Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα 4 συμπληρώματα διατροφής που δεν πρέπει να παίρνεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ίσως είναι καλύτερο να εξοικονομήσετε χρήματα παρά να αγοράσετε αυτά τα συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Η γκάμα των διαφορετικών προϊόντων στην αγορά φαίνεται ατελείωτη και όλα ισχυρίζονται ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας σας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Μην με παρεξηγείτε. Υπάρχουν ορισμένα συμπληρώματα που μπορεί πραγματικά να αξίζουν τον κόπο, ειδικά για τα θρεπτικά συστατικά που δυσκολεύεστε να λάβετε από τη διατροφή σας (όπως σίδηρο ή βιταμίνη D). Αλλά πολλά δεν αξίζουν τη διαφημιστική εκστρατεία — ή τα χρήματα. Εδώ θα αναλύσω 4 συμπληρώματα που θα συνιστούσα να παραλείψετε ως διαιτολόγος.

4 συμπληρώματα που δεν πρέπει να παίρνετε
Συμπληρώματα για την απώλεια βάρους

Ας ξεκινήσουμε διευκρινίζοντας ότι η βελτίωση της υγείας σας μπορεί να μην έχει πάντα ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους και ότι δεν είναι κάθε απώλεια βάρους υγιής. Και τα συμπληρώματα είναι ένα παράδειγμα αυτού.

Οι στόχοι απώλειας κιλών είναι συνήθως δύσκολο να επιτευχθούν και η απογοήτευση που προκύπτει έχει ανοίξει την πόρτα για πολλά προϊόντα «γρήγορης επιδιόρθωσης», σκόνες και χάπια που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι συνήθως δεν είναι αποτελεσματικά. Μια ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity εξέτασε 315 κλινικές δοκιμές και διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα απώλειας βάρους δεν προκάλεσαν μεγάλη ή καθόλου απώλεια βάρους μεταξύ των συμμετεχόντων. Επιπλέον, ακόμα κι αν ένα συμπλήρωμα λειτουργούσε για εσάς, η απώλεια βάρους θα διατηρηθεί μόνο όσο παίρνατε το συμπλήρωμα.

Επίσης, αυτά τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων, επομένως μπορεί μην γνωρίζουμε τι ακριβώς περιέχουν… ή αν είναι ακόμη και ασφαλή. Επιπλέον συνήθως κοστίζουν και ακριβά, οπότε θα μπορούσατε να ξοδέψετε ένα σωρό χρήματα, να καταναλώσετε δυνητικά κάτι επιβλαβές και να μην δείτε καν αποτελέσματα από αυτό.

Αντίθετα, εστιάστε στο να κάνετε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στο διατροφικό σας πρότυπο και να προσθέσετε κίνηση όπου μπορείτε. Αυτό είναι ένα πολύ καλύτερο στοίχημα αν θέλετε να χάσετε βάρος και πιθανότατα θα σας κάνει να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια.

Συμπληρώματα που παρεμβαίνουν στα φάρμακά σας

Εάν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε ένα νέο συμπλήρωμα. Στις σπουδές μου στη διαιτολογία, θυμάμαι έντονα το βαρύ βιβλίο για τις αλληλεπιδράσεις τροφών και φαρμάκων που έβαλα στο σακίδιό μου για το μάθημα.

Τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν διαφορετικά φάρμακα και δεν είναι κάτι που το γνωρίζετε όταν αγοράζετε ένα συμπλήρωμα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Κ μπορεί να επηρεάσει φάρμακα για την αραίωση του αίματος και τα άτομα που τα λαμβάνουν πρέπει συνήθως να παρακολουθούν στενά την πρόσληψη βιταμίνης Κ.

Σε αυτή την περίπτωση, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Κ δεν θα ήταν ασφαλές για κάποιον που λαμβάνει αυτό το φάρμακο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία πριν ξεκινήσετε κάτι καινούργιο, ακόμα κι αν είναι απλώς μια βιταμίνη ή μέταλλο.Συμπληρώματα καφεΐνης

Η καφεΐνη είναι αναμφισβήτητα πολύ δημοφιλής και με μέτρο, μπορεί να υπερηφανεύεται για ορισμένα οφέλη για την υγεία. Ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Αλλά τα συμπληρώματα καφεΐνης είναι εύκολο να ληφθούν σε μεγάλες ποσότητες και συνήθως περιέχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερη καφεΐνη ανά χάπι από ένα φλιτζάνι καφέ. Και αυτή η ποσότητα είναι πιθανώς περισσότερη από αυτή που θα καταναλώνατε συνήθως εάν πίνατε απλά ένα φλιτζάνι καφέ.

Εκτός από το τρέμουλο και το άγχος, αν το παρακάνετε τακτικά με την καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ψυχική σας υγεία, να επιδεινώσει ορισμένες ιατρικές παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι, επιλέξτε μια άλλη μορφή καφεΐνης και παραλείψτε τα συμπληρώματα που προκαλούν νευρικότητα.

Συμπληρώματα υψηλής δόσης

Υπάρχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας για να ευδοκιμήσει. Αλλά η υπερβολή συνήθως δεν είναι τόσο καλή και τα θρεπτικά συστατικά δεν αποτελούν εξαίρεση.

Πολλές βιταμίνες και μέταλλα έχουν αυτό που ονομάζεται « ανώτατο όριο » (UL). Αυτή είναι η μέγιστη ημερήσια πρόσληψη που δεν προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Η υπέρβαση αυτών των ορίων μπορεί να δημιουργήσει πολύ υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών στο σώμα μας και μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα όσο αφορά τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (όπως Α, D, Ε και Κ) ή τα βαρέα μέταλλα (όπως σίδηρος, χαλκός και ψευδάργυρος).

Δεδομένου ότι τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται πριν βγουν στην αγορά, δεν υπάρχει τυποποιημένος τρόπος για να ελέγξετε ότι η δόση που συνιστούν είναι κάτω από το UL. Όχι μόνο τα συμπληρώματα με υψηλές δόσες δεν είναι απαραίτητα, αλλά θα μπορούσαν επίσης να είναι επικίνδυνα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να κάνετε λίγη έρευνα και να έχετε μια συγκεκριμένη ιδέα για το τι θέλετε, πριν αγοράσετε ένα συμπλήρωμα. Και επίσης να προσπαθήσετε να καταναλώνετε πηγές τροφίμων του θρεπτικού συστατικού που χρειάζεστε, γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες σας.

Τα συμπληρώματα προορίζονται να κάνουν ακριβώς αυτό: Να συμπληρώνουν την πρόσληψη τροφής για να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας. Παραλείψτε λοιπόν τα συμπληρώματα υψηλής δόσης και επιλέξτε ένα που μπορεί να σας βοηθήσει να καλύψετε τα κενά χωρίς να το παρακάνετε.

Πολλά συμπληρώματα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σας βοηθώντας σας να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες. Υπάρχουν όμως και αρκετά που δεν είναι ασφαλή, είναι αναποτελεσματικά και, ειλικρινά, δεν αξίζουν τα χρήματα.

Εάν παίρνετε συμπληρώματα, τα παραπάνω που ανέφερα ίσως είναι καλύτερα να τα παραλείψετε. Τα χρήματα που εξοικονομείτε θα μπορούσαν να διατεθούν στο να αγοράσετε ολόκληρα θρεπτικά τρόφιμα που είναι πιο ασφαλή και πιο νόστιμα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Viral σε δευτερόλεπτα ο Άκης: Μετά την βασιλόπιτα, έφτιαξε τα πιο γρήγορα πασχαλινά ατομικά τσουρεκάκια – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Αλλάζουν τα πάντα στα κυλικεία των σχολείων: Έρχεται το νέο υγιεινό «μενού», ποιες τροφές θα περιέχει

Efi Nika

Νέας γενιάς τεχνητό γλυκαντικό σε γλυκά, αναψυκτικά βλάπτει το έντερο, λένε οι ειδικοί

Efi Nika