Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΠΑΙΔΙ ΥΓΕΙΑ

Σε έξαρση ο στρεπτόκοκκος: Συναγερμός για τεράστιο κύμα, τα ανησυχητικά συμπτώματα – Έτσι θα προστατευθείτε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Νέο καμπανάκι Μαγιορκίνη για τον στρεπτόκκοκο

Για τον στρεπτόκοκκο μίλησε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και παθολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η μεταδοτικότητά του είναι σημαντικά αυξημένη».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για τη μεταδοτικότητα του στρεπτόκοκκου, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι «σημαντικά αυξημένη, συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια».

Ο καθηγητής, αν και σημείωσε πως δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια αυτής της αύξησης, είπε πως «είτε το στέλεχος είναι πιο δυνατό είτε γίναμε πιο ευαίσθητοι λόγω του εγκλεισμού».

Εξήγησε πως, δεν πρόκειται για βαρύτερη νόσηση, όμως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που την κάνουν βαρύτερη για ορισμένα άτομα, (παιδιά και ενήλικες), όπως η προδιάθεση ή το ασθενές ανοσοποιητικό.

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι, η βέλτιστη αντιμετώπιση είναι η αντιβίωση, ενώ η ασθένεια μπορεί να δώσει βαριά εικόνα, με υψηλό πυρετό, μέσα σε μία με δύο ημέρες.

Συναγερμός για τα κρούσματα στρεπτόκοκκου: Ακόμη 7 παιδιά θετικά στη Νάουσα

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στη χώρα μας για τα κρούσματα στρεπτόκοκκου, μετά και την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που κάνει λόγο για 6 θανάτους παιδιών, μεταξύ των οποίων και ο 7χρονος Κωνσταντίνος.

Στο μικροσκόπιο των μικροβιολόγων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ βρίσκονται για strep tests περισσότερα από 25 παιδιά, τα οποία αποτελούν τις στενές επαφές του 7χρονου μαθητή, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του News247.gr, επτά είναι τα παιδιά που βρέθηκαν μέχρι στιγμής θετικά στον στρεπτόκοκκο Α στη Νάουσα, τα περισσότερα από την τάξη του 7χρονου που κατέληξε χθες, Δευτέρα.

Μάλιστα, οι 3 είναι από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Πώς είναι στην υγεία τους οι 7 μαθητές που διαγνώστηκαν θετικοί στον στρεπτόκοκκο Α

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στα παιδιά χορηγήθηκε αντιβίωση και πήγαν σπίτι τους, καθώς κάποια δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και κάποια απλώς ήπια.

Στο νοσοκομείο και ο ξάδερφος του 7χρονου

Υπενθυμίζεται ότι στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται ένα 9χρονο παιδί, ξάδερφος του 7χρονου που διεκομίσθη από Νάουσα με ασθενοφόρο. Το παιδί σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου θετικό στον στρεπτόκοκκο, αλλά είναι σε σταθερή και καλή κατάσταση.

Πρ. ελευθεροεπαγ. παιδιάτρων για στρεπτόκοκκο: «Για κάθε σύμπτωμα ο γονιός θα πρέπει να επικοινωνεί με τον παιδίατρο»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας τονίζει : «Συνήθως τα μεγαλύτερα παιδιά προσβάλλονται από τον στρεπτόκοκκο Α, ενώ ο στρεπτόκοκκος Β μολύνει κυρίως νεογέννητα.

Πονόλαιμος και πυρετός είναι τα δύο πιο συνηθισμένα συμπτώματα. Εάν μια λοίμωξη προχωρήσει μπορεί να εκδηλωθούν και έμετοι. Διαπιστώνουμε τη λοίμωξη με strep test. Εάν βγει αρνητικό, γίνεται καλλιέργεια».

Ο κ. Νταλούκας εξηγεί τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς. Όπως σημειώνει, όταν ένα παιδί έχει πυρετό, τότε κάτι συμβαίνει. Επομένως, κρίνεται αναγκαίο είτε να επισκεφτεί είτε να επικοινωνήσει με τον παιδίατρο που θα του δώσει οδηγίες.

«Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη να περιμένουν τρεις ημέρες να πέσει ο πυρετός. Στις περισσότερες περιπτώσεις πυρετού, κρύβεται μια απλή ίωση από πίσω. Αυτό, όμως, θα το κρίνει ο γιατρός. Εκείνος θα λάβει την ευθύνη για να περιμένουν οι γονείς λίγα 24ωρα. Είναι μια συνηθισμένη παγίδα αυτή. Από την πρώτη ημέρα πυρετού, συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων συμβουλεύει τους γονείς να μην παίρνουν μόνοι τους strep tests από τα φαρμακεία. Για την ακρίβεια, η Ένωση ζητά τη διακοπή πώλησης τεστ για τον στρεπτόκοκκο από τα φαρμακεία. «Κάνει ένας γονέας το τεστ, παίρνει τον παιδίατρο λέει ότι υπάρχει θετικό αποτέλεσμα και ζητά αντιβίωση. Δε γίνεται έτσι η διάγνωση.

Υπάρχει και αυτό που λέγεται φορεία. Όποιος φέρει το μικρόβιο δε σημαίνει ότι θα εκδηλώσει νόσο. Είναι οι λεγόμενοι υγιείς μικροβιοφορείς. Δε θεραπεύεται η φορεία. Συνεπώς τα αντιβιοτικά πρέπει να δίνονται μετά από κλινική εξέταση», τονίζει.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είχε μέσα ολόκληρο σκουλήκι, το κόλλησε από ζώο: Της είπαν ότι πεθαίνει, μόλις είδαν αυτό στο συκώτι της έπαθαν σοκ

Efi Nika

Όταν περνά από μπροστά σου ασθενοφόρο, πες από μέσα σου αυτή την προσευχή να γίνει καλά ο άνθρωπος που είναι μέσα

Efi Nika

5 φράσεις για να μεγαλώσεις γενναία παιδιά

newsitamea