Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Πώς να φροντίσετε ένα άτομο με παραλυσία

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

newsitamea-amea-simvoules

Πώς να φροντίσετε ένα άτομο με παραλυσία

Αν είστε ο φροντιστής ενός ατόμου που έχει παραλυσία, έχετε πολλές υπευθυνότητες που μπορεί μερικές φορές να σας καταβάλλουν. Είτε το άτομο είναι μερικώς παράλυτο είτε ολικώς,υπάρχουν τρόποι να γίνουν οι φροντίδες ευκολότερες για όσους αναμειγνύονται στη φροντίδα.

Οδηγίες:

1.Να ξέρετε ότι η φροντίδα ενός παράλυτου ανθρώπου ποικίλλει ανάλογα με τη φύση της παράλυσης και την αιτία.Είτε όμως η παράλυση προέρχεται από ατύχημα ή αρρώστια,μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας για να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη.Να μάθετε όλα όσα χρειάζεστε για τις ανάγκες του ασθενούς σας.Μιλήστε στους γιατρούς και τους θεραπευτές του.Να κάνετε ερωτήσεις και να διαβάζετε βιβλία.Ταυτόχρονα,μην επιτρέπετε στις συνθήκες να κατακλύζουν τη ζωή σας ολόκληρη.Ακόμα και το άτομο που φροντίζετε χρειάζεται να αποσπάται η προσοχή του από τις συνθήκες που περιβάλλουν την κατάστασή του.

2.Κρατήστε το μυαλό του ασθενούς δραστήριο.Να μιλάτε στο άτομο για το πώς πάει η οικογένεια και οι φίλοι του.Να βλέπετε μαζί τις ειδήσεις και να μιλάτε για τα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο.Είναι σημαντικό το άτομο να διατηρεί το ενδιαφέρον του για τον κόσμο γύρω του.Χρειάζεται να  εκφράζει τις σκέψεις του με κάθε δυνατό τρόπο.Να γελάτε και να ενθαρρύνετε τους επισκέπτες να γελούν και να διασκεδάζουν.Το άτομο με την παραλυσία πρέπει να σκέφτεται και άλλα πράγματα πέρα από την πάθησή του.Να παρακολουθείτε μαζί εκπαιδευτικά προγράμματα και να ενθαρρύνετε τη μάθηση στο άτομο.

3.Φτιάξτε ένα καθημερινό ημερολόγιο για την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή,τις ασκήσεις και  τις κατ’οίκον επισκέψεις των ειδικών.Καθώς εκτελείτε καθήκοντα,όπως το να βάζετε τον καθετήρα ή υπόθετα για την κινητικότητα του εντέρου ή άλλες προσωπικές φροντίδες,να είστε χαλαροί και πρακτικοί. Νοιαστείτε για την καλή συναισθηματική κατάσταση του αρρώστου κάνοντας το να νιώθει άνετα κατά τη διάρκεια αυτών των προσωπικών στιγμών.Να καταστήσετε σαφές σ’αυτό ότι δεν σας βαραίνουν αυτά τα καθήκοντα αλλά ότι το θεωρείτε προνόμιο που βοηθάτε.

4.Να θυμάστε ότι πρέπει να διατηρείτε το άτομο σε κίνηση μέσα στη μέρα. Αλλάζετε του θέση τουλαχιστον κάθε 2 ώρες για να αυξάνετε την κυκλοφορία του αίματος.Να ασκείτε τα άκρα του αρρώστου προσεκτικά σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών.Η σωματική επαφή και οι χαλαρές συζητήσεις προωθούν τη συναισθηματική του υγεία.

5.Αν το επιτρέπει ο προϋπολογισμός,κανονίστε του ένα μασάζ. Πολλοί φυσιοθεραπευτές έρχονται κατ’οίκον  και δεν είναι  μόνο για τον ασθενή.Η φροντίδα προς τον ασθενή είναι φροντίδα προς τον εαυτό σας.Είναι σημαντικό για σας να βρίσκετε τρόπους χαλάρωσης και ανασύνταξης.Η φυσιοθεραπεία μπορεί να είναι ωφέλιμη και για σας και για τον ασθενή σας.

Μ. ΣΟΦΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίση πανικού ή κρίση άγχους; Μάθε πως να τα ξεχωρίζεις και τις θεραπείες τους

Βογιατζής Ηλίας

Η στιχουργός Όλγα Βλαχοπούλου διεγνώστη με καρκίνο του μαστού – Η ανάρτησή της – Οι 5 πιο συχνές παρανοήσεις

Efi Nika

Κοpιτσάκι εκ γενετής κουφό βρήκε την ακοή του χάρη σε επαναστατική θεραπεία – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika