Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ψευδάργυρος: Γιατί είναι τόσο σημαντικός και πώς θα τον λάβουμε σωστά;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Είτε περάσατε Covid-19, είτε όχι, σίγουρα ο γιατρός σας θα σας σύστησε να λάβετε ψευδάργυρο για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας έναντι τόσο του κορωνοϊού, όσο και άλλων ασθενειών.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα πολύ σημαντικό ανόργανο στοιχείο για τον οργανισμό. Συμμετέχει σε διάφορες λειτουργίες όπως στον σχηματισμό των πρωτεϊνών, έχει πολύ σημαντική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα, στη μεταφορά της βιταμίνης Α, στην αντίληψη της γεύσης και στο σχηματισμό του σπέρματος. Ακόμη, έχει αναπλαστική δράση και συμβάλλει στη γρήγορη  επούλωση των τραυμάτων.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει σπουδαίο ρόλο, καθώς συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ σχετίζεται και με το μεταβολισμό των βιταμινών και η ανεπάρκεια του συνοδεύεται συχνά και από ανεπάρκεια βιταμινών.

Προκαλεί ανωμαλίες στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και κατ’ επέκταση στο μεταβολισμό της ενέργειας. Το μεγαλύτερο ποσοστό ψευδαργύρου βρίσκεται στα οστά, το δέρμα και τις τρίχες, ενώ το υπόλοιπο απαντάται κυρίως στο ήπαρ, στους νεφρούς και στους μυς.

Ψευδάργυρος: συμπτώματα ανεπάρκειας και τοξικότητας

Η ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο παρατηρείται σπάνια και τα συμπτώματα είναι μειωμένη ανάπτυξη, σεξουαλική καθυστέρηση, απώλεια γεύσης, όρεξης και βραδεία θεραπεία τραυμάτων. Όπως η ανεπάρκεια, έτσι και η τοξικότητα από ψευδάργυρο είναι σπάνια. Χαρακτηριστικά συμπτώματα τοξικότητας είναι ναυτία, εμετός, κοιλιακοί πόνοι, διάρροια και πυρετός.

Απορρόφηση ψευδαργύρου

Ο ρυθμός απορρόφησης ψευδαργύρου εξαρτάται από την προσφορά και την παρουσία και άλλων συστατικών της τροφής. Ο ψευδάργυρος δεν απορροφάται εύκολα όταν υπάρχει στα τρόφιμα φυτικό οξύ και ίνες, καθώς περιορίζουν τη βιοδιαθεσιμότητα του.

Οι υψηλές δόσεις χαλκού, σιδήρου, ασβεστίου, φωσφορικών και βαρέων μετάλλων αναστέλλουν επίσης την απορρόφηση ψευδαργύρου. Τα αμινοξέα και το κιτρικό οξύ ενισχύουν την απορρόφηση.

 

Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων σε συνδυασμό με ζωικές πρωτεΐνες. Για αυτόν τον λόγο, η ανεπάρκειά του παρατηρείται σε αναπτυσσόμενες χώρες. Τροφές οι οποίες περιέχουν ψευδάργυρο είναι το κόκκινο και λευκό κρέας, το συκώτι, τα αυγά, τα ψάρια, τα θαλασσινά (ιδιαίτερα τα οστρακοειδή), το γάλα, τα δημητριακά, οι κολοκυθόσποροι και το σουσάμι.

Σπυριδούλα Γεωργαλή: Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ζητάει όλος ο πλανήτης: Αυτό το Ελληνικό φρούτο σαρώνει παγκοσμίως, σπάει κάθε ρεκόρ εξαγωγών – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Το μοσχομυριστό φρούτο που ενισχύει το κολλαγόνο και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου

Efi Nika

Πάσχα: Πόσες θερμίδες και χοληστερίνη έχει ο οβελίας, η μαγειρίτσα και το κόκκινο αυγό

Efi Nika