Newsitamea.gr
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΙΑ

Τα ΝΕΑ για τα Προνοιακά Αναπηρικά, Αναδρομικά ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ και Επίδομα θέρμανσης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Τα πιο πρόσφατα ΝΕΑ για τα αναδρομικά ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΑΜΕΑ, ΔΕΚΟ , επίδομα θέρμανσης – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Πλησιάζουν ημερομηνίες πληρωμής Ιανουαρίου 2021 από τον ΟΠΕΚΑ για Επίδομα γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων…

Ειδήσεις: Σοβαρό ταμειακό και λειτουργικό πρόβλημα προκαλεί στον ΕΦΚΑ (efka.gov.gr) η πανδημία και μάλιστα εκφράζονται επιφυλάξεις για το πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά και οι αυξήσεις που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, καθώς και στους συνταξιούχους που εργάζονται.

Για την καταβολή των δύο πακέτων αναδρομικών ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης – έπειτα από πολλές αναβολές – είχε δεσμευτεί ότι τα αναδρομικά και οι αυξήσεις θα δοθούν το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου. Ωστόσο ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης – παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δικαιούχων – δεν έχει τοποθετηθεί.

Ενδεικτικό της σοβαρής κρίσης στο υπερταμείο, στον ΕΦΚΑ, είναι ότι κατά τη συζήτηση την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας – σχετικά με τις διεκδικήσεις των αναδρομικών σε κομμένα δώρα και επικουρικές – ο νομικός εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ αναφέρθηκε σε ταμειακές δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην πανδημία και έκανε λόγω για κίνδυνο στη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ, που θα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Δημοσίου επέμειναν στο ότι υπάρχει εθνική δημοσιονομική κρίση και πως προέχει το δημόσιο συμφέρον της χώρας. Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι λόγω της πανδημίας 650.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και το Δημόσιο θα καταβάλει τεράστια ποσά ως αποζημίωση. Επιπλέον, οι δαπάνες του Δημοσίου είναι αυξημένες, καθώς για την ασφάλεια της χώρας θα αγοραστούν 18 γαλλικά αεροσκάφη Rafale και δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες, ενώ έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για την κατασκευή του φράκτη στον Εβρο, μετά την πρόσφατη κρίση των μεταναστευτικών πιέσεων από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, βουτιά σημείωσαν τα έσοδα του ΕΦΚΑ το 11μηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Τα δύο lockdown του 2020 (Μαρτίου και Νοεμβρίου) άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στον προϋπολογισμό του ασφαλιστικού υπερταμείου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα από εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών υποχώρησαν περίπου κατά 20% λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Αυξημένα έσοδα

Οπως αναφέρεται στα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης καταγράφουν αυξημένα έσοδα κατά 521 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 1.044 εκατ. ευρώ το 11μηνο, με συνέπεια τη μείωση του πρωτογενούς αποτελέσματός τους κατά 523 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο εντεκάμηνο του 2019. Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε μόλις 728 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση των εσόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλεται κυρίως στην αύξηση των μεταβιβάσεων (κυρίως από τον Κρατικό Προϋπολογισμό) κατά 1.254 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 734 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των μειώσεων της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 στους δικαιούχους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων που υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη σχετική υπεύθυνη δήλωση/αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Στις 10 Φεβρουαρίου 2021 θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει οριστικά την αίτηση με όλα τα ζητούμενα πιστοποιητικά και έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επεξεργασία του αιτήματος.
  • Στις 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Διευκρινίζεται ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή, για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.
  • Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι θα κληθούν εντός του Φεβρουαρίου να υποβάλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος.

Τα πιο πρόσφατα ΝΕΑ για τα αναδρομικά ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΑΜΕΑ, ΔΕΚΟ , επίδομα θέρμανσης – Τι ισχύει με την πληρωμή.

Περισσότερα από 687.000 νοικοκυριά έχουν κάνει αίτηση για επίδομα θέρμανσης, αριθμός ο οποίος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο έτος, καθώς για πρώτη φορά εντάσσονται και οι καταναλωτές φυσικού αερίου αλλά και όσοι χρησιμοποιούν ξύλα-πέλετ για τη θέρμανσή τους.

Η σχετική προθεσμία έληξε χθες και όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.

Οπως επισήμανε το περιθώριο υποβολής λήγει, «γιατί πρέπει να σεβαστούμε κομμάτι της κοινωνίας που έχει υποβάλει αίτηση».

Από το kathimerini.gr, σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν ποσά ύψους από 80 έως 650 ευρώ (το μέγιστο), το οποίο για πρώτη φορά θα καλύψει εκτός του πετρελαίου και φυσικό αέριο και ξύλα-πέλετ για τις ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές.

Οι πληρωμές θα γίνουν τον Ιανουάριο, ενώ για να λάβει κάποιος το σύνολο του επιδόματος, θα πρέπει να έχει αγοράσει καύσιμο τουλάχιστον διπλάσιας αξίας.

Οσοι καλύψουν το σύνολο των αναγκαίων τιμολογίων, θα λάβουν το σύνολο του επιδόματος που δικαιούνται. Οι υπόλοιποι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματικά τιμολόγια ώς τον Φεβρουάριο-Μάρτιο όταν και θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, διευρύνεται το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου μετρούν οι αποδείξεις για αγορά καυσόξυλων προκειμένου να υπολογιστεί το επίδομα.

Ορίζεται ότι «το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος, από 1η Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει η διάθεσή του.

Κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα».

ΟΠΕΚΑ

Πλησιάζουν ημερομηνίες πληρωμής Ιανουαρίου 2021 από τον ΟΠΕΚΑ για Επίδομα γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων…

Αναλυτικά:

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ):

Η πληρωμή στους δικαιούχους γίνεται μετά την έγκριση με υπουργική απόφαση δαπάνης σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, οικονομικού έτους 2021, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη της καταβολής
Η πληρωμή μηνός Ιανουαρίου 2021 στους δικαιούχους (όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2020 και έχει εγκριθεί) του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» (πρώην ΚΕΑ) θα γίνει την τελευταία εργάσιμη του Ιανουαρίου 2021 δηλαδή την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Επίδομα ενοικίου (στέγασης) 2020:

Η πληρωμή στους δικαιούχους γίνεται μετά την έγκριση με υπουργική απόφαση δαπάνης σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, οικονομικού έτους 2021, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη της καταβολής, σύμφωνα με την ΚΥΑ του επιδόματος ενοικίου (στέγασης)

Επίδομα ενοικίου (στέγασης):

Η πληρωμή μηνός Ιανουαρίου 2021 στους δικαιούχους (όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2020 και έχει εγκριθεί) του Επιδόματος Ενοικίου Στέγασης θα γίνει την τελευταία εργάσιμη του Ιανουαρίου 2021 δηλαδή την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Προνοιακά και διατροφικά επιδόματα:

Η πληρωμή στους δικαιούχους γίνεται μετά την έγκριση με υπουργική απόφαση δαπάνης σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, οικονομικού έτους 2021, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη της καταβολής (δαπάνες χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε ΑμεΑ).

Η πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ μηνός Ιανουαρίου 2021 στους δικαιούχους των προνοιακών και διατροφικών επιδομάτων θα γίνει την τελευταία εργάσιμη του Ιανουαρίου 2021 δηλαδή την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Επίδομα γέννησης (νόμος 4659/2020):

Η πληρωμή στους δικαιούχους του επιδόματος γέννησης θα γίνει την τελευταία εργάσιμη του Ιανουαρίου 2021 δηλαδή την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Συντάξεις Ανασφάλιστων Υπερηλίκων:

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021.

tilegrafimanews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα «πάνω κάτω» σε παροχές ασθένειας, μητρότητας κι έξοδα κηδείας

Efi Nika

Ευκαιρία σύνταξης ακόμα και με λιγότερα από 4.500 ένσημα

Efi Nika

«Τέλος το πέναλτι 30%»: Διευκρινίσεις από τον υφυπουργό Εργασίας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Penni Syggrou