Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πώς να τρώτε σωστά ανάλογα με τον τύπο του αίματός σας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Έχετε ακούσει για τη διατροφή ανάλογα με τον τύπο του αίματος; Βασίζεται πάνω στην αρχή ότι παρατηρούνται χημικές αντιδράσεις μεταξύ της τροφής που καταναλώνουμε και του αίματος.

Η αντίδραση αυτή προκαλείται από τις λεκτίνες, δηλαδή τις πρωτεΐνες που περιέχονται στην τροφή.

Έτσι, τα κύτταρα του αίματος συνενώνονται. Θεωρείται ότι ορισμένες λεκτίνες είναι ασύμβατες με ορισμένα είδη αίματος. Σ’ αυτήν την περίπτωση, οι λεκτίνες επιτίθενται στον οργανισμό ή σε ορισμένα όργανα και έχουν ενάντια δράση.

Παρόλο που το ανοσοποιητικό μας σύστημα μας προστατεύει από τις περισσότερες λεκτίνες, παραμένει ένας μικρός αριθμός στο αίμα μας. Όσοι υποστηρίζουν τη διατροφή ανάλογα με τον τύπο του αίματος, μας ενθαρρύνουν να αφαιρέσουμε ορισμένες τροφές ή ομάδες τροφών από τη διατροφή μας εξαιτίας των λεκτινών που περιέχονται σε αυτές.

Παρόλο που παρατηρείται διαφωνία σχετικά με την ακρίβεια αυτής της θεωρίας, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι αυτή η διατροφή είναι σχετικά υγιεινή και ακίνδυνη. Επομένως, γιατί να μην τη δοκιμάσετε; Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε τον τύπο του αίματός σας για περισσότερες πληροφορίες.

Ομάδα Α

Όσοι ανήκουν σε αυτήν την ομάδα αίματος θα επωφεληθούν από τη χορτοφαγία όπως και από τις φρέσκιες, υγιεινές τροφές. Όσοι ανήκουν σε αυτήν την ομάδα έχουν γενετική προδιάθεση για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη και θα επωφεληθούν από δραστηριότητες όπως η γιόγκα και το γκολφ.

Ομάδα Β

Εάν ανήκετε σε αυτήν την ομάδα είστε τυχεροί. Όσοι ανήκουν στην ομάδα β έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και σχετικά ανθεκτικό πεπτικό σύστημα. Επομένως, μπορούν να καταναλώνουν τα περισσότερα είδη τροφών. Επίσης, έχουν ανθεκτικότητα απέναντι στις περισσότερες εκφυλιστικές ασθένειες και είναι σε θέση να πάρουν μέρος σε κοπιαστικές δραστηριότητες όπως η ποδηλασία και το κολύμπι. Δεν έχει σημασία αν είστε Β+ ή Β-. Στη διατροφή σας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνετε κρέας και λαχανικά. Τα πιο ωφέλιμα κρέατα είναι το αρνίσιο, το κατσικίσιο, το κρέας του λαγού, το πρόβειο και το κρέας του ελαφιού. Το κοτόπουλο δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε είναι το σιτάρι, το φαγόπυρο, το καλαμπόκι, οι φακές, τα φιστίκια, οι σπόροι σησαμιού και οι ντομάτες. Οι τροφές αυτές μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το μεταβολισμό όσων ανήκουν στην ομάδα Β και το αποτέλεσμα θα είναι η κατακράτηση υγρών, το αίσθημα κόπωσης και η υπογλυκαιμία.

Ομάδα ΑΒ

Εάν ανήκετε σε αυτήν την ομάδα, πρέπει να καταναλώνετε τόφου, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα και πράσινα λαχανικά. Όσοι ανήκουν στην ομάδα ΑΒ έχουν χαμηλά οξέα στομάχου και πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη, το αλκοόλ και τα καπνιστά κρέατα. Επίσης, εμφανίζουν λιγότερες αλλεργίες όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις καρδιακές ασθένειες και την αναιμία.

Ομάδα Ο

Όσοι ανήκουν σε αυτήν την ομάδα πρέπει να καταναλώνουν ζωικές πρωτεΐνες και να υπόκεινται σε κοπιαστικές σωματικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά και είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση άσθματος και άλλων αλλεργιών όπως και αρθρίτιδας. Αυτό θυμίζει την Παλαιολιθική δίαιτα (Paleo Diet) που βασίζεται στην κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και λαχανικών και στην αποφυγή των δημητριακών, των οσπρίων και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όλα όσα αναφέραμε δεν είναι δίαιτες για την απώλεια κιλών αλλά στοχεύουν στην βελτίωση της υγείας όλου του οργανισμού βάσει της γενετικής. Βασίζονται σε υγιεινές τροφές και, όταν εφαρμόζονται σωστά, δεν βλάπτουν. Γιατί να μην δοκιμάσετε τη διατροφή ανάλογα με τον τύπο του αίματος για να μπορείτε να παρατηρήσετε τυχόν μεταβολές στην υγεία σας; Να έχετε κατά νου ότι όλες οι ξαφνικές μεταβολές στο διαιτολόγιό σας ενδέχεται να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές ή αυξομειώσεις της ενέργειας καθώς ο οργανισμός σας προσαρμόζεται. Επομένως, δοκιμάστε τη για ένα μήνα περίπου και μετά εκτιμήστε τις τυχόν αλλαγές.

Επιμέλεια κειμένου   Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας remedydaily.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 τροφές για να ενισχύσετε την εγκεφαλική σας δύναμη

Γιώργος Newsitamea

Αέρια: Τι σημαίνουν για το έντερο και την υγεία μας

Γιώργος Newsitamea

Καρκίνος: Ποια διατροφή βοηθά τους ασθενείς να τον αντιμετωπίσουν καλύτερα

Efi Nika