Newsitamea.gr
ΧΡΗΣΙΜΑ

Συνήθεις αιτίες απώλειας δεδομένων και πώς να τις αποφύγετε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αποφυγή των συνηθισµένων προβληµάτων

Η απώλεια δεδομένων από τις συσκευές μας, αποτελεί πλέον σύνηθες φαινόμενο, καθώς χρησιμοποιούμε τα ψηφιακά μέσα όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και των αρχείων μας.

 

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αποφύγετε πολλούς συνηθισμένους λόγους απώλειας δεδομένων, με το να είστε προσεκτικοί και να διαμορφώσετε κάποιες απλές συνήθειες. Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη τακτική.

 

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στην απώλεια και ανάκτηση δεδομένων από σκληρό δίσκο, κινητό τηλέφωνο, μονάδες υπολογιστή κ.α. Παράλληλα, θα σας δώσουμε εύκολες συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι τα ψηφιακά σας δεδομένα παραμένουν ασφαλή και ακέραια.

Τυχαία διαγραφή

Ξεκινώντας με τη λίστα μας, η τυχαία διαγραφή αρχείων είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σφάλμα απώλειας δεδομένων. Μία γρήγορη κίνηση, ένα απρόσεκτο πάτημα κουμπιού, ή η βιασύνη να προχωρήσετε παρακάτω χωρίς να διαβάσετε κάποια ειδοποίηση του συστήματος, είναι πολύ πιθανό να σας οδηγήσει στην διαγραφή κάποιου αρχείου κατά λάθος.

 

Η πιο εύκολη συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε, αν βρεθείτε σε μία τέτοια περίσταση, για να το αποφύγετε τα χειρότερα, κάνετε διπλό έλεγχο, πριν πατήσετε το κουμπί διαγραφής. Έπειτα μπορείτε να χρησιμοποιήστε τον “Κάδο Ανακύκλωσης” ή τον “Κάδο απορριμμάτων”, που λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας, για τα πρόσφατα διαγραμμένα αρχεία, πριν χαθούν οριστικά. Πατώντας “Επαναφορά” θα τα έχετε και πάλι πίσω στη συσκευή σας.

Βλάβες εξοπλισμού

Είναι απαραίτητο να προστατευτείτε από πιθανά μελλοντικά προβλήματα της κάθε συσκευής. Οι βλάβες συσκευών μπορεί να είναι πονοκέφαλος, αλλά είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Είτε το κινητό, είτε το λάπτοπ, είναι ευπαθείς συσκευές, που από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να σταματήσουν την ομαλή λειτουργία τους.

 

Τι γίνεται όμως αν μέσα σε αυτή τη συσκευή, εσείς έχετε αποθηκευμένα σημαντικά αρχεία για τη δουλειά ή ένα προγραμματισμένο ταξίδι; Αυτό που μπορείτε σίγουρα να κάνετε είναι ένα τακτικό backup. Σας προτείνουμε να δημιουργείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας σε εξωτερικούς δίσκους ή υπηρεσίες cloud, για να διασφαλιστείτε από πιθανές δυσλειτουργίες των συσκευών σας.

Αλλοίωση λογισμικού

Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε τα προγράμματά σας ασφαλή και υπό έλεγχο. Και αυτό γιατί; Μια πιθανή βλάβη ή δυσλειτουργία στο λογισμικό σας, είναι ικανά να καταστρέψουν τα αρχεία, που έχετε στη συγκεκριμένη συσκευή. Η απώλεια μπορεί να είναι είτε μερική, είτε ολική.

 

Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς, ως βήμα πρόληψης είναι να βεβαιωθείτε ότι το λειτουργικό σας σύστημα και οι εφαρμογές σας, είναι ενημερωμένα με τις τελευταίες εκδόσεις, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο καταστροφής αρχείων.

 

Μια πιο παλιά έκδοση του συστήματός σας, είναι πιο ευάλωτη σε κακόβουλα λογισμικά, καθώς και σε ιούς, που μπορούν να εισβάλουν και να καταστρέψουν τα δεδομένα σας.

 

Διακοπές ρεύματος και φυσικές καταστροφές

Οι απροσδόκητες διακοπές ρεύματος, μπορεί να μην σας έχουν ανησυχήσει ποτέ μέχρι τώρα ή να μην είχατε κατά νου, ότι είναι ικανές να προκαλέσουν πρόβλημα στις συσκευές που είναι συνδεδεμένες με το ρεύμα, όπως ένας σταθερός υπολογιστής ή ο σκληρός δίσκος. Οι διακοπές ρεύματος λοιπόν, έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε απώλεια δεδομένων. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αποφύγετε πιθανά δυσάρεστα αποτελέσματα.

 

Σας συμβουλεύουμε να επενδύσετε σε συσκευές προστασίας από υπερτάσεις, να χρησιμοποιείτε αδιάλειπτα τροφοδοτικά (UPS), αλλά και να αποθηκεύετε συχνά την εργασία σας για να μειώσετε τον αντίκτυπο των ξαφνικών διακοπών ρεύματος.

 

Τον ίδιο κίνδυνο για τα αρχεία σας, μπορούν να αποτελέσουν και οι φυσικές καταστροφές. Αποθηκεύστε αντίγραφα ασφαλείας σε ασφαλείς, εξωτερικές εγκαταστάσεις ή χρησιμοποιήστε υπηρεσίες cloud για να διασφαλίσετε ότι τα δεδομένα σας είναι ασφαλή ακόμη και σε περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων.

Κλοπή ή απώλεια

Πρόκειται για δύο πολύ συνηθισμένες αιτίες απώλειας δεδομένων. Το να χάσετε μία συσκευή ή το να πέσετε θύμα κλοπής, θα οδηγήσει αυτόματα και σε απώλεια των δεδομένων, που είχατε αποθηκευμένα σε αυτή τη συγκεκριμένη συσκευή.

 

Τι μπορείτε να κάνετε για να προφυλάξετε και να διατηρήσετε τα αρχεία σας; Μία καλή λύση είναι να κρυπτογραφήσετε τα ευαίσθητα δεδομένα σας και να χρησιμοποιήσετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για τη συσκευή σας. Επιπροσθέτως, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις λειτουργίες εντοπισμού συσκευών, ώστε να ενισχύσετε την ασφάλεια.

Συμπερασματικά

Με την κατανόηση αυτών των κοινών αιτιών απώλειας δεδομένων και την εφαρμογή των απλών προληπτικών μέτρων που σας προτείνουμε, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο απώλειας των πολύτιμων ψηφιακών σας στοιχείων.

 

Ανθρώπινα λάθη είναι πάντα πιθανό να συμβούν, όμως γνωρίζοντας τις βέλτιστες πρακτικές για την ελαχιστοποίηση των τυχαίων διαγραφών, θα φτάσετε πολύ γρήγορα στη λύση, Το ίδιο συμβαίνει και με τις βλάβες των συσκευών, όπου αν επενδύσετε στην πρόληψη, θα σας γλιτώσει από μεγάλη μελλοντική απογοήτευση.

 

Κάνετε ένα click here για να διατηρήσετε τον ψηφιακό σας κόσμο ασφαλή και προστατευμένο με απλές τακτικές!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμβουλές για την αποφυγή σοβαρών ατυχημάτων από βεγγαλικά και κροτίδες

newsitamea

Προσοχή: Βάζεις ψώνια από το σούπερ μάρκετ στο αυτοκίνητό σου; Κίνδυνος να πληρώσεις τσουχτερό πρόστιμο

Efi Nika

Βάψιμο αυγών: Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα, ποιοι δεν πρέπει να βάψουν, πόσες μέρες κρατάμε την βαφή

Efi Nika