Newsitamea.gr
ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΗΙV

Για πρώτη φορά η διάγνωση του HIV στους ετεροφυλόφιλους, ξεπέρασε αυτή των ομοφυλόφιλων.

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία ο αριθμός των νέων διαγνώσεων του ιού του HIV άλλαξε πλευρά. Αγγίζει περισσότερο τα ετεροφυλόφιλα άτομα έναντι των διαγνώσεων που έγιναν σε ομοφυλόφιλα άτομα.

Οι νέοι αριθμοί δοθήκαν στη δημοσιότητα στην Αγγλία, από τη Βρετανική υπηρεσία ασφάλειας υγείας. Οι μισές από τις νέες διαγνώσεις(49%) αφορούν ετεροφυλόφιλους, στην Αγγλία για το 2020. Συγκριτικά με το 45% που αφορά τους ομοφυλοφίλους και τους αμφιφυλόφιλους άντρες.

Αυτή η ανακοίνωση ήρθε πριν λίγες ημέρες, σε μια περίοδο που δοθήκαν δωρεάν τεστ HIV. Σε μια προσπάθεια που κάνει το σύστημα υγείας της Βρετάνιας, να εξεταστούν όλοι και όλες, που είναι σεξουαλικά ενεργοί. Ώστε να γνωρίζουν εάν έχουν τον ιό ή όχι. Υπήρξε μια μεγάλη μείωση στον αριθμό των ατόμων που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες σεξουαλικά ενεργά άτομα να μη γνωρίζουν την κατάσταση τους.

Μόλις στο 7% είναι η μείωση των εξεταζόμενων γκέι και αμφιφυλόφιλων ατόμων. Αντιθέτως η μείωση στα στρέιτ άτομα έπεσε στο ένα τρίτο, δηλαδή στο 33%. Αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των διαγνώσεων δυσκολεύει περισσότερο και μπορεί να ξεπερνά το ποσοστό του 49% που ανακοινώθηκε.

Ούτε εγώ, ούτε ο γιατρός μου σκεφτήκαμε ποτέ ότι κινδυνεύω.

Τα πράγματα όμως χειροτέρου καθώς είναι μεγάλο το ποσοστό των ετεροφυλόφιλων που αργούν να εξεταστούν και ως αποτέλεσμα να διαγνωστούν. Κατ’ επέκταση αυτό σημαίνει πως η ζημιά που έχει γίνει στο ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει ήδη ξεκινήσει. Το 51% των γυναικών, το 55% των αντρών και το 66% των άνω των 65 ετών διαγνωστήκαν σε τελευταίο στάδιο. Αυτό συγκριτικά με το 29% των ομοφυλοφίλων και αμφιφυλόφιλων. Αυτό πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι τα στρέιτ άτομα(άντρες και γυναίκες) λανθασμένα πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό.

Η Τζάκι, μια ετεροφυλόφιλη γυναικά που ζει με HIV δήλωσε τα εξής: όχι απλά δε σκέφτηκα ποτέ ότι μπορεί να ζω με τον ιό, αλλά ούτε και ο γιατρός μου. Δεν είχα ιδέα ότι οι γυναίκες μπορούν να κολλήσουν μέχρι που εξετάστηκα και βγήκα θετική. Εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί, θα πρέπει να εξετάζεστε συχνά. Αρκεί μόνο μια φορά να έρθετε σε επαφή χωρίς προστασία. Το να ξέρετε την κατάσταση σας είναι το καλύτερο για εσάς και όλους όσους έχετε στη ζωή σας.

Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν φέρει το τεστ για τον ιό να είναι δωρεάν, γρήγορο και εύκολο. Η θεραπευτική αγωγή είναι αποτελεσματική στο να κοντρολάρει τον ιό. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορώ να τον μεταδώσω σε κανέναν άλλον. Ο HIV μπορεί να επηρεάσει τον καθένας μας, οπότε όλοι θα έπρεπε να εξεταστούμε.

Προστασία, ενημέρωση και πρόληψη, η καλύτερη ασπίδα απέναντι στον HIV.

Οι γκέι και οι αμφιφυλόφιλοι παραμένουν να έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον ιό, συγκριτικά με το σύνολο του υπόλοιπου πληθυσμού. Στοχευμένες παρεμβάσεις όμως οδήγησαν σε μεγάλες επιτυχίες σε αυτή την επιδημία. Οι νέες διαγνώσεις έχουν αρχίσει να πέφτουν από το 2014 και αυτό συνεχίστηκε κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα. Μια πτώση του 70%, από το 2014 μέχρι και το 2020. Η μείωση στις διαγνώσεις οφείλεται στην ενημέρωση, στη διαθεσιμότητα της φαρμακευτικής προστασίας PrEP και στη τακτική εξέταση.

Κάτι παρόμοιο οφείλει να γίνει και για τα στρέιτ άτομα, άντρες και γυναίκες, ώστε να γνωρίσουν τους κίνδυνους αλλά και τους τρόπους πρόληψης. Να έχουν πρόσβαση στην PrEP, να αυξηθεί ο αριθμός των εξεταζόμενων, να υπάρξει μια μεγάλη ενημέρωση και επαγρύπνηση. Το Έιτζ δεν αφορά μόνο τους άντρες ή τις γυναίκες. Μόνο τους γκέι και όχι τους στρέιτ. Το σεξ χωρίς την απαραίτητη προστασία, είναι ένας ανοιχτός κίνδυνος για όλους τους σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους. Ενημερωθείτε για τους τρόπους πρόληψης, εξεταστείτε, συζητήστε το ανοιχτά με το γιατρό σας.

Η HIV λοίμωξη  πρέπει να σταματήσει να αποτελεί ένα θέμα ταμπού, μια συζήτηση που να προκαλεί ντροπή ή στιγματισμό. Είναι ένας ιός, ζει ανάμεσα μας, είμαστε όλοι άνθρωποι και στην πλειοψηφία σεξουαλικά ενεργοί. Ας μιλήσουμε ως ενήλικες, ας ενημερώσουμε τα παιδιά μας, να γνωρίζουν τον κίνδυνο και την πρόληψη από νεαρή ηλικία. Δεν αφορά μόνο μια μερίδα ατόμων και συγκεκριμένης σεξουαλικής ή ερωτικής ταυτότητας. Μια λάθος κίνηση, μια απροσεξία, ένα ατύχημα κατά την ερωτική πράξη και η ζωή σου αλλάζει για πάντα. Ας δώσουμε ένα τέλος στο στίγμα και ας μιλήσουμε ανοιχτά για το AIDS.

 

Κείμενο, μετάφραση, επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: χρησιμοποιήθηκαν και μεταφράστηκαν κομμάτια από το άρθρο : http://www.tht.org.uk

Επιπλέον πηγή πληροφόρησης: http://www.hivaids.gr/i/pliroforisi/PrEP

Email επικοινωνίας: iliasvogiatzis@gmail.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρό αγόρι με καρδιακή ανεπάρκεια έλαβε το δώρο που του χάρισε τη ζωή: μια νέα καρδιά

Efi Nika

Μήνας ευαισθητοποίησης απώλειας άκρων ο Απρίλιος, σε αύξηση οι ακρωτηριασμοί.

Βογιατζής Ηλίας

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika