τους εκπαιδευτικούς που έχουν παιδιά με αναπηρία:
• Νομοθετική ρύθμιση για την επαναφορά του πίνακα Α, ο οποίος καταργήθηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, με άκριτο και αυθαίρετο τρόπο με τις διατάξεις του ν. 4183/2013. Η επαναφορά του ζητείται για την κατά προτεραιότητα πρόσληψη των εκπαιδευτικών με αναπηρία και εκπαιδευτικών γονέων ατόμων με αναπηρία, του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού που είναι άτομα με αναπηρία και γονείς ατόμων με βαριές αναπηρίες.
• Πρόβλεψη για την κατά προτεραιότητα σε ποσοστό 10% πρόσληψη εκπαιδευτικών, που η αναπηρία τους αξιολογείται με ποσοστό 50% και άνω, στο σύστημα γενικής εκπαίδευσης.
• Κατάργηση των ρατσιστικών αναχρονιστικών διατάξεων, με τις οποίες καθορίζεται η τοποθέτηση εκπαιδευτικών τυφλών, κωφών, τετραπληγικών – παραπληγικών σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες τυφλών, κωφών, παραπληγικών – τετραπληγικών.
• Κατάργηση της διάταξης, με την οποία οι εκπαιδευτικοί που έχουν απώλεια όρασης ή ακοής ή είναι τετραπληγικοί – παραπληγικοί με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές μόνο σε ΣΜΕΑΕ και στα Τμήματα Ένταξης.
Κύριε Υπουργέ,
Το κόμμα σας όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε με σθένος τις προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. για τα εκπαιδευτικά θέματα.
Ως εκ τούτου, αναμένουμε από εσάς ως κυβέρνηση να τις υλοποιήσετε.

Το συγκινητικό γράμμα στους δασκάλους των μικρών παιδιών με αναπηρία!

Η μικρή αναπηρία μου και »Ο μοναχικός πρίγκηπας» που δεν με αποδέχτηκε ποτέ γι” αυτό που είμαι!!!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάνθρωποι πριν τις Άγιες μέρες: 40χρονος έκλεψε μπαταρία από αναπηρικό αμαξίδιο στη Θεσσαλονίκη

Efi Nika

«Χλώμιασαν» οι μαθητές: Έκτακτη ανακοίνωση για τα σχολεία, αλλάζουν όλα στις απουσίες – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika

Αθανασία Δαλακούρα: Η Μαθήτρια από τη Ροδόπη που πήρε σε όλα 20 και μπαίνει με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ – ΦΩΤΟ

Efi Nika