Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πώς να φάμε υγιεινά και οικονομικά: 10 tips

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς να φάμε υγιεινά και οικονομικά: 10 tips

Πώς να φάμε υγιεινά και οικονομικά: 10 tips

Τα προηγούμενα χρόνια (Π.Κ. – Προ Κρίσης) συμπεριφερόμασταν απέναντι στο φαγητό… αλαζονικά. Πετάγαμε το πλεόνασμα φαγητού στα σκουπίδια και τρώγαμε σχεδόν καθημερινά έξω, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό από διατροφικής πλευράς.

Έτσι, σε αυτήν τη δύσκολη χρονική στιγμή είναι σημαντικό να κάνουμε τις σωστές διατροφικές επιλογές, προκειμένου να μπορούμε να ψωνίζουμε οικονομικά και να τρώμε υγιεινά:

Οργανώστε τη λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεστε από το σούπερ μάρκετ

Είναι πάρα πολύ σημαντικό προτού ξεκινήσετε την αγορά τροφίμων να γνωρίζετε ακριβώς τις ελλείψεις του ψυγείου σας, καθώς επίσης και την ποσότητα που καταναλώνετε εβδομαδιαία από τρόφιμα που έχουν μικρό χρόνο ζωής (γαλακτοκομικά, αλλαντικά, χυμοί, φρούτα).

Επίσης, καλό είναι να πηγαίνετε μόνο μία φορά εβδομαδιαία σούπερ μάρκετ, διότι οι τακτικές επισκέψεις μάλλον οδηγούν στην αγορά τροφίμων που δεν χρειάζεστε. Επιπλέον, μην ξεχνάτε να συγκρίνετε τις τιμές, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα προτιμήσετε ένα φθηνότερο τρόφιμο, αλλά με χαμηλότερη θρεπτική αξία.

Ακολουθήστε την εποχικότητα των τροφίμων και προτιμάτε εγχώρια προϊόντα

Τα φρούτα και λαχανικά εποχής είναι συνήθως οικονομικότερα αλλά και με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά από τα αντίστοιχα θερμοκηπίου ή εισαγωγής. Ταυτόχρονα, είναι προτιμότερο να προμηθεύστε τα φρούτα και λαχανικά από τις λαϊκές αγορές και τα μανάβικα και να αποφεύγετε την αγορά τους από τα σούπερ μάρκετ. Έτσι πετυχαίνετε καλύτερη ποιότητα σε χαμηλότερη τιμή. Τέλος, προκειμένου να ενισχύσετε την ελληνική αγορά είανι σημαντικό να προτιμάτε εγχώρια προϊόντα.

Αξιοποιήστε το πλεόνασμα του φαγητού και μην το πετάτε στα σκουπίδια

Πρώτα από όλα είναι πολύ καλή ιδέα να καταναλώνετε μέρα παρά μέρα το ίδιο φαγητό, αντί να το πετάτε (Μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 3 ημέρες από την ημερομηνία παρασκευής τους).

Τα φρούτα που έχουν ωριμάσει πολύ μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε σπιτική κομπόστα ή μαρμελάδα ή ζελέ με φρέσκα φρούτα ή να τα λιώσετε στο μπλέντερ και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, οπότε και να απολαμβάνετε οποιαδήποτε στιγμή θέλετε σπιτική γρανίτα φρούτων. Επιπλέον, μην ξεχνάτε και την εναλλακτική των αποξηραμένων φρούτων, τα οποία διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχουν πολύ αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και κοστίζουν πολύ λιγότερο από τα φρέσκα φρούτα.

Πώς να φάμε υγιεινά και οικονομικά: 10 tips

Στην περίπτωση των λαχανικών μην ξεχνάτε την εναλλακτική του βρασίματος, όπου μπορείτε να φυλάσετε στην κατάψυξη το ζωμό τους και κάποια άλλη στιγμή να το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα. Επιπλέον, σε ότι αφορά τις ντομάτες όταν ωριμάζουν μπορείτε να τις κάνετε σάλτσα. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα το χειμώνα προτιμάτε λαχανικά που μαγειρεύονται (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα) και διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μην υποτιμάτε την αξία των κατεψυγμένων τροφίμων

Oι σωστές συνθήκες κατάψυξης και διατήρησης των τροφίμων κρατάνε όλα τα θρεπτικά οφέλη των φρέσκων και ταυτόχρονα είναι πιο φθηνά και διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Προκειμένου να είστε σίγουροι για την ασφάλεια των κατεψυγμένων ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:

  • Αποψύξτε τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο, ποτέ στους πάγκους
  • Μπορείτε να μεταφέρετε τα κατεψυγμένα στο ψυγείο συντήρησης μια μέρα πριν το μαγείρεμα
  • Μην καταψύχετε ξανά τα αποψυγμένα τρόφιμα
  • Μπορείτε να εφαρμόσετε μια θερμική επεξεργασία (ζεμάτισμα, τσιγάρισμα) στα αποψυγμένα τρόφιμα πριν τα ξαναβάλετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη
  • Μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 3 ημέρες από την ημερομηνία παρασκευής τους
  • Μην ξαναπαγώνετε τρόφιμα που έχουν ξεπαγώσει
  • Στα συσκευασμένα κατεψυγμένα τρόφιμα προσέχετε να μην εκείνα που εμφανίζουν ελαττώματα στη συσκευασία τους και είναι μαλακά (παραμορφωμένες ή σχισμένες συσκευασίες κ.λ.π) διότι αυτό υποδηλώνει είτε προβλήματα στην λειτουργία του καταψύκτη, οπότε το τρόφιμο έχει εν μέρει αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, είτε λανθασμένους χειρισμούς από το προσωπικό στους τρόπους μεταφοράς, μεταχείρισης και διάθεσης των παγωτών στα σημεία πώλησης.

Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε μία φορά εβδομαδιαία

Βασική διαπίστωση των τελευταίων ετών είναι ότι οι Έλληνες καταναλώνουν 4 φορές πιο συχνά κόκκινο κρέας, από ότι παλιότερα. Κάτι τέτοιο έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την τσέπη σας (αν σκεφτείτε ότι η τιμή του άπαχου κόκκινου κρέατος κυμαίνεται μεταξύ 8-12 ευρώ το κιλό), όσο και για την υγείας σας εφόσον είναι πλούσιο σε κορεσμένα (κακά) λιπαρά. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι σύμφωνα με την πρότυπη πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής, το κόκκινο κρέας πρέπει να καταναλώνεται για λόγους υγεία και ευεξίας το πολύ 1-2 φορές μηνιαία.

Προτιμάτε τα πουλερικά αντί για το κόκκινο κρέας

Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα πωλούνται 3,5-4,5 ευρώ το κιλό (δηλαδή 50-70% πιο φθηνά από το κόκκινο κρέας) και είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και χαμηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά και σε χοληστερίνη από ότι το κόκκινο κρέας (85mg ανά 100γρ πουλερικού, ενώ το συκώτι έχει 600mg στα 100γρ).

Πώς να φάμε υγιεινά και οικονομικά: 10 tips

Ταυτόχρονα, τα πουλερικά συμβάλλουν στην πρόσληψη σιδήρου και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες τονώνουν τις καύσεις του οργανισμού. Συμπερασματικά, η κατανάλωση κοτόπουλου ή γαλοπούλας 1-2 φορές την εβδομάδα είναι οικονομική αλλά παράλληλα και υγιεινή.

Προσοχή στην επιλογή των ψαριών

Άλλη μια κατηγορία τροφών που προβληματίζει το πορτοφόλι της μέσης ελληνικής οικογένειας είναι τα ψάρια. Πράγματι υπάρχουν κατηγορίες ψαριών όπως ο σολωμός, ο ξιφίας ή η πελαγίσια τσιπούρα των οποίων το κόστος ξεπερνά τα 20 ευρώ το κιλό.

Πώς να φάμε υγιεινά και οικονομικά: 10 tips

Ωστόσο υπάρχουν και οικονομικότερα ψάρια, όπως για παράδειγμα οι σαρδέλλες (που είναι και πλούσιες σε ω-3) ή ο γάβρος τα οποία προσεγγίζουν τα 3-7 ευρώ το κιλό και μπορούν να καταναλωθούν 1-2 φορές την εβδομάδα. Για όσους δεν επιλέγουν το μαγείρεμα ψαριών, η επιλογή του τόνου/σκουμπρί κονσέρβας ή σολομού καπνιστού αποτελούν μία οικονομικότερη εναλλακτική. Τέλος, μην ξεχνάτε και την εναλλακτική των κατεψυγμένων ψαριών (μπακαλιάρος, πέρκα, κοκκινόψαρο, γλώσσα) ως μία φθηνότερη αλλά εξίσου υγιεινή πρόταση, εναλλακτική του φρέσκου ψαριού.

Καταναλώνετε συστηματικά όσπρια, καστανό ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Κερδίζει όχι μόνο η τσέπη σας αλλά σίγουρα η υγεία και η σιλουέτα σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι πολύ οικονομικά, διατηρούνται χωρίς να αλλοιωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, μηδενική περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερόλη, ενώ αντίθετα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Πώς να φάμε υγιεινά και οικονομικά: 10 tips

Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, γεγονός που επιδεικνύει τη συχνή κατανάλωση τους.

Ελέγξτε πόσο τρώτε

Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνετε μιας και η αύξηση της ποσότητας φαγητού αποτελεί και ένας από τους λόγους της “έκρηξης” της παχυσαρκίας και κατεπέκταση και των χρημάτων που δαπανώνται για το φαγητό.

Αφήστε το αυτοκίνητο και ξεκινήστε το περπάτημα ή το ποδήλατο

H υπερβολική αύξηση της τιμής της βενζίνης είναι μία θαυμάσια ευκαιρία για να μετακινηθούμε με εναλλακτικά μέσα π.χ. ποδήλατο ή ακόμα και με τα πόδια… Αυτό, από μόνο του αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή ώστε να έχουμε σωστό σωματικό βάρος και φυσικά καλύτερη υγεία.

 

 

 

 

 

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ντεκαφεϊνέ: Πόσο ασφαλής είναι αλήθεια;

Efi Nika

Πράσινο τσάι: Προστατεύει καρδιά, μυαλό και σώμα – Τα οφέλη για την υγεία

Efi Nika

Άνοια: Το μεσογειακό ελιξίριο που προστατεύει το νου και παρατείνει τη ζωή – Καταναλώστε το κάθε μέρα

Efi Nika