Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πώς να εντάξετε περισσότερη πρωτεΐνη σε κάθε σας γεύμα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η πρωτεΐνη αποτελεί ένα από τα πιο βασικά στοιχεία της διατροφής μας, καθώς είναι υπεύθυνη για σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως είναι η δημιουργία κυττάρων και ινών. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να προσλαμβάνεται καθημερινά και να καλύπτει το 15-20% των συνολικών αναγκών για ενέργεια.

Ποιες είναι όμως οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών και πώς μπορείτε να τις εντάξετε σε κάθε σας πιάτο; Σας τα απαντάμε όλα παρακάτω. Ας ξεκινήσουμε!

Προετοιμάστε τα γεύματά σας

Η οργάνωση είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που οδηγούν στην επιτυχία και φυσικά αυτός ο κανόνας δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί από την υγιεινή διατροφή. Συνεπώς σας προτείνουμε να αφιερώνετε χρόνο στα γεύματα και να δημιουργείτε ολοκληρωμένα πιάτα που θα περιλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον οργανισμό.

Βρείτε λοιπόν κάποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα και μαγειρέψτε αρκετές παρασκευές. Στη συνέχεια συνδυάστε κατάλληλα τις διάφορες τροφές και αποθηκεύστε σε ταπεράκια. Θυμηθείτε! Η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης είναι σίγουρα το κρέας, αλλά οι κατάλληλοι συνδυασμοί στα όσπρια, σας δίνουν αυτό που χρειάζεστε. Στην περίπτωση δε που δεν έχετε τον χρόνο που απαιτείται, μία καλή ιδέα είναι να προμηθευτείτε έτοιμα θρεπτικά γεύματα, όπως τα paliria on your side. Στη συνέχεια μοιράστε τα σε πρακτικά δοχεία, που μπορείτε να βρείτε για παράδειγμα στην Tupperware και μόλις δημιουργήσατε μία εβδομάδα πλούσια σε διατροφική αξία.

Πείτε ναι στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι αδιαπραγμάτευτα, καθώς πέρα από πρωτεΐνη προσφέρουν και άλλα θρεπτικά στοιχεία, όπως είναι το ασβέστιο και ο φώσφορος. Μην αμελείτε λοιπόν να τα καταναλώνετε καθημερινά και να συνοδεύετε αρκετά από τα γεύματά σας με αυτές τις θαυματουργές τροφές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε τουλάχιστον τρεις μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως. Βάλτε λοιπόν το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή και προτιμήστε αυτά με τα χαμηλά λιπαρά για να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες.

Προσέξτε τα σνακ σας

Τα σνακ εκτός από τον πολυπόθητο κορεσμό, μπορούν (και είναι απαραίτητο!) να σας γεμίζουν με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Φροντίστε λοιπόν να κάνετε υγιεινές επιλογές, οι οποίες όχι μόνο θα σας κρατάνε χορτάτους, αλλά θα σας δίνουν και επιπλέον ενέργεια μέσω των πρωτεϊνών που περιλαμβάνουν.

Οι συνδυασμοί είναι πραγματικά πολλοί και σας χαρίζουν την πλούσια γεύση που τόσο επιθυμείτε. Ενδεικτικά, το τοστ με τυρί, το γιαούρτι με φρούτα και τα αυγά είναι κάποιες από τις τροφές που θα σας ενισχύσουν με υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης και θα σας γεμίσουν δύναμη μέχρι το επόμενο γεύμα. Βρείτε λοιπόν τα δικά σας αγαπημένα σνακ και κάντε τα μέρος της κάθε σας μέρας.

Επιλέξτε τα σωστά λαχανικά

Είναι γεγονός ότι τα λαχανικά είναι η τέλεια συνοδεία για κάθε γεύμα και πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά. Τα οφέλη που προσφέρουν είναι γνωστά, ξέρατε όμως ότι κάποια από αυτά αποτελούν και ιδανικές πηγές πρωτεΐνης; Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε σας προτείνουμε να προσθέσετε συγκεκριμένα λαχανικά στα καθημερινά σας γεύματα και σίγουρα θα δείτε την ενέργειά σας να ανεβαίνει στα ύψη.

Σπανάκι, αρακάς, μανιτάρια, μπρόκολο και κουνουπίδι είναι ιδανικές επιλογές και περιέχουν σημαντικά γραμμάρια πρωτεΐνης που θα αναβαθμίσουν διατροφικά κάθε πιάτο. Επιπλέον η κατανάλωσή τους ενδείκνυται και για τις περιπτώσεις δίαιτας, καθώς περιλαμβάνουν ελάχιστες θερμίδες.

Προσθέστε σπόρους στα πιάτα σας

Τα τελευταία χρόνια όλοι οι διατροφολόγοι “ορκίζονται” σε μία απλή συνήθεια, η οποία μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη διατροφική αξία του κάθε πιάτου. Και αυτή δεν είναι άλλη από την προσθήκη των πιο αγνών ίσως προϊόντων της φύσης, των γνωστών, σε όλους μας, σπόρων. Σπόροι όπως οι τσία, ο λιναρόσπορος, ο κολοκυθόσπορος και ο ηλιόσπορος αυξάνουν τα γραμμάρια πρωτεΐνης και προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία.

Προσθέστε τους λοιπόν στο γιαούρτι, τις σούπες, τις σαλάτες και τα smoothies και δημιουργήστε υγιεινές “βόμβες”, που θα δώσουν στον οργανισμό σας όλα όσα ακριβώς χρειάζεται.

Φτάνοντας στο τέλος, πήρατε κάποιες ιδέες για το πώς μπορείτε να εντάξετε περισσότερη πρωτεΐνη στην καθημερινότητα. Εφαρμόστε τες σε κάθε γεύμα και χτίστε υγιεινές συνήθειες που θα σας κάνουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα

Efi Nika

Τι να προσέχουν οι καρδιοπαθείς το Πάσχα

Efi Nika

Υψηλή χοληστερόλη: Μία καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά

Γιώργος Newsitamea