Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συνειδητή διατροφή: Τι είναι και πώς μπορείς να την υιοθετήσεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η συνειδητή διατροφή έχει τις ρίζες της στη βουδιστική φιλοσοφία και τη γενικότερη θεωρία της συνειδητότητας. Η προσέγγιση αυτή εστιάζει στο παρόν και σε βοηθάει να αναγνωρίσεις τα συναισθήματά σου και να δημιουργήσεις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Έτσι νιώθεις ισορροπία, καθώς το σώμα και ο νους είναι σε πλήρη αρμονία και μπορείς να επικεντρωθείς στο τώρα χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Αν θέλεις να τρως πιο συνειδητά και να δεις τη σχέση σου με το φαγητό να αλλάζει πραγματικά, τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα. Βρες παρακάτω όλα εκείνα τα tips που θα κάνουν το mindful eating μέρος της ζωής σου.

Εκτίμησε το φαγητό σου

Επειδή “είμαστε ό,τι τρώμε”, φρόντισε να προμηθεύεσαι μόνο ποιοτικά αγαθά από τους παραγωγούς της εμπιστοσύνης σου. Μη βάλεις στο πιάτο σου υλικά που δε γνωρίζεις την προέλευσή τους, καθώς έτσι δε θα είσαι ποτέ σίγουρος για το τι ουσιαστικά τρως και αν είναι καλό για σένα. Στην περίπτωση που δεν είσαι λάτρης της μαγειρικής, δε χρειάζεται να αγχώνεσαι, διότι στην αγορά πλέον θα βρεις νόστιμες εναλλακτικές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι τα γεύματα της Fitness-meals.gr.

Μάθε λοιπόν να εκτιμάς το φαγητό σου και να είσαι ευγνώμων για το κάθε πιάτο που έχεις στο τραπέζι σου. Μην ξεχνάς να έχεις πάντα δίπλα σου ένα ποτήρι νερό. Το θαυματουργό αυτό αγαθό που απλόχερα προσφέρει η φύση έχει άπειρα οφέλη και η πολύ συχνή λήψη του πρέπει να σου γίνει συνήθεια. Αν αυτό σε δυσκολεύει, βρες το κατάλληλο app, όπως είναι για παράδειγμα το WaterMinder, παρακολούθησε την πρόοδο σου και σταδιακά αύξησε την ποσότητα του νερού που λαμβάνεις.

Αναγνώρισε τις ανάγκες σου

Μάθε να ξεχωρίζεις τις ανάγκες σου και να απαντάς στο τί είναι αυτό που σου δημιουργεί το αίσθημα της πείνας. Πολλές φορές, τρως συναισθηματικά, επειδή δεν μπορείς να εκφράσεις με διαφορετικό τρόπο τα συναισθήματά σου. Πόσες φορές σου έχει συμβεί να τρως μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινού φαγητού μετά από μία κακή μέρα, όχι γιατί πεινάς, αλλά επειδή θες με κάποιον τρόπο να καλοπιάσεις (ή να επιβραβεύσεις) τον εαυτό σου για τις δυσκολίες που πέρασε;

Εντόπισε λοιπόν τους λόγους που σε οδηγούν στην κατανάλωση φαγητού και στρέψε την προσοχή σου στις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Η πείνα θα πρέπει να είναι οργανική και να έρχεται σταδιακά. Οτιδήποτε έρχεται απότομα και σου δημιουργεί λιγούρες και ενοχή, σχετίζεται ξεκάθαρα με τον τρόπο που νιώθεις και θα πρέπει να μάθεις σιγά σιγά να το αναγνωρίζεις, ώστε να μπορέσεις να το περιορίσεις.

Τρώγε αργά και συνειδητά

Η γκρελίνη, η αλλιώς η ορμόνη της πείνας, είναι αυτή που ευθύνεται για την αυξημένη όρεξη που νιώθεις. Όταν είναι σε υψηλά επίπεδα, δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι η ώρα για το φαγητό έφτασε. Με την κατανάλωση φαγητού, τα επίπεδα της γκρελίνης μειώνονται αισθητά και αποστέλλεται ακόμα ένα σήμα στον εγκέφαλο, αυτό του κορεσμού. Αυτή η πληροφορία όμως χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να μεταφερθεί και να επέλθει η πληρότητα.

Αν λοιπόν τρως γρήγορα, ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να καταλάβει ότι χόρτασες και με απλά λόγια τρως παραπάνω από όσο χρειάζεσαι. Προσπάθησε λοιπόν να τρως αργά και να αφιερώνεις χρόνο και προσοχή στο κάθε σου γεύμα. Μάσα καλά την κάθε μπουκιά και αφέσου στη νοστιμιά του πιάτου.

Φάε μακριά από περισπασμούς

Ο δρόμος που οδηγεί στη συνειδητότητα απαιτεί να είσαι παρών σε κάθε στιγμή της ζωής. Αυτό συμβαίνει και με τη συνειδητή διατροφή, η οποία σε καλεί να απολαμβάνεις το φαγητό σου μακριά από τους διάφορους περισπασμούς. Απομάκρυνε λοιπόν το κινητό σου και κλείσε κάθε οθόνη που βρίσκεται γύρω σου. Σκοπός είναι να κάνεις ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα και να ακούσεις ουσιαστικά τις ανάγκες σου.

Αυτό θα σε βοηθήσει να σταματήσεις να τρως μηχανικά και θα σε κάνει να συγκεντρωθείς στο πιάτο σου. Προσοχή όμως! Δεν πρέπει να μπερδεύεις τους περισπασμούς με την ανθρώπινη παρουσία. Όταν μοιράζεσαι το τραπέζι, κοινωνικοποιείσαι, ανταλλάσεις κουβέντες και απόψεις, και μόνο καλό μπορεί να κάνει στην ψυχολογία σου.

Ενεργοποίησε όλες σου τις αισθήσεις

Όταν τρως, όλες σου οι αισθήσεις είναι σε εγρήγορση και συμμετέχουν στη διαδικασία. Παρατήρησε λοιπόν τα χρώματα στο πιάτο σου και απόλαυσε τις λαχταριστές μυρωδιές και την όμορφη όψη του φαγητού που έχεις μπροστά σου. Ο χρόνος που περνάς στο τραπέζι πρέπει να είναι ευχάριστος και να ενεργοποιεί κάθε σου συναίσθημα.

Μην τρως λοιπόν μηχανικά και βιαστικά, αντίθετα δες το κάθε σου γεύμα σαν μια καινούργια εμπειρία που θα σε αφήσει χορτάτο και χαρούμενο. Ο σκοπός είναι να τρως συνειδητά και να είσαι παρών σε κάθε στιγμή. Μόνο έτσι η διατροφή σου θα ταυτιστεί απόλυτα με την απόλαυση και την πληρότητα.

Φτάνοντας στο τέλος, αξίζει να θυμάσαι ότι η συνειδητή διατροφή είναι πολύ περισσότερα από μια διατροφική μόδα. Είναι ένας τρόπος ζωής που συμβάλλει στην υγεία και την ευεξία, προάγοντας τη σύνδεση με το φαγητό και τον εαυτό σου. Καλή σου όρεξη!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αδυνάτισμα: Με διαλειμματική νηστεία ή μέτρηση θερμίδων; Οι ερευνητές του Johns Hopkins απαντούν

Efi Nika

Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία – Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά

Efi Nika

Σας αρέσουν τα θαλασσινά; Διατρέχετε ένα κίνδυνο που συχνά υποτιμάται

Efi Nika