Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Ποια η σχέση του με την κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Μια ομάδα επιστημόνων από την Νορβηγία ανακάλυψε έναν συσχετισμό μεταξύ του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και ενός ψυχολογικού παράγοντα που δεν ήταν γνωστός έως τώρα, ενισχύοντας τις γνώσεις μας για τους παράγοντες που το πυροδοτούν.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια γαστρεντερική πάθηση που επηρεάζει περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως το κοιλιακό άλγος και η δυσκοιλιότητα, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον δρ. Markos Tesfaye από το Πανεπιστήμιο του Bergen, «θεωρείται επίσης ψυχοσωματικό, καθώς οι ειδικοί δεν έχουν κατορθώσει να εντοπίσουν στοιχεία παθολογίας κατά την εξέταση του πεπτικού συστήματος των ασθενών».

Μια ομάδα Νορβηγών ερευνητών ανακάλυψε πρόσφατα μια γενετική σχέση μεταξύ του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και των ψυχιατρικών διαταραχών. Τα νέα ερευνητικά ευρήματα δημοσιεύονται στο Genome Medicine.

Αξιοποιώντας καινοτόμες στατιστικές μεθόδους, προσδιόρισαν έναν τεράστιο αριθμό κοινών γενετικών παραλλαγών σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και εκείνους με διάφορες ψυχιατρικές παθήσεις.

Εξετάζοντας ένα σύνολο δεδομένων που συνέλεξαν από περισσότερους από 50.000 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και πραγματοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες ελέγχους, οι ερευνητές εντόπισαν 116 νέες τοποθεσίες γονιδιωματικού κινδύνου για την πάθηση, δηλαδή συγκεκριμένα σημεία εντός της αλληλουχίας DNA, τα οποία συχνά αποτελούνται από μια ομάδα παραλλαγών.

Η μελέτη ανακάλυψε επίσης ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μοιράζεται 70 μοναδικούς γονιδιωματικούς τόπους με διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές και συγκεκριμένα:

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ουσιαστικά ότι πολλοί από αυτούς τους γονιδιωματικούς τόπους που συνδέονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παίζουν επίσης ρόλο στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος.

«Αυτό διευρύνει την κατανόησή μας για τη γενετική του συνδρόμου, καθώς και το πώς συνδέεται με γαστρεντερολογικές και ψυχιατρικές ασθένειες», δήλωσε ο δρ. Tesfaye, δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος ότι τα νέα στοιχεία θα ανοίξουν το δρόμο για πειραματική έρευνα, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για το σύνδρομο.

Αν και αυτή η μελέτη δεν διερευνά εάν τα προβλήματα του εντέρου μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχιατρικές διαταραχές, ο δρ. Tesfaye αναφέρει ότι, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, η φλεγμονή στο έντερο μπορεί να διαταράξει τον εντερικό φραγμό, επιτρέποντας τη διαρροή βακτηριακών προϊόντων στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να επηρεάσει τη διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, επηρεάζοντας δυνητικά τον εγκέφαλο.

 

ygeiamou.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια είναι τα 6 σημάδια που οδηγούν στο νευρικό κλονισμό;

Efi Nika

Παιδικά εμβόλια χωρίς πόνο; Έρχονται τα ειδικά, ανώδυνα έμπλαστρα

newsitamea

12 αιτίες που εξηγούν τον πόνο στη γάμπα

newsitamea